Secretarul general al ONU face apel să nu se parieze pe o soluţie militară în Siria

Ioana Dogaru
Internaţional / 19 februarie 2016

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut părţilor aflate în conflict în Siria să nu parieze pe o soluţie militară, calificând o astfel de logică drept "dezastruoasă" şi pledând pentru negocieri, relatează AFP.

Într-un raport al Consiliului de Securitate obţinut de agenţia franceză de presă - primul după o rezoluţie a ONU în luna decembrie care aproba o foaie de parcurs definită de marile puteri la Viena - Ban Ki-moon a subliniat că a conta pe o victorie pe teren înseamnă o "logică dezastruoasă", precizează sursa citată.

Acest lucru, explică el, "a provocat deja moartea a mai mult de 250.000 de sirieni, cea mai gravă criză umanitară din timpurile noastre şi crearea de adăposturi pentru organizaţii teroriste, cum ar fi gruparea Statul Islamic sau Frontul Al-Nosra".

Dimpotrivă, este nevoie de ameliorare a accesului umanitar, "reducerea violenţei, combaterea terorismului şi reluarea negocierilor de pace", întrerupte la începutul lunii februarie, a pledat el.

Secretarul general al ONU a deplâns "recenta reluare a activităţii militare în provincia Alep" (nord), într-o referire implicită la ofensiva regimului sirian, cu sprijinul aviaţiei ruse, şi la bombardamentele turce împotriva forţelor kurde, transmite France Presse.

"Această escaladare a activităţii militare riscă să facă să deraieze eforturile pentru găsirea unei soluţii politice viabile şi prejudiciază capacitatea emisarului meu (Staffan de Mistura) să convoace noi negocieri într-un mod credibil", a subliniat Ban.

Mediatorul ONU speră ca delegaţiile regimului şi opoziţiei să revină la masa negocierilor nu mai târziu de 25 februarie în Elveţia, potrivit AFP.

În opinia secretarului general al Naţiunilor Unite, orice noi discuţii "ar trebui să se concentreze pe calea avansării spre o tranziţie politică" în Siria, transmite sursa citată.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb