Schneider Electric furnizează Grupului Renault echipamentul AirSeT fără SF6, o soluţie inovatoare care a eliminat gazul cu efect de seră SF6 din aparatele de comutare de medie tensiune, la Flins Refactory.
Grupul Renault urmăreşte să obţină o reducere semnificativă a amprentei sale de carbon la Refactory până în 2030 şi să devină complet neutru în Europa până în 2040. Pentru a îndeplini acest obiectiv, implementează soluţii fară gazul cu efect de seră SF6 din aparatele sale de comutare de medie tensiune, folosind SM AirSeTTM MV de la Schneider Electric. Acest echipament de MT sustenabil foloseşte aer pur şi tehnologie de întrerupere in vid în loc de hexafluorura de sulf (SF6).
SF6 este folosit în mod obişnuit în echipamentele de distribuţie electrică, dar este de 25.200 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon (CO2), când vine vorba de potenţialul de încălzire globală (GWP). În prezent, SF6 devine subiectul unor reglementări şi eforturi axate pe climă. Acesta a fost inclus în Kyoto Protocol, un tratat internaţional care solicită membrilor ONU să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
Eliminarea SF6 şi înlocuirea acestuia cu aer pur oferă beneficiul imediat de a elimina un gaz puternic cu efect de seră (Scope 4), dar simplifică şi instalarea, demontarea şi reciclarea echipamentelor, limitând în acelaşi timp costurile. Construit pe principii de circularitate, designul ranforsat al SM AirSeT este utilizat în combinaţie cu caracteristici digitale pentru a prelungi durata de viaţă operaţională a tabloului de medie tensiune cu peste 30%.
Conectivitatea şi capabilităţile digitale ale soluţiei abordează şi preocupările mai largi ale Refactory în materie de securitate cibernetică, fiabilitate a energiei electrice şi întreţinere.
AirSeT oferă o soluţie pentru aceste trei probleme. Aparatura pentru tensiune medie este securizată cibernetic şi are senzori inteligenţi integraţi care susţin conectivitatea 24/7. Acest lucru permite Grupului Renault să monitorizeze de la distanţă operaţiunile de comutare MT ale Refactory pentru întreţinere, atunci când este cazul, şi pentru un plus de siguranţă. Datele provenite de la senzori sunt transmise instrumentelor/ aplicaţiilor locale ale Refactory şi instrumentelor de analiză sofisticate, cum ar fi cele oferite de platforma complexă EcoStruxure a Schneider Electric.
Tehnologia AirSeT este concepută pentru piaţa de distribuţie secundara a energiei electrice, cum ar fi aplicaţiile pentru clădiri industriale şi comerciale şi utilităţi. Aceste sectoare sunt din ce în ce mai mult solicitate să îşi reducă amprenta asupra mediului, în încercarea de a sprijini acţiunile climatice şi de a accelera tranziţia energetică.
La fel ca Grupul Renault, Schneider Electric s-a concentrat asupra găsirii unor oportunităţi de creştere a sustenabilităţii. Schneider Electric este pionier în migrarea către tehnologia MT fără SF6, înlocuind gazul cu aer pur. Lansat comercial în 2021, SM AirSeT a primit mai multe premii şi recunoaşteri ca factor favorizant al tranziţiei către eficienţă energetică.
Tehnologia a fost implementată cu succes la numeroase companii de utilităţi, în lucrări de infrastructură şi clădiri, de către clienţi precum GreenAlp din Franţa, EEC Engie din Noua Caledonie şi Azienda Trasporti Milanesi din Italia.