Producătorii sunt obligaţi să crească preţul alimentelor de bază, pâine, zahăr, ulei sau lactate, această majorare fiind justificată de costurile materiei prime, dar şi de scumpirea gazelor naturale, a declarat, ieri, preşedintele sindicatului din industria alimentară, Dragoş Frumosu.
"Dacă ne gândim la scumpirea gazelor, dar şi la materia primă, care nu este suficientă din cauza secetei, putem spune că preţurile vor exploda în cel mult două săptămâni", a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, citat de NewsIn.
Acesta a precizat că primele scumpiri vor fi anunţate la zahăr şi la lactate, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni.
"În zilele următoare ne aşteptăm ca zahărul să se scumpească cu 10 %, iar produsele lactate cu până la 20 %. Însă, în cel mult două săptămâni, uleiul se va scumpi cu 15 %, această majorare fiind valabilă şi pentru pâine", a menţionat Frumosu.
Potrivit acestuia, cea mai mare scumpire, respectiv de 40 %, va fi înregistrată la conservele de legume şi fructe. Reprezentanţii patronatului din industria conservelor de legume şi fructe Romconserv au anunţat, la începutul lunii august, scumpiri cu până la 50 %, ca urmare a majorării preţurilor la materia primă.
"Pentru a nu se distruge industria alimentară, statul ar trebui să intervină şi, în special, Ministerul Agriculturii ar trebui să discute cu patronatele şi să elaboreze o politică coerentă", a spus Dragoş Frumosu.
Ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş anunţa, în cursul lunii august, că Executivul pregăteşte un set de măsuri fiscale pentru a contracara efectele scumpirii alimentelor din cauza secetei.