Seceta a ajuns pe masa Guvernului

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 7 iulie 2022

Seceta a ajuns pe masa Guvernului

Ministrul Mediului: "70% din teritoriul ţării - afectat de diverse faze ale secetei pedologice"

Criza apei a ajuns şi la Palatul Victoria, direct pe masa Guvenului. Problema este serioasă şi impune măsuri grabnice în vederea rezolvării. Pe lângă clasicele asigurări menite să liniştească opinia publică, s-a vorbit în cadrul şedinţei de Guvern de râuri secate şi s-au făcut apeluri către populaţie să consume raţional această resursă vitală. Premierul Nicolae Ciucă a cerut în şedinţa Executivului "un plan cât se poate de coerent". Ciucă a spus că a avut o discuţie atât cu ministrul Mediului, cât şi cu ministrul de Interne, în ceea ce priveşte analiza acestor fenomene: "Am putut să observăm în ultimele zile o îngrijorare legată de fenomenele meteo extreme. A fost o serie întreagă de localităţi care au suferit de pe urma acestora şi de aceea este nevoie ca, la nivelul Guvernului, prin ministerele de linie, să putem să asigurăm o activitate coordonată, cu autorităţile locale". Nicolae Ciucă a cerut un plan coerent pentru gestionarea situaţiei: "Vă cer ca în continuatre să putem să avem un plan cât se poate de coerent în ceea ce priveşte intervenţia şi sprijinul autorităţilor locale şi desigur să fim în măsură să reacţionăm cât se poate de oportun. Nu vorbim doar de ploile abundente cu cantităţi care au generat inundaţii la nivel local ci discutăm desigur şi despre efectele secetei . S-au primi informări legate de aceste efecte".

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%. Ministrul a făcut un apel la consum raţional al apei potabile, pentru că presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda: "La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene.

Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere, urmărirea şi analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea şi prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât şi autorităţile locale să fie informate din timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM şi urmărim rezervele strategice de apă, la nivel naţional". Tanczos Barna a precizat: "În ceea ce priveşte seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem, din păcate, şi zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitaţii este optimă. Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi şi de furtuni, grindină, care se anunţă prasctic în paralel cu valul de căldură. Este o situaţie destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă şi pe fenomene extreme şi cantităţi uriaşe de apă pe anumite bazine hidrografice". Tanczos Barna a precizat că acolo unde se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, se lucrează în strânsă colaborare cu ISU şi cu autorităţile locale pentru a anunţa acele evenimente. Ministrul s-a referit şi la rezervele strategice de apă, afirmând că cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%: "Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele". Tanczos Barna a mai spus că sunt câteva regiuni unde "media precipitaţiilor din ultimele 10 luni este la mai puţin de jumătate faţă de anii precedenţi", dând ca exemplu zone precum Tecuci, Adjud, Bârlad, Botoşani, Dârbani, Miercurea Ciuc. "Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme, după data de 15 vine cu val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă", a afirmat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a spus că urmăreşte rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a localităţilor: "Cele mai mari probleme sunt acolo unde apa se obţine din foraj, capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă, la nivelul gospodăriilor şi, odată cu seceta, a crescut foarte mult consumul de apă. Nu nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda. Periclităm şi punem în pericol alimentarea acestor sisteme, pe termen mediu şi lung, restricţiile care se implementează la nivel naţional, de alimentare cu apă a unor localităţi, sunt decise de autorităţile locale şi de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă".

Apelul către populaţie a fost lansat, rămâne de văzut care va fi răspunsul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Instituirea starii de necesitate(ca pentru COVID) si masuri ferme pentru scaderea consumului. Administraita centrla si cele locale sa lase recomandarile si sa impuna masuri eficiente.

    1. administratia centrala si locala vorbeste nu munceste ca "e" politicieni nu functionari publici

    Anglia a luat masuri din martie pentru reducerea consumului de apa.Autoritatile noastre sunt cu vorbele.

    1. Țanțoș Barna a zis clar - se stinge veioza când se merge la toaleta și se închide apa când ne săpunim sau ne spălăm pe dinți.

      La toaleta se trage apa o singura data la 8 ore după ce folosesc toaleta mai mulți membri ai familiei.

      Ce nu înțelegeți? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb