Proiectul scutului anti-rachetă, unul dintre programele cheie ale adminis-traţiei Obama, de apărare a Statelor Unite ale Americii (SUA) şi a Europei de un atac iranian, se confruntă cu întârzieri majore, depăşiri de costuri şi probleme tehnologice critice, inclusiv componenta din România, potrivit unor rapoarte guvernamentale recente, citate de FoxNews.
Interceptorii de rachete întâmpină obstacole în producţie, radarele au puterea prea mică, iar senzorii nu pot face distincţia între un focos şi alte obiecte, potrivit documentelor citate.
Armata americană intenţionează să instaleze radarul în ţara noastră încă înainte de a fi testat şi avertizează că radarul ar putea interfera cu unde de telefonie mobilă, televiziune şi radio de la noi, dacă nu va fi modificat, se mai arată într-unul din documente.
Primul raport, al Comisiei Ştiinţifice de Apărare, care consiliază Departamentul Apărării, a fost publicat anul trecut, dar a trecut neobservat. Deşi conchide că nu există "obstacole fundamentale" pentru sistemul european, aces-ta evidenţiază probleme majore, fără a indica modalităţi de soluţionare. Experţii, printre care şi Philip Coyle, fostul şef al testelor de arme din cadrul Pentagonului, spun că problemele identificate în raport, dacă ar fi rezolvate, atunci ar necesita modificări substanţiale şi costisitoare.
Al doilea raport a fost publicat, vinerea trecută, de Curtea Americană de Conturi şi avertizează că Departamentul Apărării îşi ia angajamentul de a folosi tehnologii înainte de a fi testate, iar administraţia riscă "lacune în performanţe, creşteri neprevăzute ale costurilor, întârzieri faţă de program şi probleme la teste".
Elemente-cheie ale sistemului au deja probleme, potrivit raportului. De exemplu, presiunile de a respecta termenul fixat de preşedintele SUA Barack Obama pentru a doua fază a sistemului, în 2015, au determinat Departamentul Apărării să comande zeci de interceptori, deşi nu se ştie dacă vor funcţiona. Testarea nu este de aşteptat să se încheie până anul viitor.