• Opoziţia s-a retras din şedinţă, acuzînd că puterea îi bagă pumnul în gură, prin limitarea timpului alocat dezbaterii proiectului de lege
• Imediat, deputatul PNL Eugen Nicolăescu (foto) i-a convocat, prin telefon, pe colegii săi de partid care lipseau nemotivat să vină repede la Parlament ca să poată fi discutat proiectul
• Deputatul PSD, Mihai Tănăsescu, preşedintele comisiei, amînase şedinţa pentru a doua zi, dar ieri a constatat că proiectul fusese deja aprobat!
• Opoziţia declară votul ilegal l Cota unică - regîndită după aderare
Coaliţia are din nou emoţii în Parlament. Modificările Codului fiscal au fost boicotate de deputaţii Opoziţiei. După ce proiectul de lege iniţiat de Guvern, privind modificarea Codului fiscal, a primit aviz negativ în Comisia Economică, rezultatul votului din Comisia de buget, finanţe şi bănci este pus sub semnul întrebării. În timp ce reprezentanţii Coaliţiei îi acuză pe deputaţii PSD şi PPRM că au sabotat şedinţa în care urma să se dezbată Codul fiscal, părăsind sala, deputaţii Opoziţiei susţin că liberalul Eugen Nicolăescu a încercat să pună "pumnul în gura Opoziţiei".
Comisia de buget, finanţe şi bănci s-a întrunit miercuri la ora 13, însă, imediat după ce a fost stabilită ordinea de zi, vicepreşedintele liberal, Eugen Nicolăes-cu, a cerut comisiei să limiteze timpul pentru dezbaterea pro-iectului de lege, astfel încît să fie discute numai pe marginea celor aproape 180 de amendamente, iar fiecare amendament să beneficieze de un minut pentru pezentare. În acest moment, deputaţii Opoziţiei nemulţumiţi de condiţiile impuse de deputaţii liberali au decis să părăsească sala, iar preşedintele comisiei, Mihai Tănăsescu, a hotărît să sis-teze lucrările pînă a doua zi la ora 10. Astfel, comisia a rămas fără cvorum.
Doar că deputaţii puterii nu au mai aşteptat reuniunea de a doua zi. Eugen Nicolăescu a înroşit linia telefonului încercînd să-şi găsească colegii de coaliţie care au lipsit de la şedinţă, pentru că mai era nevoie de cinci persoane pentru ca proiectul de lege să treacă fără probleme de comisie. Aşa că, la comandă politică, fără reprezentanţii opoziţiei, deputaţii PNL, PD şi UDMR s-au reunit pe la ora 14.30. Iar şedinţa a durat pînă la ora 20.00. În total, cinci ore şi jumătate. Mai mult de un minut/amendament. În final, reprezentanţii PNL, PD, UDMR şi ai minorităţilor, au votat în unanimitate, la ceas de seară, modificările aduse de Guvern, Codului fiscal.
Supărat de manevra colegilor săi, Mihai Tănăsescu a sesizat, ieri, printr-o notă scrisă, Biroul Permanent al Camerei, acuzînd deputaţii coaliţiei că au impus în mod dictatorial limitarea dis-cuţiilor, ca, mai apoi, să se întrunească numai între ei pentru a vota nestingheriţi modificările aduse Codului Fiscal. În plus, fostul ministru al finanţelor acuză actualul Executiv că promovează un act normativ ilegal. Pe de altă parte, deputatul Eugen Nicolăescu susţine că a trebuit să-şi sune colegii, care ar fi avut treabă prin Parlament, pentru ca şedinţa să întrunească cvorumul necesar. Plimbăreţii au acţionat repede la comanda politică, cu toate că interesele lor au fost altele la ora începerii dezbaterilor din comisie.
Eugen Nicolăescu se apără însă cu regulamentul. Domnia sa susţine că, potrivit articolului 52, aliniatul 5, comisia poate hotărî la propunerea Biroului Comisiei, din care face şi el parte, limitarea luărilor de cuvînt. Astfel că nu a fost încălcat nici un regulament. Doar că limitarea propusă de liberal s-a cam prelungit pînă spre seară...
Dincolo de disensiunile din comisii, care sînt, de altfel, normale între opoziţie şi putere, se pune problema coerenţei partidelor aflate la guvernare şi a seriozităţii lor. Din astfel de neglijenţe, la Senat, Coaliţia s-a trezit cu proiectul de lege privind declaraţiile de avere dat peste cap. Dacă şi Codul fiscal va fi boicotat, de această dată, de deputaţii Opoziţiei, Guvernul ris-că să ajungă într-un mare impas. După ce contestaţia depusă de Mihai Tănăsescu va fi analizată, actul ajunge în plenul Parlamentului, unde cu siguranţă, dacă deputaţii Alianţei nu vor avea alte probleme de rezolvat, Codul fiscal va primi votul final.
• Cota unică - regîndită după aderare
Pe termen mediu, cota unică de impozitare ar putea fi regîndită, respectiv majorată sau redusă, a precizat, ieri, în cadrul unui seminar, directorul general din Ministerul Finanţelor Publice, Cornelia Petreanu. Domnia sa a afirmat că în Uniunea Europeană nu există directive care să recomande ţărilor membre un anumit nivel de fiscalitate. Fiecare ţară decide ce politică îi este mai utilă. O fiscalitate redusă poate atrage investitorii, iar ţara noastră, chiar dacă nu este un "paradis fiscal", este totuşi o "oază fiscală", a spus Cornelia Petreanu. În acest sens, putem atrage investitori care să-şi des-chidă o filială în ţara noastră însă avantajul pe care l-ar obţine aici ar putea intra în bugetul ţarii de origine deoarece este posibil ca acolo să existe o fiscalitate mai mare. Prin urmare, nu compania este avantajată, ci ţara de origine care va încasa diferenţa dintre impozitul de la noi şi cel autohton. Secretarul de stat din Ministrul Intergrării Europene, Leonard Orban, a precizat că în prezent nu se fac presiuni politice din partea oficialităţilor europene asupra ţării noastre pentru a creşte cota unică de impozitare. Domnia sa a declarat că presiuni în acest sens au exercitat doar anumiţi politicieni populişi. Cu toate acestea, pe termen mediu este posibilă o majorare a cotei unice de impozitare, a spus Leonard Orban. Motivul îl constituie faptul că statul şi nu firmele va trebui să facă multe investiţii în infrastructură şi mediu, iar pentru acestea este nevoie de mulţi bani.
George Bănciulea