O comisie independentă formată pentru evaluarea ofertei de 6,7 miliarde euro (9,3 miliarde dolari), lansată de "Volkswagen" AG din Germania pentru restul pe care nu-l deţine la "Scania" AB, le-a recomandat acţionarilor minoritari ai producătorului suedez de camioane să respingă propunerea.
Potrivit comisiei desemnate de Consilul de Administraţie al "Scania", preţul propus de "Volkswagen", acţionarul majoritar al companiei suedeze, este prea scăzut.
"Preţul nu reflectă potenţialul pe termen lung al Scania şi nici nu pare să ia în considerare sinergiile care ar fi generate de preluare", consideră comisia.
Oferta "Volkswagen", prezentată în luna februarie, le propunea acţionarilor minoritari un preţ cu 57% peste cursul întregistrat la Bursa din Stockholm de titlurile Scania", clasa A, într-un interval de 90 de zile, încheiat în 21 februarie. Mai precis, "Volkswagen" a oferit 200 de coroane suedeze (circa 22,26 dolari/acţiune) pentru un titlu "Scania".
Grupul german deţine, direct şi indirect, prin subsidiara MAN AG, 62,6% din acţiunile "Scania" şi 89,2% din voturi în acţionariat. Legislaţia suedeză prevede că, atunci când un acţionar a depăşit pragul de 90% într-o companie, acesta poate forţa acţionarii minoritari să-şi vândă participaţiile şi poate delista compania.
Conducerea "Scania" aşteaptă o nouă ofertă, îmbunătăţită, din partea "Volkswagen", iar acţionarii minoritari se pot pronunţa în privinţa propunerii actuale până la data de 25 aprilie.
"Volkswagen" vrea să vândă acţiuni noi preferenţiale de 2 miliarde euro, să emită titluri hibrid de până la 3 miliarde euro şi să cheltuiască 2 miliarde din rezervele sale ca să plătească eventuala achiziţie a "Scania". La finele lui 2013, compania germană avea o lichiditate netă de 16,7 miliarde euro.
"Volkswagen" va investi aproape 3,4 miliarde zloţi într-o fabrică de camionete din Wrzesnia, Polonia. Unitatea va avea peste 2.300 de angajaţi şi va lansa producţia în 2016. Construcţia fabricii va începe în toamna anului curent.