SECRETUL LUI REKKERS Banca Transilvania a obţinut profit în creştere cu 35%

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2012

Banca Transilvania a obţinut profit în creştere cu 35%

Banca Transilvania a înregis-trat, anul trecut, un profit net de 131,87 milioane de lei, în creştere cu 35%, faţă de rezultatul obţinut în 2010, potrivit unui comunicat al băncii. Profitul brut al instituţiei de credit a avansat, în 2011, cu 38%, comparativ cu anul precedent, la 185,77 milioane lei.

Rezultatele băncii sunt considerate de unii analişti ca fiind bune, având în vedere că 2011 a fost un an greu şi vin în condiţiile în care sistemul nostru bancar a înregistrat, anul trecut, o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 de milioane de euro), faţă de un rezultat negativ de 516 milioane lei în 2010.

De asemenea, rezultatul în creştere înregistrat de Banca Transilvania apare paradoxal după plecarea lui Robert Rekkers, directorul general al băncii, un secret rezistent la toa-te tentativele noastre de dezvăluire şi care nu a fost făcut public nici până în acest moment. În piaţă au circulat zvonuri că Robert Rekkers ar fi demisionat de la BT pentru că ar fi primit o ofertă mai bună din partea altei bănci sau că ar fi existat o neîn-ţelegere cu acţionarii BT, privind strategia băncii.

Rezultatul înregistrat, în 2011, este explicat de Banca Transilvania prin faptul că a fost influenţat de veniturile obţinute din dobânzi, continuarea creşterii creditării, scăderea cheltuielilor nete cu provizioanele şi optimizarea costurilor, potrivit comunicatului.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, a declarat: "Suntem mulţumiţi că am depăşit prevederile bugetare pe care ni le-am asumat pe 2011, iar Banca Transilvania a ieşit câştigătoare din anul trecut, confirmând din nou că activitatea sa este pe un trend pozitiv. Rezultatele anuale au fost previzibile, mai ales că perioada iulie - septembrie 2011 a fost cel mai bun trimestru al băncii, din ultimii trei ani. Suntem bine pregăţiţi pentru 2012 şi vom continua să creştem în acelaşi mod prudent şi sănătos, aşa cum am făcut-o şi în aceşti ultimi trei ani. Credem în misiunea noastră de a sus-ţine economia şi antreprenorii locali, tocmai pentru că suntem cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc şi a treia bancă din România".

Veniturile operaţionale ale băncii s-au menţinut, în 2011, la nivelul celor din 2010, fiind de 1.484,28 milioane lei. Ca urmare a creşterii activităţii băncii, cheltuielile operaţionale au crescut cu 8%, valoarea acestora fiind, la 31.12.2011, de 766,74 milioane lei. Raportul cost/venit a fost de 51,65%, la finalul anului trecut, fiind aplicate în continuare măsuri de optimizare a costurilor.

Banca Transilvania a redus cheltuielile nete cu provizioanele, la 531,77 milioane lei în 2011, comparativ cu 640 milioane, cât s-a înregistrat în anul precedent. Din suma de 531,77 milioane lei, costul net al riscului de credit a fost, în 2011, de 461 milioane lei, comparativ cu 598 milioane lei, în 2010.

Activele bilanţiere ale BT au marcat o creştere cu 19% în decursul anului 2011, ajungând la 25.745 milioane lei.

Soldul portofoliului de credite a fost, în perioada analizată, de 15.358 milioane lei, mai mare cu 15% faţă de începutul anului trecut. În cadrul portofoliului, 62,95% au reprezentat credite pentru companii, iar 37,05% au fost împrumuturi pentru persoane fizice. În ceea ce priveşte moneda în care au fost acordate creditele, 63,72% au fost în lei şi 36,28% în valută. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, au reprezentat 8,62% din totalul portofoliului de credite BT. Soldul provizioanelor din activitatea de creditare a crescut faţă de 2010, de la 1.356 milioane lei la 1.806 milioane lei, din care 354 milioane lei reprezentând provizioane nedeductibile fiscal, pe care banca le-a constituit suplimentar, pentru a avea o abordare prudentă a managementului riscului de credit, având în vedere condiţiile economice actuale. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a situat la 108,94%.

Raportul credite/depozite s-a menţinut la nivelul de 0,76, creşterea resurselor atrase de la clienţi fiind de 17%, în 2011. Rata de solvabilitate a băncii a fost de 11,87%, cu profitul inclus.

Numărul de operaţiuni cu clienţii a crescut cu 11% în 2011 faţă de 2010, evoluţie în care este inclus şi segmentul de carduri, care a înregis-trat un număr de operaţiuni cu 16,9% mai mare decât în 2010.

La finalul anului trecut, capitalul social al BT a ajuns la suma de 1.773.658.066 lei, fiind majorat cu 303.057.068 lei, din surse precum rezerve constituite din profitul net şi aport în numerar.

Ce spun brokerii despre rezultatele TLV

Raluca Ungureanu: Rezultate încurajatoare pentru viitor

Raluca Ungureanu, analist "Erste Group Research", ne-a declarat: "Dacă privim rezultatele strict în raport cu estimările analiştilor (inclusiv estimarile Erste), rezultatele TLV pe 2011 sunt puţin sub aşteptări". Domnia sa susţine totuşi că, per ansamblu, rezultatele TLV pot fi considerate ca fiind încurajatoare pentru viitor, aşa cum indică şi avansul profitului net cu 35% în 2011 faţă de anul anterior.

Raluca Ungureanu a ţinut să remarce că principalele surse de venituri, adică veniturile nete din dobânzi şi respectiv veniturile nete din comisioane, au fost totuşi în creştere în 2011, în pofida faptului că, raportat la active, marjele din dobânzi şi comisioane au scăzut. "Costurile cu provizioanele au scăzut cu 20% ceea ce reprezintă de asemenea o evoluţie pozitivă" ne-a spus doamna Ungureanu, adăugând: "Cu toate acestea, deşi în contracţie, la TLV cos-tul riscului (volum de provizioane raportat la credite) ramâne la niveluri ridicate comparativ cu alte bănci din România, dar mai ales din regiune". Domnia sa ne-a spus că motivul pentru care acţiunile BT sunt tranzacţioate la multipli mai mici comparativ cu alte bănci din CEE se explică, în primul rând, prin valori mai puţin confortabile ale indicatorilor care măsoară calitatea activelor. "Însă continuarea tendinţei de scădere a costului riscului în 2012 va ajuta la îmbunătăţirea evaluării TLV pe bursă şi noi vedem acesta ca fiind scenariul de bază pentru această bancă", a încheiat Raluca Ungureanu.

Andrei Rădulescu: Rezultatele anuale au fost influenţate de cele de pe trimestrul IV

Andrei Radulescu, analist la "SSIF Broker", consideră că rezultatele "Băncii Transilvania" au fost influenţate de deteriorarea rezultatelor pe trimestrul IV. "Rezultatele sunt influenţate de faptul că în ultimele trei luni ale anului trecut compania a realizat un profit net de aproximativ 25 milioane de lei, în scădere cu 10% comparativ cu ultimele trei luni din 2010", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Această evoluţie a fost determinată de accelerarea provizioanelor (în creştere cu 64% raportat la trimestrul al treilea), în contextul deteriorării climatului macroeconomic intern (ca urmare a resimţirii celui de-al doilea val al crizei economico-financiare mondiale - criza datoriilor suverane)". Domnia sa susţine că, per ansamblu, rezultatele pe 2011 sunt în creştere cu 35% an/an, într-un an dificil pentru economia internă.

"Pentru 2012 mă aştept la rezultate mai bune decât în 2011, pe fondul trecerii la standardele de raportare IFRS" a mai adăugat Andrei Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb