SCANDALUL ZARRAB Erdogan: "Turcia nu poate fi condamnată de un tribunal din SUA"

Internaţional / 3 decembrie 2017

Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: Facebook)

Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: Facebook)

Turcia nu poate fi condamnată de "tribunale virtuale" din SUA, a apreciat ieri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, referindu-se la un proces care are loc la New York împotriva omului de afaceri turc de origine iraniană Reza Zarrab care l-a implicat pe liderul de la Ankara în încălcarea embargoului american impus Iranului, transmite AFP.

"Ţara mea nu va putea fi niciodată condamnată de tribunale virtuale, înfiinţate de nenorociţii din FETO", acronim utilizat de Ankara pentru a desemna reţeaua condusă de clericul turc autoexilat Fethullah Gulen, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, rostit la Kars (nord-estul Turciei), potrivit Agerpres.

Autorităţile turce îl acuză pe Gulen, instalat în SUA de la sfârşitul anilor 1990, că s-a aflat în spatele loviturii de stat ratate din Turcia, din iulie 2016, acuzaţii negate de predicatorul turc.

"Unii încearcă să-mi judece ţara cu tribunale fictive", a mai spus şeful statului turc.

Arestat la Miami în martie 2016, Zarrab, un magnat al aurului, este martorul-cheie într-un proces la New York al unui şef al băncii publice turce "Halkbank", Mehmet Hakan Atilla, acuzat că a ajutat Iranul în încălcarea sancţiunilor americane impuse Republicii Islamice.

Joi, în cea de-a doua zi a depoziţiei sale, Zarrab a declarat că, în octombrie 2012, Erdogan, prim-ministru la acea dată, a dat instrucţiuni pentru ca alte două bănci turce să poată participa, de asemenea, la stratagema în care "Halkbank" juca rolul central pentru a încălca sancţiunile impuse Iranului.

Premierul turc, Binali Yildirim, şi-a exprimat vineri speranţa că Zarrab va reveni asupra mărturiei împotriva preşedintelui Erdogan, pe care a numit-o "o eroare".

Miercuri, Zarrab a mai afirmat că i-a plătit zeci de milioane de euro mită ministrului economiei de la acea dată, Zafer Caglayan.

Zarrab, 34 de ani, trebuia să apară şi el ca acuzat în acest proces, înainte de a deveni martorul-cheie după ce a pledat vinovat şi a decis să coopereze cu guvernul american.

În faţa instanţei, omul de afaceri, cunoscut până atunci în Turcia pentru stilul de viaţă luxos şi soţia sa, o celebră cântăreaţă, a oferit detalii despre cum a ajutat la convertirea banilor din hidrocarburile iraniene plasaţi la "Halkbank" în aur.

Potrivit omului de afaceri, aurul era transportat în valize la Dubai şi apoi revândut în valută nedetectabilă guvernului iranian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb