Scriitorul francez Lionel Duroy va prezenta la Bucureşti şi la Iaşi romanul "Eugenia"

D.I.
Miscellanea / 28 septembrie 2019

Scriitorul francez Lionel Duroy va prezenta la Bucureşti şi la Iaşi romanul "Eugenia"

Scriitorul francez Lionel Duroy, autorul romanului "Eugenia", o ambiţioasă frescă a României anilor 1930 - 1940 inspirată de "Jurnalul" lui Mihail Sebastian, va fi prezent la Bucureşti şi la Iaşi în luna octombrie,

Pe 1 octombrie, el va participa, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului "Eugenia", unde va oferi şi autografe.

Pe 2 octombrie, Lionel Duroy va dialoga cu cititorii şi la librăria Kyralina, iar în perioada 3 - 5 octombrie, se va afla la Festivalul Internaţional de LIteratură Iaşi, unde va participa la mai multe întâlniri.

Romanul "Eugenia" a fost recompensat, în 2019, cu Premiul "Anaïs Nin".

La mijlocul anilor 1930, după ce-l cunoaşte la Iaşi în condiţii dramatice, tânăra Eugenia Rădulescu se îndrăgosteşte de Mihail Sebastian, pe care-l va reîntâlni la Bucureşti după terminarea studiilor. Povestea lor, peste care pluteşte mereu umbra actriţei Leni Caler şi a deziluziilor lui Sebastian, echivalează cu o trezire a conştiinţei: din spectatoare indiferentă la antisemitismul crescând din ţară, Eugenia devine un martor plin de revoltă al Pogromului de la Iaşi şi al zguduitoarelor schimbări politice din România, hotărâtă fiind să-l protejeze cu orice preţ pe bărbatul iubit. Nu reuşeşte să-l apere de destinul implacabil, căci pe 29 mai 1945 scriitorul este lovit de un camion. Pentru a-şi desluşi rădăcinile răului, după moartea lui Sebastian, Eugenia scrie atât istoria legăturii lor, cât şi cronica unei lumi dezlănţuite.

Lionel Duroy, pe numele său complet Lionel Duroy de Suduiraut, scriitor şi jurnalist, s-a născut în 1949 la Bizerte, în Tunisia. A făcut diverse meserii înainte de a fi cunoscut ca reporter pentru Liberation şi L'Evenement du jeudi. După apariţia primului său roman, "Priez pour nous" (1990), şi ecranizarea cu succes a acestuia, s-a consacrat exclusiv scrisului. De-a lungul timpului, a colaborat la scrierea a numeroase biografii ale unor personalităţi artistice franceze, semnând alături de acestea (Nicolas Vanier, Sylvie Vartan, Mireille Darc etc). Printre cele mai cunoscute romane ale lui se numără "Comme des heros" (1996), "Des hommes eblouissants" (1997), "Trois couples en quête d'orages" (2000) - de asemenea adaptat pentru marele ecran -, "Le Cahier de Turin" (2003), "Écrire" (2005), "Le Chagrin" (2010), pentru care i-a fost acordat Prix "Marcel Pagnol" în acelaşi an, "L'Hiver des hommes" (2012), pentru care a primit Prix Renaudot des lyceens în 2012 şi Prix Joseph Kessel în 2013.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb