SCRISOARE CĂTRE VICTORIA NULAND, CHRISTINE LAGARDE ŞI VIVIANE REDING Piperea semnalează un deficit de independenţă a justiţiei

Avocat GHEORGHE PIPEREA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 martie 2015

Piperea semnalează un deficit de independenţă a justiţiei
  • document ataşat Versiunea în limba engleză a scrisorii deschise / The English version of the open letter
    apasă aici pentru a descărca.

    Avocatul sesizează şi o atingere adusă dreptului la liberul acces la justiţie în domeniul litigiilor consumatorilor cu băncile

    "În SUA, băncile care i-au înşelat pe consumatorii de credite au fost penalizate drastic de justiţie"

    Avocatul Gheorghe Piperea a transmis o scrisoare doamnelor Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat american, Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internaţional, şi Viviane Reding, politician, în care atrage atenţia asupra unui deficit de independenţă a justiţiei şi a unei atingeri aduse dreptului la liberul accces la justiţie în domeniul litigiilor consumatorilor cu băncile.

    Domnia sa consideră că, în preocupările oficialilor occidentali relative la justiţia din România, ar trebui inclus, cu prioritate, şi acest domeniu, nu doar cel al justiţiei penale gestionate de DNA.

    Instanţele de judecată au început, din decembrie 2014, să disjungă dosarele colective intentate de debitorii cu credite în CHF împotriva băncilor. Gheorghe Piperea suspectează că reprezentanţii justiţiei ar putea fi influenţaţi de mesajele care vin din partea sectorului bancar.

    Avocatul este de părere că practica judecătorilor încalcă dreptul la un proces echitabil, la un proces în justiţie, întrucât o acţiune individuală este mult mai scumpă, având în vedere că, din punct de vedere al logisticii, efortul avocaţilor este de 4-5 ori mai mare în acest caz.

    Recent, primul dosar colectiv, coordonat de avocatul Gheorghe Piperea, în care 90 de clienţi înscrişi au solicitat conversia creditelor contractate de la Credit Europe Bank, din franci elveţieni (CHF) în lei, la cursul istoric, a fost respins în primă instanţă. Avocatul va contesta decizia Tribunalului Capitalei la Curtea de Apel Bucureşti.

    Gheorghe Piperea coordonează 16 dosare colective pe CHF, care sunt în curs de pronunţare, şi alte 20 de cazuri, de asemenea, colective, constituite în al doilea val, toate acestea fiind şi ele în pericol să fie disjunse sau respinse, pe modelele de la începutul anului în curs.

    Stimată Doamnă,

    Cunoscând preocuparea constantă a Guvernului SUA pentru independenţa justiţiei din România, preocupare exprimată de dumneavoastră de fiecare dată când ne-aţi vizitat ţara, vă rog să primiţi îngrijorările mele cu privire la acest aspect, gânduri pe care vi le expun în cele ce urmează mai întâi în calitate de simplu cetăţean, dar şi de profesor de drept şi de avocat al unui mare număr de persoane, prejudiciate de abuzurile de putere economică ale unor corporaţii cu sediu şi activitate în România.

    Simţim, în ultima vreme, un deficit de independenţă şi de imparţialitate a justiţiei şi o atingere adusă dreptului la liberul accces la justiţie în domeniul litigiilor consumatorilor cu băncile.

    În primul rând, e cazul să atrag atenţia că în România sunt prea mulţi apărători ai băncilor, pe motiv că acestea sunt prea mari pentru a fi lăsate să eşueze. Reamintesc că şi politicienii din epoca ex-premierului Adrian Năstase (2000-2004) şi a ex-preşedintelui Traian Băsescu (2004-2014) au fost consideraţi illo tempore prea mari ca să eşueze. Acum, acei politicieni sunt ori în închisoare, ori în atenţia DNA.

    Deşi DNA face o muncă foarte necesară de curăţare a grajdurilor lui Augias în România, aceasta se ocupă, totuşi, numai de partea reactivă, penală a justiţiei. Nu e în competenţa DNA şi partea activă a justiţiei, cea civilă, de realizare a drepturilor, în contracte, în negocieri, în arbitraje sau în justiţie. Or, în această privinţă, după un scurt reviriment jurisprudenţial şi de recăpătare a încrederii în justiţie de către cetăţenii români, sesizabil în perioada 2010-2014, în prezent asistăm la un recul, cu potenţiale consecinţe dramatice pentru încrederea în lege şi justiţie în România.

    Anii 2010 -2014 au marcat apariţia în România a litigiilor colective, de tip class action, în care cetăţenii, aliaţi în ideea comună a realizării drepturilor lor, au dat în judecată bănci, autorităţi de stat, fiscul român etc., în toate acele cazuri în care au simţit că sunt victimele unor abuzuri. Litigiile colective, precum ştiţi, sunt mai ieftine, mai concentrate (de unde posibilitatea unei reale egalităţi a armelor) şi, cel mai important, sunt eficiente. Odată cîştigat un astfel de proces, precedentul judiciar creat este atît de puternic încît profesionistul sau autoritatea care ar mai fi tentat(ă) să abuzeze de puterea sa se va abţine în viitor de la acest tip de abuz.

    Dar acest tip de litigii a fost încă de la început dezavuat de establishment-ul bancar din România, pentru că astfel de litigii sunt mai greu de cîştigat, de neutralizat sau de anonimizat de către băncile pârâte.

    Din păcate, aceste litigii sunt în prezent dezavuate şi la nivel de conducere administrativă a instanţelor. Nu există niciun motiv legal sau de natură managerială pentru ca aceste litigii să fie descurajate. Dimpotrivă. Există lege pentru aceste procese şi există probe certe că ele sunt mai eficiente şi mai puţin costisitoare pentru sistemul judiciar. Cu toate acestea, în ultimele luni, dosarele colective sunt "sparte" în sute sau chiar mii de dosare individuale, fără dezbatere şi fără minimul efort de observare a identităţii problemelor de drept, ridicate în colectiv de mii de reclamanţi.

    În primul rînd, "spargerea" dosarelor colective în sute de dosare individuale este o acţiune tipică de descurajare. Un litigiu individual este de 5-6 ori mai scump, per capita, decît unul colectiv. Or, precum rezultă din instrumente ale Dreptului Uniunii Europene, consumatorii, de regulă, nu apelează la justiţie pentru a-şi realiza drepturile mai ales din motive de costuri legale inhibitorii.

    Băncile, în mod evident, se bazează pe această reţinere. Ele ştiu că un proces costă, de aceea continuă să abuzeze de puterea lor.

    Iritant din acest punct de vedere este faptul că există o circulară a CSM - urmată cu sfinţenie de unii şefi de instanţe - care împarte dosarele după grade de dificultate, iar încărcarea cu dosare noi este dată de numărul de puncte acumulate per dosar. Un dosar colectiv cu 200 de reclamanţi este punctat cu 271 de puncte. Un dosar individual cu un singur reclamant şi cu un singur pârât este punctat 8 puncte. A împărţi un dosar colectiv de 200 de reclamanţi în 200 de dosare individuale înseamnă a ridică punctajul de la 271 la 1600, printr-un simplu artificiu aritmetic. Debarasarea instanţelor de prea multele dosare care sunt în prezent pe rol nu se poate face cu sacrificarea dreptului de acces la justiţie şi cu aneantizarea sentimentului de încredere a cetăţeanului în sistemul său naţional de justiţie.

    Pe de altă parte, de la nivel de conducere a BNR şi de lobby al sistemului bancar li se indică oamenilor să nu mai apeleze la avocaţi, ci să aştepte de la bănci să îi cheme pentru negocieri individuale. Nu doar că nu există reale negocieri individuale cu băncile (acestea "negociază" cu executarea silită pe masă), dar acolo unde li se acordă consumatorilor unele facilităţi minore li se impun acestora, prin acte adiţionale, atît renunţări la drepturi aferente calităţii de consumator, cît şi renunţarea la procese actuale sau viitoare contra băncilor. Acest comportament nu numai că nu este democratic; el este de natura terorismului financiar.

    Conducerea BNR aruncă pe avocaţii care îi reprezintă pe consumatori vina şi responsabilitatea pierderilor băncilor antrenate de propria iresponsabilitate şi de propria exuberanţă iraţională din anii de boom imobiliar. Vocile care transmit acest mesaj fals sunt guvernatorul BNR şi întregul cor al purtătorilor săi de cuvînt. Acest mesaj fals construieşte convingerea opiniei publice că băncile nu au nicio vină pentru consecinţele crizei economice în România şi determină indirect, dar foarte eficient, convingerea unor magistraţi că nu există vinovaţi şi că riscul trebuie cantonat pe consumator. De aici convingerea consumatorilor că nu se pot lupta în justiţie cu băncile, pentru că vor pierde. Dacă nu reuşeşte, în mod credibil şi eficient, să dea vină pe avocaţi, establishment-ul bancar aruncă vina pe Banca Centrală a Elveţiei, pe falimentele corporatiste, pe presa ostilă şi, în general, pe oricine şi orice, numai să nu cadă vina pe bănci şi pe autoritatea de control şi supraveghere a băncilor. Dar aceeaşi BNR declara că în anul 2014 a formulat 37 de plângeri penale contra a zece bănci.

