Scaunele goale din Parlament vor fi ocupate, cel puţin teoretic, începând cu 25 mai. Guvernul a decis organizarea de alegeri parţiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleşi locali vacante, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, în data de 25 mai. Scrutinul pentru locurile vacante urmează să fie organizat într-un singur tur, iar candidatul care a obţinut cele mai multe voturi va fi declarat câştigător. Grija pentru banul public este evidentă, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, estimând că în colegiile respective se va realiza o economie de substanţială în ceea ce priveşte costurile celor două scrutinuri: "Alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător. În colegiile respective se va realiza o economie de aproximativ 50% cu costurile celor două scrutinuri. În caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie". Nici partidele nu vor avea cheltuieli foarte mari, campania electorală pentru parţiale a fost redusă la jumătate, candidaţii având doar 15 zile la dispoziţie să îşi prezinte intenţiile în faţa alegătorilor. În plus, nemulţumiţii care nu au primit un loc eligibil pe listele pentru europarlamentare pot primi satisfacţie fiind aruncaţi în bătălia pentru legislativul intern.
Cauze naturale, demisii sau probleme cu justiţia au făcut ca Parlamentul să piardă mai mulţi deputaţi şi senatori în ultimele 15 luni. Dan Voiculescu, Vasile Bleotu (demisionari) Relu Fenechiu, George Becali, Gheorghe Coman (condamnaţi penal) Mircea Grosaru, Ştefan Stoica (decedaţi) sunt doar câţiva dintre aleşii care au dispărut din Parlament. Cu toate că numărul acestora este destul de mare, un privitor din exterior nu ar sesiza că avem un legislativ mai puţin populat având în vedere că după alegerile din 9 decembrie 2012 numărul de parlamentari a crescut de la 471 la 588 (412 deputaţi şi 176 senatori). Raportând numărul de aleşi la numărul total de locuitori, ţara noastră, cu un ales la 32.000 de locuitori, a depăşit într-un top al densităţii parlamentarilor ţări precum Germania, Rusia, Franţa, Olanda, Polonia, Grecia, Austria, Belgia, dar este "învinsă" de ţări din zonă: Ungaria, Bulgaria, Slovenia.
Cum activitatea parlamentară cu mult ajutor se susţine, trebuie spus că deputaţii şi senatorii aveau angajate, anul trecut, nu mai puţin de 2.265 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajaţi la un parlamentar. Puterea şi-a făcut rapid calculele, astfel PSD, UNPR şi PC, partide care formează o alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare, vor avea candidaţi comuni şi la alegerile parlamentare şi locale parţiale care se vor desfăşura pe 25 mai, aceştia urmând să se confrunte cu reprezentanţii PP-DD, PDL şi PNL. Potrivit calendarului aprobat de Guvern, termenul limită pentru depunerea candidaturilor va fi 5 mai, urmând ca eventualele contestaţii să fie soluţionate până la 11 mai.
1. Ce, suntem noi mai slabi ca ungurii?
(mesaj trimis de Theodor în data de 21.03.2014, 12:43)
Bine ar fi sa avem un parlamentar la o suta de locuitori,astfel,se vor infiinta cele un milion de locuri noi de munca,promise de USL,si vor putea si alegatorii sa cunoasca mai bine pe cei pe care-i voteaza,si sa le poata da o mama de bataie,atunci cand le tradeaza interesele.
2. ALEGERI ANTICIPATE, urgent, instant !
(mesaj trimis de doru stoian în data de 24.03.2014, 11:01)
Jos Guvernul si Parlamentul NE_REPREZENTATIVE POLITIC !