Secretarul de Stat în Departamentul pentru Energie al Ministerului Economiei, Maricel Popa a declarat că sunt şanse foarte mari de a găsi finanţare pentru deschiderea zăcământului de la Tulgheş-Grinţieş, conform unui comunicat de presă.
Domnia sa a apreciat că în contextul actual internaţional, trebuie să punem baza dezvoltării sectorului mineritului în uraniu. "Astfel, vă pot spune că sunt şanse de foarte mari de a găsi finanţare pentru deschiderea zăcământului de la Tulgheş-Grinţieş. Nu se va închide mina de la Crucea, ci se va dezvolta un alt perimetru care va îngloba resursa umană şi profesionalismul angajaţilor de la Sucursala Suceava", a menţionat Popa.
Compania Naţională a Uraniului (CNU) - Sucursala Suceava, a aniversat, vineri, 30 de ani de la punerea în exploatare a zăcământului de uraniu Crucea-Botuşana, potrivit unui comunicat de presă.
Secretarul de Stat Maricel Popa a transmis mesajul conducerii Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, prin care a felicitat compania pentru întreaga activitate şi a prezentat perspectivele exploatării zăcămintelor de uraniu din zonă. "Vă felicit cu ocazia împlinirii a 30 de ani de minerit în localitatea dumneavoastră. Mineritul a avut întotdeauna un rol deosebit de important în dezvoltarea industriei prelucrătoare, dar şi a zonelor geografice cu tradiţie în această activitate. În cei 30 de ani de activitate, personalul activ la mina Crucea a reuşit să atingă maturitatea necesară pentru a depăşi greutăţile inevitabile în perioada de tranziţie şi să menţină activitatea minieră pentru asigurarea exploatării zăcământului de uraniu",a declara domnia sa.
Directorul General al CNU, Ioan Moraru, a precizat: "Evenimentul aniversar se desfăşoară sub semnul optimismului şi al speranţei că activitatea minieră pe valea Bistriţei are viitor. Orice activitate economică este strâns legată de trei dimensiuni, prima presupune să ai resursa, acea resursă care poate fi valorificată, în al doilea rând să ai desfacerea acesteia şi în al treilea rând să-ţi calibrezi resursa umană cu specialişti, astfel rezultând în cele din urmă o activitate fezabilă, aducătoare de profit, aşa cum este în momentul de faţă activitatea Companiei Naţionale a Uraniului S.A".
Compania Naţională a Uraniului S.A., aflată în portofoliul Ministerului Economiei - Departamentul pentru Energie, a fost înfiinţată în anul 1997 şi are în administrare resursele minerale de uraniu existente în România.