Scufundarea crucişătorului Potemkin

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 21 iulie 2015

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Marea are secretele sale. Turiştii care se plimbă pe faleza Constanţei văd acum în zare şirul de vapoare moderne care aşteaptă să intre în port. Însă acum 110 ani, la acest orizont se scufunda crucişătorul Potemkin.

Chiar şi cele mai bune planuri pot fi date peste cap. Potemkin era o navă nouă. Fusese construită în 1900, însă abia în 1905 a fost gata de acţiune. În acest timp, social-democraţii ruşi organizau - ca de obicei - o conspiraţie. Ceea ce doreau ei era să provoace o rebeliune pe navele militare. Ura lor se focaliza pe ofiţeri.

Contextul era acela al unei crize internaţionale. Recurgând la ameninţări şi presiuni, Rusia pretindea ca o bucată din Coreea să devină o arie-tampon între imperiile rus şi japonez. Scopul Rusiei era de a avea o bază pentru politica de expansiune în Asia. Nici Japonia nu avea scopuri mai pioase. În 1904, cele două state au căzut direct în abisul războiului.

Am să trec peste istoria tragi-comică a intervenţiei ruseşti în Orientul Îndepărtat şi am să spun doar că ţarul Nicolae al II-lea a dat ordin flotei din Marea Baltică să navigheze până în Oceanul Pacific. Abia plecaţi, eroicii marinari s-au grăbit să deschidă focul asupra a ceea ce credeau că sunt şalupe torpiloare japoneze. Era vorba doar despre nişte nave de pescuit britanice. Flota Japoniei era pe partea cealaltă a globului...

Ce începe rău se termină rău. În strâmtoarea Tsushima, flota rusă a fost umilită, pierzând 7 cuirasate. Ştirea dezastrului a inflamat opinia publică din Rusia. Social-democraţia rusă predicase iminenţa unui dezastru social. Acum îl avea.

Părea un moment bun pentru înşfăcarea puterii. Comitetul Central al organizaţiei social-democrate a flotei de la Marea Neagră a început pregătirile pentru o rebeliune. Lucrurile însă s-au precipitat. Catalizatorul a fost - ca de atâtea ori în istorie - mâncarea. Echipajul cuirasatului Potemkin s-a răzvrătit în momentul în care a primit borş cu carne plină de viermi. Au capturat nava şi au ucis o parte dintre ofiţeri, inclusiv pe căpitan.

Cum se conduce o navă în plină criză? În versiunea social-democraţilor, într-o formulă colectivă. Oamenii au făcut un comitet de 25 de marinari şi au ridicat steagul roşu. După care s-au apropiat de Odesa şi au început să tragă cu tunul în oraş. Ideea lor era să susţină răzmeriţa locuitorilor.

Au ratat. Au şters-o apoi spre Constanţa, pe malul românesc, unde au încercat să fure cărbune. O parte din bandă a fost arestată. Restul au primit azil. Înainte de a se preda autorităţilor române, răzvrătiţii au scufundat cuirasatul.

Afanasi Matushenko, liderul lor, s-a dus acolo unde au ajuns şi alţi socialişti care denunţau exploatarea capitalistă: în Elveţia, Franţa şi în Statele Unite. După ce s-a întâlnit cu alţi martiri ai egalităţii care sufereau prin aceleaşi locuri (Lenin, printre alţii), lui Matushenko i-a venit ideea să se întoarcă în Rusia. Unde a fost prompt spânzurat.

Revenind la soarta navei: după ce a fost scufundată de propriul echipaj, a fost scoasă la suprafaţă şi rebotezată Panteleimon. Nici aşa nu a avut mai mult noroc. După o serie de accidente, unele fatale, a fost capturată de germani. A fost dezmembrată în Crimeea, în 1923.

După ce comuniştii au preluat puterea, rebeliunea de pe Potemkin a devenit material de propagandă în filmul lui Serghei Eisenstein. Printre admiratorii acestui film s-a numărat Joseph Goebbels.

Era fatal să se întâmple aşa. Se spune că marinarii sunt superstiţioşi în privinţa numelor date navelor. Aceasta era numită după Prinţul Potemkin, unul dintre amanţii Caterinei cea Mare. I se atribuie inventarea "satelor lui Potemkin" - localităţi în aparenţă prospere, însă în realitate formate din faţade somptuoase, în spatele cărora nu se află nimic.

Ca de obicei, în asemenea situaţii, totul se termină cu o farsă. Sau mai precis, cu o escrocherie. Din romanul Viţelul de aur (1931) aflăm că în ţara socialismului biruitor înflorise un fel de afacere. Diferite personaje umblau încoace şi încolo, pretinzând că sunt nepoţi ai lui Marx şi Engels sau ai altor lideri revoluţionari. Motiv de a cere bani de la cetăţeni. La un moment dat, apare ideea ca aceşti netrebnici să se asocieze într-un sindicat, pentru a-şi coordona mai bine activitatea infracţională. Această asociere este prezentată ca un fel de "reformă".

Cel mai greu de reformat sunt cei peste treizeci de presupuşi copii ai "locotenentului Schmidt". Cum care locotenent Schmidt?... Personajul (real) Piotr Schmidt a condus o altă rebeliune navală, în Octombrie 1905, la Sevastopol. Lui i s-au asociat... marinarii de pe Panteleimon (fostul Potemkin).

Escrocii din roman au un plan. Vor să împartă Uniunea Sovietică în 34 de sectoare, conduse, fiecare, pe termen nelimitat, de câte un hoţoman-şef.

Din acest plan, s-a ales praful. Pungaşii s-au certat la împărţirea sectoarelor. Nimeni nu dorea centrele universitare, unde lumea se prinsese deja care era schema. Iar Ostap Bender îşi făcea planuri să fugă la Rio de Janeiro.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Umberto Eco:

    "Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor."

    Trebuie sa apara si aici pe forum, putintica rabdare... 

    1. Te descriai pe tine?

      Nu, exact pe tine.

      ba pe gheorghe

    Sunt un mit, inventat de trimisul saxon la curtea Caterinei. Acesta, Georg von Helbig, nu a fost in turneul organizat de rusi pentru a arata aliatilor progresul noilor teritorii in Imperiul Rus (adica a Crimeii). In timp ce istoricii au cazut de acord asupra faptului ca operatiuni cosmetice s-au facut asupra satelor devastate de razboi, tot istoricii sunt si de acord ca acest mit a fost generat ca urmare a rusofobiei elitelor din Vest.

     

    Simon Sebag Montefiore (2000, pg 263), referindu-se la adversarii lui Potemkin si la occidentalii sceptici: "They always presumed that 'barbaric' Russians could never really do anything properly, not like Germans or Frenchmen, so that Potemkins's work must surely be flawed. When it turned out that Potemkin did do things properly and that his achievements appeared almost miraculous in their imagination and execution, jealous Westerners and Russian enemies propagated the big lie of his sham 'Potemkin Villages' ... The so-called Potemkin villages are cities today with millions of inhabitants" 

    Pe cine sa credem? Pe autorul articolului sau pe Montefiore? Sa ii mai extindem atunci, acestuia, perspectivele. 

    1. Autorul nu a spus ca Potemkin a chiar inventat satele care ii poarta numele, ci doar ca "i se atribuie" lui Potemkin asta.

      Comenteaza unii ca sa se afle in treaba.

      Avea dreptate Eco.In pasajul citat de Gheorghe, textul lui Eco mai includea si o referire la "idiotul satului". 

      latraule, deci avramescu propaga mai departe minciunile occidentale?

      de ce il faci pe avramescu "idiotul satului"?

    Scrie dle despre criza de incredere a sistemului si a institutiilor euroatlantice. Ca asta ne intereseaza. Ce, nu ai fabule despre societatea perfecta?

    Esti atat de disperat incat ascunzi erorile sub pres aratand ca in alta parte a fost mai rau? 

    1. Se vede ca trolii Rusiei au descoperit mai tarziu articolul. Mai sus sunt trei postari ale unei singure clone, suparate. Era inchis la fabrica de trolli, tovarasi?

      Eu cand vad un troll al Rusiei, vad un tantalau pe care nu l-ar angaja nimeni la un job cinstit. 

      atunci ai nevoie de ochelari cu fundul cat halba de bere

      Ce te mai frustrezi cand cineva iti demonstreaza tie si autorilor inregimentati ca sunteti netrebnici. 

      Ce spuneam? a venit tantalaul!

      Tu nu spuneai asta, tantalaule, ci Eco sau gheorghe. Sau tu esti gheorghe? ridica-te animalule.

      S-a intors obsedatul care semneaza Cristi C sau le baga anonime. Sta si citeste tot pe forum, analizeaza fiecare litera, construieste scenarii, are revelatii. Se teme de unul, Gheorghe, ca dracuk de tamaie.

      Ce i-ai facut, mey Gheorghe, ca il apuca batzaiala? 

      Un sfat, shobolane. Ai o problema serioasa, trebuie sa iei pastile, chestia asta se poate agrava. Auzi voci? 

      Ecoul: GHEORGHEEEEEEEE!

      :-))))))))) 

      1. Crearea iluziei cresterii economice prin irosirea fundului de investitii in cheltuieli fara recul economic si locuri de munca


      2. Destabilizarea economiei prin:
Cresterea cheltuielilor, salarii si indemnizatii, 
ODATA cu reducerea de venituri, impozite si taxe
Cresterea datoriei nationale
 

      3. Iesirea de la guvernare a psd. in plin delir al consumului pe datorie.
Regrete adanci, din partea acelora, care au dat de bani imprumutati, si-i risipesc.
 

      4.Opozitie agresiva si agitarea nemultumirii dupa reintroducerea austeritatii 
Acuzarea UE si al FMI ( ca in 2010/ 2011) drept cauzatori ai recesiunii.
 

      5. Reintrarea la guvernare in aplauzele idiotilor de manevra.
 

      6. UE refuza sa finanteze a doua Grecie de la Bucuresti.
 

      7. Rusia si China ofera ajutor economic.
 

      8. Iesirea din UE 

      9. Aderarea in ovatiile milogilor la Uniunea Euro Asiatica


      10 Iesirea din NATO

 

      clonache, esti obsedat de cristinel?

      Delirium tremens, dle capitan. mai usor cu beutura ca o sa primesti o mutiny acum de o sa ii regreti soarta lui Golikov.

      idiotule, ti-ai corectat fundul si pe gandul? postac fara minte.

      S-a dat ordin pe unitate sa se denigreze dezvaluirea

      PLANULUI DE LA BAKU

      Urla, ciolovecule! Tot ce este acolo este ADEVARAT! 

      daca prostia ar durea, te-ar aresta pentru abuzul serviciului 112

      Postarea de 3 ori a aceluiasi mesaj cam intră în categoria de SPAM. Redactia Bursa ar fi putut sterge niste mesaje ca sa nu ne umplem de gunoi.

      11. Banca BRICS are capitalizare de 100 miliarde. Toata lumea stie ca banii se multiplica in banci astfel incat se pot da credite de 15-20 de ori mai multe. Din cele 2 TRILIOANE de dolari, Romania va obtine 400 de miliarde pentru integrare in noul Coridor al Matasii.

      12. Nationalizarea avutiei NATIONALE, pe modelul etatismului. Petrolul, bancile, apele minerale vor fi in proprietatea companiilor de stat. 

      13. Intrarea in SCO si apararea colectiva alaturi de tarile din rasarit. 

      13. Unirea cu Republica Moldova si marirea iesirii la mare prin anexarea Bugeacului de la ucrainieni. 

      14. Restituirea tezaurului sau compensarea partilor pierdute prin credite nerambursabile de la banca BRICS. 

      15. Construirea terminalului de gaze in loculul Turk Stream si transformarea Romaniei intr-un hub energetic pentru gazul S-E Europei.

      Sunt cam disperati muscalii, au inceput sa delireze. I-a lovit in plisc dezvaluirea PLANULUI DE LA BAKU

      Cum adica Ecaterina? Mi imi place sa beau o cafea la Paris dar nici St. Petersburg nu este de lepadat. Planul de la Baku in 20 de puncte ma sperie putin dar daca vom face atat de mult bine Romaniei, eu sunt de acord. Planul pe care l-au expus Capitanul si Regele este excelent. Dupa parerea mea. Eu merg pe mana regelui Carol.

      Am imaginatii care se intra in cap. Pastilele ma ajuta doar un timo0 dupa care intra apoi imaginatiile in cap. Regi, regine si buline.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb