Alimentele nu se vor ieftini nici în situaţia, creditată cu şanse extrem de mici, ca taxa pe valoare adăugată să fie redusă la 5% pentru produsele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal, zahăr, produse expandate din cereale), sunt de părere analiştii econo-mici.
Opiniile au fost exprimate în condiţiile în care Senatul a respins, ieri, cererea preşedintelui Traian Băses-cu de reexaminare a legii privind reducerea taxei pe valoare adăugată (TVA) la 5% la produsele de bază, adoptată, din greşeală de Camera Deputaţilor, în octombrie 2010.
Acum, legea urmează să fie dezbătută şi votată, din nou, în Camera Deputaţilor, urmare a cererii preşedintelui, însă atât analiştii, cât şi parlamentarii par să nu-i dea şanse de trecere, întrucât ar putea avea implicaţii serioase asupra bugetului.
Mai mult, chiar săptămâna aceas-ta, premierul Emil Boc a declarat că taxa pe valoarea adăugată şi cota unică vor fi menţinute în acest an la nivelul actual, eventuale schimbări putând fi analizate doar pentru viitor.
• Reducerea TVA la alimente este necesară, susţin PSD şi PNL
Membrii partidelor care au iniţiat legea, PSD şi PNL, susţin că această măsură este necesară, pentru a uşura povara taxelor cu care se confruntă populaţia.
În schimb, membrii partidului aflat la guvernare nu cred că reducerea la 5% a TVA va duce la scăderea preţurilor la produsele de bază. De aceeaşi părere sunt şi analiştii, care susţin că această măsură va avea un impact negativ asupra economiei.
Lupu Mihai, deputat PNL, ne-a declarat că va vota pentru reducerea TVA, întrucât populaţia se află într-o situaţie de supravieţuire.
Călin Ion, deputat PSD, ne-a declarat că va vota legea. Domnia sa ne-a precizat că TVA mai mică la alimentele de bază reprezintă un model în toată Uniunea Europeană, deci cu atât mai mult se impune în ţara noastră, unde veniturile sunt mici.
De cealaltă parte, membrii PDL vor susţine cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu. Avram Marian, deputat PDL, ne-a declarat că zilele acestea, partidul a luat decizia politică de a nu modifica TVA, iar domnia sa se va conforma deciziei partidului. Avram Marian crede că produsele alimentare nu se vor ieftini în urma adoptării legii, bugetul urmând, însă, să fie afectat.
• Nicolaie Chidesciuc: Reducerea TVA va afecta acordurile cu UE şi FMI
Nicolaie Chidesciuc, economist şef la ING Bank, ne-a declarat că reducerea TVA la alimentele de bază ar produce o deviere de la prevederile acordurilor cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional. Domnia sa este de părere că ar creşte costul de finanţare în general al statului nostru. Domnia sa ne-a mai precizat că preţurile nu ar scădea, ci, din contră, ar continua să crească.
Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română, a amintit despre impactul negativ al măsurii asupra bugetului.
Domnia sa ne-a precizat că în general economia nu este complet refăcută, iar această măsură nu este una benefică. În opinia sa, legea ar avea un efect negativ şi asupra inves-titorilor care nu găsesc stabilitate financiară în ţara noastră.
Totuşi, este prea devreme pentru previziuni, este de părere Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, Domnia sa este de părere că trebuie să aşteptăm votul din Camera Deputaţilor.
Cererea de reexaminare a preşedintelui, prin care se solicita renunţarea la reducerea TVA-ului la 5% la produsele de bază, a fost respinsă de Senat cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Argumentele formulate de preşedinte în cererea de reexaminare constau în aceea că reducerea TVA la alimentele de bază, în contextul economic actual, ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi la majorarea deficitului bugetar şi la imposibilitatea menţinerii acestuia în ţintele asumate, 6,8% în 2010, respectiv 4,4% în 2011.
De asemenea, preşedintele invoca faptul că o nouă modificare a valorii TVA ar duce la lipsă de predictibilitate fiscală, scăderea ratingului de ţară, precum şi la pierderea credibilităţii în faţa organismelor internaţionale.
Legea privind reducerea TVA-ului la 5% la produsele de bază a fost iniţiată de PSD şi PNL şi a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 octombrie 2010, când deputaţii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.