    În anii 2013-2014, BNR cerea chiar construcţia de instanţe specializate pe litigii contra băncilor, pe considerentul - dăunător pentru încrederea în justiţie - că instanţele obişnuite nu sunt suficient de specializate pentru acest gen de litigii. Ideea indusă în mod insidios este aceea că numai BNR şi cîţiva iniţiaţi se pot implica în aceste afaceri judiciare alchimice. Aceasta nu este justiţie de secol XXI, ci justiţie de tip inchizitorial, de Ev Mediu. Pe de altă parte, aceste litigii vizează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, care nu sunt doar consumatori, ci şi titulari de drepturi. Ei îşi văd averea, libertatea şi bunăstarea familiilor periclitate de modul în care se derulează contractele şi litigiile lor cu băncile. Ei sunt legaţi pe termene foarte lungi (25-30 de ani) de bănci în aceste contracte sufocante şi în care au fost înşelaţi încă de la început. Ei sunt permanent ameninţaţi cu evacuarea din case. Ei sunt cei afectaţi la nivel psihologic şi socialmente ruinaţi de aceste relaţii juridice. Ei ar trebui să fie încurajaţi să îşi dea în judecată stăpînii, pentru a redeveni liberi. Sclavia contractuală modernă nu poate fi eradicată cu aşteptări nerealiste şi cu ipocrizia "negocierilor" cu băncile.

    În SUA, băncile care i-au înşelat pe consumatorii americani de credite au fost penalizate drastic de Justiţia americană, în litigii de tip class action. Autorităţile, precum şi instituţii ca agenţiile de garantare (Fannie Mae şi Freddy Mac) şi fondurile de pensii au primit despăgubiri pentru pagubele cauzate de exuberanţa iraţională a băncilor în timpul perioadei creditelor sub - prime (2007 - 2008). Acolo Justiţia a putut fi independentă, faptul că băncile erau prea mari nescutindu-le de eşec. Acolo, băncile nu au fost prea mari pentru a eşua. Cum facem acelaşi lucru şi în România, pentru a evita concluzia că ne-am născut în ţara nepotrivită? Cum facem ca în România să dispară sentimentul că legile sunt făcute într-un fel pentru bogaţi şi altfel pentru săraci?

    Contractele bancare sunt tipizate în România. Nu există diferenţe de esenţă (şi, uneori, nici de amănunt) între consumatorii individuali ai creditelor de retail în România. O clauză abuzivă într-un contract se regăseşte identic în milioane de contracte. O soluţie judiciară care să vizeze astfel de clauze abuzive ar trebui să fie aceeaşi pentru toate aceste contracte, care nu sunt diferite între ele. Ei bine, nu este aşa în România. Sunt sute de cazuri individuale în care clauze abuzive sunt evacuate din contracte şi două - trei cauze colective în care aceste clauze, aceleaşi, sunt considerate corecte. Care este explicaţia?

    Soluţiile în cazurile colective sunt covârşitoare sub raportul importanţei. În afară de faptul că sunt mult mai notorii, provocînd discuţii în presă, aceste soluţii arată clar că acele contracte incriminate au o problemă generică, şi nu una concentrată pe o singură persoană. Aceasta înseamnă că banca trebuie să îşi revizuiască toate contractele care au această problemă generică, ceea ce nu este în acord cu cash flow-ul băncii şi cu expectaţiile sale de profit ilegitim. Pur şi simplu, banca nu poate să piardă, asta ne spune BNR. Chiar şi când câştigurile sunt obţinute prin fraudă. În plus, soluţiile colective sunt mai ieftine - pur şi simplu, omul îşi poate permite un astfel de proces în alianţa procesuală cu alţii, ceea ce nu este cazul într-un proces individual. Şi procesele colective sunt mai puternice ca arme judiciare: alianţa procesuală de reclamanţi poate lupta de pe poziţii egale cu banca, ceea ce nu este cazul unei lupte între banca hiper-bogată şi consumatorul insignifiant ca putere ecomomică şi juridică. De aceea, întreaga armată de lobby, plus establishment-ul bancar şi judiciar, par să îşi fi propus descurajarea acestui tip de proces, începînd cu finalul anului 2014. Pentru credibilitatea sistemului judiciar român, această strategie este dezastruoasă. Pentru democraţie, este catastrofal, întrucît cetăţeanul va crede că, la fel ca în comunism, legea şi justiţia nu sunt pentru oamenii de rând, ci doar pentru privilegiaţi.

    Precizez că ideea de a va adresa o scrisoare deschisă nu îmi aparţine, dar am îmbrăţişat-o, întrucît, din discuţiile publice din mass-media şi de pe site-urile de socializare, a rezultat că oamenii se aşteaptă la o reacţie oficială a guvernului SUA faţă de cele mai sus arătate. De aceea îmi exprim speranţa că această scrisoare, inedită, recunosc, îşi va găsi ecoul aşteptat. Sper că, de acum, în preocupările dvs. relative la justiţia din România, va fi inclus şi acest domeniu, alături de cel al justiţiei penale, gestionate în prezent atît de eficient de DNA.

    Opinia Cititorului ( 23 )

    1. E denaturat ce spune Piperea, care in patriotismul lui nici macar nu se adreseaza la UE, jignind institutia din care Romania face parte.

      In USA e vorba de CDO-uri parca, adica pachete de ipotecare si/sau contracte pe credite ipotecare vandute de Fondurile de investitii ale bancilor. 

      In Romania a fost creditare de retail, nu la PACHETE, si facuta direct de banci, nu de Fondurile de Investitii ( deci de speculatii) ale bancilor.

      Rusinos ce face Piperea si anti-natuional. 

      1. Da!

        Daca te iei de banci, care sunt majoritatea cu capital strain, ataci Romania!?!

        Curat "anti-natuional"! 

        In Romania a fost jaf bancar .Rusinos este ce spui tu draga Gica. Ai luat si tu un comision mare de pe urma acestor credite? Bucutra-te de el.. cum ne bucuram noi de sclavie.

        Gata au inceput postaci de la 7:52 ? Bai dar ce grijuli sunteti. In 2 ani o sa apara si hotararile definitive. ZANGANE CATUSILE pt bancheri

        Zilele trecute zicea cineva k ce vina au ofiteri de credite. E ca si cum ai fi parte a unei gasti in care "ti de 6" sau esti soferul acesteia. Adica vezi doamne ei erau k noi jandarmi pompieri distribuitori asistenti si nu aveau cunostinte economice sau studii superioare

        Tu,asta care zici ca Piperea minte,sa lustruiesti matarangile la toti pe care-i reprezinta Piperea !!!

        Gica daca esti platit de banci macar spune ceva inteligent de banii care ii primesti. DAca nu esti in stare taci. Fondurile de investitii sunt profesionisti in domeniul finantelor, iar clientii de retail de obicei nu... deci cu atat mai mult bancile trebuie sa isi asume raspunderea si sa fie obligate sa imparta povara pentru niste contracte ipotecare transformate in pariuri forex

      Felicitari,domnule Piperea,va aduc in atentie ca cetateni romani sunt statul roman,si nu un numar restrans,grupuri mafiote sau unele peroane,sau alte entitati

      1. Cetatenii romani sunt statul roman, chiar si cei jecmaniti de banci,. care la randul lor sunt cetateni romani.

        Spre deosebire de bancheri care, in marea lor majoritate, nu sunt cetateni romani! 

      Adica, dupa scrisoarea asta, e clar ca Piperea nu intrevede vremuri prea bune pentru procesele impotriva bancilor.

      Piperea a gresit "adrisantul", trebuia sa scrie la DIRECTORATE-GENERAL JUSTICE AND CONSUMERS... catre Paraskevi MICHOU [director general] si Despinei SPANOU [director directia Consumers]...asta daca vroia sa faca ceva pe bune si nu gargara...

      1. Asta ar trebui sa spuna multe despre rigoarea lui Piperea. Ce treaba mai are Viviene Redding acum, din moment ce nu mai e in Comisie?

        Cine stie ce prostii sunt scrise si in dosarele alea de conversie? Inteleg ca de procesele colective se ocupa diversi colaboratori ai lui Piperea, iar el nu apare neaparat in dosare. Deh, probabil Oltchim e mai profitabil.

        Nu sunt troll, postac al bancii, etc. Ideea e ca sunt niste semne de intrebare si in conduita lui Piperea 

        Conteaza asta?!

        Ovidiuk vezi-ti de gargara ta!

        Chiar nu e nici un fel de gargara, e doar o informatie utila celor care chiar sunt dornici sa afle ce are in minte dl. Piperea cu scrisorile lui daca sunt pe bune sau sunt adresate aiurea in tramvai... Sunt curios ce o sa-i raspunda Nutland, de exemplu. Tine-ma si pe mine la current anonym 4.3

      Bancile stiu ce au vindut?Ele ne spun ca noi am fost mai prosti .

      Nu cumva bancile au refinantat creditele pe care ni le-au vindut noua ,adica dupa 2009 cind a crescut cursul f f mult ,nu de alta dar atunci inseamna ca si ele au fost proaste de nu se poate. ? 

      Acum poate intelegeti de ce disperarea si nervozitatea totala a bancilor ,pt ca stiu ca daca se merge pina la capat vor pierde cu siguranta .Finalul sa stiti ca acesta este ,mai devreme sau mai tirziu ,bancile vor sa cistige din curs valutar ,ori ei nu au incheiat contracte cu clientii in care produsele financiare vindute sunt schimbul financiar . 

      POATE FI AI ACEASTA O PARERE ,ALTFEL NU INTELEG DISPERAREA LOR

      Eu am un credit la Credit Europe Bank un credit in CHF, aceste credite au fost vandute in 2009 si refinantate in EURO catre Credit Europe NV. Noi am ajuns sclavi pe plantatie si banca din Romania traieste din dobanzii si comisioane grase si binenteles diferenta de curs valutar.Ajutorrrrr....ajutatii oameni care se afla sub sclavia bancilor dvs.

      Sint de servici ca sa-mi dau cu parerea: cine are in dosar clauza cu plata in functie de curs are o problema...piperea nu bate cimpii doar incearca sa se respecte directiva UE privind cursul de schimb al contractelor care in romania este calcata in picioare...deh tara in care judecatorii s-au trezit ca pot face bani si din stinga si din dreapta.

      La munca oameni buni ca stapinilor le plac oamenii sclavi pe plantatie. Sfatul meu: luati credite in functie de cunostintele juridice si economice, nu la hei-rup. 

      Ce articol tarre ! Marca Bursa din ultimele săptămâni ! Trebe să fi cotizat foarte tare Piperea pe la voi, pe plantație, ca să îi publicați toate aberațiile. Mai angajați și voi vreun jurnalist cu studii juridice să vă explice treaba cu conexarea și de ce e limpede că - indiferent de dreptatea sau lipsa ei pe fond - aceste cauze nu pot fi judcate împreună. Pentru un student de anul III sau IV, care a luat examenul la procedură civilă, e limpede.

      CONCLUZIA: Piperea, Udrea și Voiculescu (+etc.), dacă justiția nu le dă lor dreptate, e proastă, incompetentă și nu e, domne, independentă ! 

      Când justiția le admite lor plângerile, chiar și cele evident nefondate, justiția trebuie chelfănită, că nu e, Domne, imparțială !

      Curat-murdar, Coană Joițico ! 

      1. Hai ca ti se termina programul bancar! Degeaba ti-ai pus numele Anonimus...se vede de la posta ca esti postac benerist...

        de la BNR, dar tu ești stagiar la Piperea și te plătește bine din bănuții sărmanilor neștiutori, să postezi pe aici bălării.

        Și când nu mai ai argumente, o iei pe arătură ...

        Succesuri ! 

      Aplicare legii fără a ține cont de presiunea mediatică, se traduce la unii în lipsa independenței justiției. Mai știți vreun avocat de soi să susțină aceleași aberații ca Piperea ? Să nu-mi spuneți de Coltuc, că el trebe întâi să studieze gramatica limbii române ...

      Sunt și consumatori care au dreptate, dar evident nu toți. Nu ”la normă”, că nu așa se face justiția. 

      Piperea nu minte; Nu știe cum să facă să scape și el mai ușor de dita-mai creditul în CHF. Atât.

      Dom' Profesor, ați uitat să îi scrieți și lu' Iliescu..., cred că mai degrabă v-ajută el decât Reding...  

      OJustitie mult prea puternica, cum pare a fi cazul Romaniei, nu e deloc de dorit. Ea nu face decat "sa inchida" cai si mijloace prin care oamenii de afaceri acumuleaza capitalul. Cat despre adresante, a tunat si le-a adunat...

      Ori acumularea primara de capital s-a facut cel mai adesea, peste tot in lume pe cai si prin mijloace nu tocmai ortodoxe. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb