Secta nucleară din Orient

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 8 august 2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Ce se întâmplă în Coreea? Ce urmăreşte dictatorul de la Phenian? Va fi război? Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să examinăm politica regimului de la Pekin. Pentru că, în fond, Coreea de Nord este franciza atomică a Republicii Populare Chineze.

Regimurile comuniste au avut o relaţie specială cu bomba atomică. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, URSS-ul primea informaţii cu privire la programul nuclear american printr-o complexă reţea de spionaj. După 1945, Stalin a făcut din obţinerea armei atomice o prioritate absolută.

Spre deosebire însă de americani, care au evitat să transfere tehnologia bombei atomice aliaţilor din NATO (britanicii şi francezii au creat arma nucleară prin programe proprii), sovieticii au ajutat, până la un punct, regimul comunist chinez să devină o putere nucleară. Ei sperau că Republica Comunistă Chineză urma să fie o contra-pondere la puterea americană în Asia.

Socoteala s-a stricat în 1960. Însă era prea târziu. Duhul armei nucleare ieşise din sticla în care era ferecat. Începând cu 1964, RP Chineză a produs numeroase arme de distrugere în masă. A fost ultimul stat care a efectuat un test nuclear în atmosferă, în 1980.

Ceea ce ne interesează, în discuţia noastră, este să vedem cum RP Chineză a aplicat aceeaşi strategie ca foştii lor patroni de la Moscova, a proliferării nucleare. Regimul de la Pekin a ajutat Pakistanul să devină o putere nucleară, anticipând (corect) că regimul de la Islamabad va deveni o durere de cap pentru India, cu care RP Chineză avea o dispută rezultată în urma ocupării Tibetului.

La fel se întâmplă cu Coreea de Nord. Sper că nimeni nu este naiv să creadă că programul nuclear al regimului de la Phenian putea să ajungă până în acest punct fără ca RP Chineză să îl aprobe şi chiar să îl sprijine. Camioanele de pe care sunt lansate rachetele intercontinentale ale lui Kim Jong Un sunt produse în China comunistă.

Începutul l-a făcut tot Uniunea Sovietică, în 1956, când a început să şcolească specialişti în fizică nucleară din Coreea de Nord. Reactorul de la Yongbyon a fost construit cu asistenţă sovietică. După o vreme însă, URSS s-a abţinut să mai ofere sprijin direct.

Coreea de Nord s-a reorientat. După ce în anii '60 nord-coreenii l-au descris pe Mao drept un "bufon bătrân", în 1979 au încheiat un tratat prin care RP Chineză se angaja să ofere asistenţă militară regimului de la Phenian (tratatul este în vigoare până în 2021). Povestea acestei relaţii e complicată şi, ca atare, dincolo de limitele acestui articol. Ca un detaliu interesant: sunt informaţii că URSS-ul a luat în considerare, la un moment dat, un atac asupra instalaţiilor nucleare nord-coreene. Iar o telegramă din 22 Noiembrie 1973 a ambasadei Ungariei din Phenian menţionează informaţii provenite de la Kim Ir Sen cu privire la o promisiune a Republicii Populare Chineze de a transfera arme nucleare tactice nord-coreenilor.

Pentru regimul de la Pekin, o Coree de Nord înarmată nuclear are o utilitate evidentă. Îi permite să ameninţe nuclear, printr-un regim-client, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud. Şi abate atenţia de la vastul său program de înarmare şi de la tentativele de expansiune în zona oceanului Pacific. Scopul, clar, al liderilor de la Pekin este să anexeze Republica China (Taiwan), iar pentru acest lucru trebuie să diminueaze influenţa americană în Pacific. Iată de ce RP Chineză se opune chiar şi acum, în ceasul al XI-lea, adoptării de sancţiuni eficiente împotriva RPD Coreeană.

Viitorul, mă tem, nu sună bine. Logica disuasiunii, chiar nucleare, nu funcţionează cu Coreea de Nord. Pentru liderii regimului de la Phenian, care şi-au pregătit din timp o reţea uriaşă de buncăre, pierderea a câteva oraşe nu este nici o pagubă, atâta vreme cât Washington şi New York dispar de pe faţa Pământului. În imaginarul deviant al sectei comuniste de la Phenian, aceasta ar putea fi chiar o extraordinară realizare istorică.

Trebuie să înţelegem că pentru aceşti oameni arma nucleară este percepută foarte diferit. În Vestul liberal există un tabu în ceea priveşte recursul la forţa atomică. (Dacă acesta este justificat sau nu - este cu totul altă problemă, pe care nu o discut aici). Însă în dictaturile asiatice bomba atomică este văzută doar ca o bombă mai mare. Teoria lui Mao era că un atac nuclear al SUA asupra Chinei nu poate omorî toţi chinezii. "Şi ce dacă mor 300 de milioane de oameni?". În schimb, civilizaţia americană ar fi anihilată de riposta lagărului comunist. Cât despre liderii nord-coreeni, ei deja au dus în pământ milioane de supuşi, prin foamete şi represiune. Ţara este oricum izolată. Ce au de pierdut?

Ce este de făcut? În primul rând, eliminarea capacităţii militare nord-coreene printr-o acţiune directă. Acest lucru se va face, cred, într-un orizont de timp de câteva luni. Însă problema principală rămâne politica de proliferare a terorii nucleare pe care a iniţiat-o URSS-ul şi care este acum continuată de regimul de la Pekin.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Articolul este ilustrația concretă a unei boli pe care indivizi precum Avramescu sau Pacepa o au. Realitatea istorică este că URSS, ca și SUA, nu au avut niciun interes pentru "proliferarea terorii nucleare", după cum spune Avramescu. Boala de care suferă îl face să noteze că URSS a fost adepta proliferării nucleare deși are la dispoziție 99 de fapte istorice dovedide care stau contra acestei afirmații și doar una ușor discutabilă care ar putea, într-o anumită lumină, să îi dea dreptate.

     

    Această faptă este relația ruso-chineză din perioada 1955-58. În cadrul afirmației legate despre proliferarea nucleară a rușilor se ignoră tone de informații, sute și mii de pagini de articole analitice scrise de autori recunoscuți internațional ca autorități în domeniul proliferării, sau arhive CIA desecretizate. Să luăm un singur exemplu. 

     

    William C. Potter: Professor of Nonproliferation Studies and Director of the James Martin Center for Nonproliferation Studies at the Middlebury Institute of International Studies at Monterey (MIIS). Dr. Potter a contribuit cu materiale în capitole și articole din peste 85 de cărți și jurnale. A fost consultant al Arms Control and Disarmament Agency, Lawrence Livermore National Laboratory, the RAND Corporation, and the Jet Propulsion Laboratory. A fost membru în câteva comisii ale National Academy of Sciences and este în prezent membru al National Academy of Sciences Nonproliferation Panel. Este specializat în terorismul nuclear și chestiuni legate de proliferarea nucleară în statele post-URSS. Este membru al Council on Foreign Relations and the Pacific Council on International Policy, și a servit 5 ani în United Nations' Secretary-General's Advisory Board on Disarmament Matters, precum și în Board of Trustees of the UN Institute for Disarmament Research. Este în prezent membru al International Advisory Board of the Center for Policy Studies in Russia. 

     

    În 1985, în articolul "The Soviet Union and Nuclear Proliferation", William C Potter scria: 

     

    "Prevenirea răspândirii armelor nucleare a fost mult timp o temă a politicii URSS declarate de control al armamentului. Și-a găsit exprimarea concretă în aprobarea Moscovei a Partial Test Ban Treaty din 1963, a Tratatului pentru Interzicerea armelor Nucleare din America Latină din 1967 (Tratatul de la Tlatelolco), Tratatul de Neproliferare Nucleară din 1968, și, din 1958, în politica restrictivă de export nuclear al URSS. Deși mare parte din retorica de neproliferare a Moscovei poate fi explicată prin interese proprii și înguste (adică prevenirea accesului la armele nucleare a adversarilor tradiționali), amploarea și consistența eforturilor URSS de neproliferare, precum și acțiunile concrete luate, indică faptul că liderii sovietici apreciau pericolele puse de difuzarea armelor nucleare. .... Fără a pune la îndoială istoricul de lăudat în privința neproliferării de după 1958, URSS în ultima decadă a luat niște inițiative de export nuclear care nu se potrivesc acestei imagini. Aceste inițiative se referă la comerțul nuclear cu Argentina, Cuba și India (state care nu au semnat tratatul de neproliferare) și cu Libia (țară despre care se presupune că ascunde arme nucleare ... Nota mea: articolul a fost scris în 1985, astăzi suntem în 2017, Libia este o țară distrusă și nici urmă de focos nuclear nu s-a găsit acolo. Putem pune mitul Libiei care ascunde arme nucleare pe seama războiului informațional și dezinformațional al CIA/SUA ca pregătire pentru "regime change" și lovitură de stat contra țărilor inamice, fapt este că nu știu de nicio armă nucleară în Libia). O analiză a afacerilor nucleare sovietice cu aceste patru state arată că acest comportament reprezintă doar o mică revizuire a politicii de neproliferare a URSS și nu marchează o depărtare de anterioara politică de control foarte strict al exporturilor nucleare și de sprijin al unui sistem puternic de verificare condus de către Agenția Internațională a Energiei Atomice." 

     

     

    Și totuși, ce s-a întâmplat între China și Rusia? Pe 15 oct 1957, China semnează Sino-Soviet New Defense Technical Accord. Pe 24 dec 1957, experți sovietici sosesc în China împreună cu două rachete de rază scurtă de acțiune R-2, FĂRĂ CAP nuclear. Deci două rachete convenționale. Pe baza acestor rachete (la rândul lor construite pe baza design-ului german din WW2), China a construit Dongfeng 1. 

     

    Dar despre mitul rușilor care au dat cadou bombe chinezilor? Dar despre minciunile lui Pacepa? Ei bine, să luăm documente CIA desecretizate despre perioada 1958. 

     

    Central Intelligence Agency, “China: Plutonium Production Reactor Problems,” January 1988 

    "At first, the Soviet Union assisted the Chinese with plans to construct a plutonium production complex. But the Sino-Soviet aid agreement began to fall apart in June 1959, and at the time the Soviets ended their assistance, they had delivered none of the key components for the facility, much less a promised “sample” atomic bomb. The Chinese were now on their own." 

    --- Traducere: La început, URSS a asistat China în planurile de construire a unui complex de producere a plutoniului. Dar acordul de ajutor Sino-Sovietic a început să se destrame în iunie 1959 (când URSS l-a anunțat pe Mao că urma să semneze un tratat de neproliferare cu americanii), iar sovieticii au încetat colaborarea. Ei nu au livrat nicio componentă cheie pentru facilitatea de producție, cu atât mai puțin nu au livrat promisa bombă nucleară "eșantion". Chinezii erau de acum pe cont propriu. 

     

    Acestea sunt faptele de nedisputat, afirmate de surse de calibru planetar, care demolează minciuna din articol despre "proliferarea nucleară practicată de URSS". 

    1. Marsh de-aici! Potter este unul dintre aia care gavaresc la Russia Today.

      Pai despre China e vb.

      Nu defuncta Urss.

      Tu combati kilometric PE LANGA articol. 

      Bre, ciudatule, nu vezi că articolul lui Potter este din 1985? Russia Today în 1985? Sau vrei să spui că Potter era încă de pe vremea aia, acum 30 de ani, pe la vârsta de 40 de ani, un spion sovietic în inima complexului militar american. Nu degeaba am dat detalii despre cariera profesională a acestui om, ajuns până în comisiile ONU ca expert în proliferarea nucleară. Avramescu nici BAC-ul nu l-ar trece în acest domeniu.

       

      Mă distrează copios fanii decerebrati ai lui Avramescu care sar ca lăcustele să apere lipsa de cunoștințe a autorului. Dacă acesta s-ar fi documentat puțin înainte, ar fi reușit să nu se facă de râs. 

      China, domnule despre ea e vb. in articol.

      Comisiile onu?

      Alea da vor mantui lumea:)))) 

      Dle de la 1.2 și 1.4, subiectul este Coreea de Nord. Iar anexe ale acestuia sunt China și URSS. Dacă vreți părerea mea sinceră, Coreea de Nord nu este nicio amenințare pentru nimeni. Ei au fost dispuși la un moment dat să renunțe la programul nuclear. Din The Guardian (un cotidian britanic destul de credibil) care dă vina pe americani pentru eșuarea tratativelor din 2005.

       

      "In 2005, North Korea reached a deal with the US, South Korea, China, Russia and Japan to abandon its nuclear weapons programme in return for economic aid and other incentives. But the deal fell apart with some blaming Washington for being reluctant to follow through. The following year, North Korea tested a nuclear bomb."

    Ba avramescule, mai iesi dreakului din sauna finlandeza,nu vezi ca BASISMUL a crapat de mult, dar n-a primit destule suturi prin partile dorsale ? EBA e o mutanta azi, udroaica face schimburi de tampoane cu elena bica ,prin codul Morse, indrugi verzi si uscate in plina vara, de ce ne tot obligi sa iti trimitem secretii flegmatice acum, ca ne doare-n cot de PROSTIA INFINITA ce vi-o etalati si dumneata, si lazaroiu,dar mai ales tzatza de monica MOCOvei ! Du-te ma la pescuit undeva [Fragment eliminat, conform regulamentului]! PE-NI-BIIIL !

    1. Cocalarii! au venit cocalarii rosii!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Dle. Cristi. C. (cel autentic ) urmaresc cu mare interes interventiile dvs. intotdeauna bine documentate ,folositoare celor de buna credinta .Latraturile celor care -vorba lui Arghezi- daca nu pot sa urce ,macar sa spurce , sper sa nu va inpiedice in a continua prezentarea comentariilor dvs. riguros documentate si vadit impartiale .Multumesc.

      Postacul rus a inceput sa-si cante singur in struna. Tot analfabet. Am verificat si Potter chiar a vorbit la Russia Today. Cat va da, mey? 5 ruble si o sticla de vodca pe zi.

      Nu-l impiedica nimic.

      Ori e platit ori ii face placere. 

      Nu e vb.de ratiune sau argumente. 

      In art.de fata era vb.dw un abces planetar -coreea de nord-si sustinatorul lui-China .

      Cristi. C. divagheaza kilometric despre urss. 

      Macar daca ciolovecul ar sti despre ce este vorba. urss a transferat tehnologie nucleara in china. ce zice ala care colaboreaza la rt este ca la un moment dat a incetat. Asta spune si articolul. doar ciolovecul are de comentat.

      Tăntălăul CC este un pensionar pesedist, nu îți bate capul cu el.

      MB, ai cea mai vagă idee despre ce înseamnă "tehnologie nucleară"? Crezi că procesul de purificare a uraniului și centrifugele necesare pentru utilizarea pașnică sunt suficiente pentru a fabrica o bombă nucleară? Ești ignorant. Doar nu ești dobitoc să nu faci diferența dintre aplicațiile pașnice ale energiei nucleare și capacitatea de rafinare necesară unei bombe nucleare? Avramescu nu spune că URSS a transferat tehnologie nucleară pașnică în China, ceea ce este adevărat. Avramescu spune că URSS a "proliferat teroarea nucleară".

      Citește aici, dacă te interesează, istoricul nuclear al Chinei descris de rușii de la NTI. Pardon, sunt americanii de la Nuclear Threat Initiative. 

      August 1958

      According to Andrei Gromyko's memoirs, published in 1988, Soviet Foreign Minister Gromyko visits Beijing during 

      escalating tensions over the islands of Quemoy and Matsu, which are occupied by the Republic of China on Taiwan. 

      Mao Zedong reportedly formulates a plan to retreat to the interior of China drawing in American forces. He then 

      calls for the Soviet Union to use "all its means" to attack the American troops. Mao argues that China can survive a 

      nuclear war even if 300 million people are lost.

      October 1958

      The Soviet government informs Beijing that it will deliver a prototype atomic bomb and technical data in 

      November 1958. However, the bomb is never delivered. [Note: According to John Lewis and Xue Litai, the Soviet 

      Communist Party Politburo probably decided in early 1958 to renege on its commitment to provide China with an 

      atomic bomb]. 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), 

      pp. 60-61.

      20 June 1959

      The Soviet Communist Party Central Committee sends a letter to the Central Committee of China's Communist 

      Party informing China that Moscow will not deliver a prototype atomic bomb to Beijing. The Soviets cite the 

      ongoing negotiations in Geneva for a test ban treaty as the reason for reneging on the agreement to provide an 

      atomic bomb. [Note: China names its first atomic bomb "Device 596," which represents the year and month (June 

      1959) in which the Soviets refused to provide the bomb. Device 596 is detonated on 16 October 1964]. 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), 

      pp. 64-65.

      September 1959

      China signs a nuclear cooperation agreement with North Korea. 

      — Harry Gilman and Norman Levin, The Future of Soviet and North Korean Relations (Santa Monica, CA: The RAND

      Corporation, October 1984), p. 2; (South) Korea Atomic Energy Research Institute 

      January 1960

      The Chinese Communist Party Politburo decides to develop the atomic bomb without foreign assistance. 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), p. 

      121. 

      1959-1945

      August 1960

      The Soviet Union withdraws its support under the New Defense Technical Accord of 15 October 1957. Under the terms of the agreement, the Soviets were to supply China with an atomic bomb. 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), p.89. 

       

      21 April 1960 

      China makes the first 1,000 mock-ups of a test series for its first atomic bomb. 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), p.155. 

       

      April 1960 

      Chinese engineers begin design work on the weaponization of nuclear bombs. 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), p.207. 

       

      April 1960 

      China begins construction of its Uranium Hexafluoride Plant in the Juiquan Atomic Energy Complex, Gansu Province. 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), p.103.

      Device 596

      On October 16, 1964, a uranium-235 fission implosion device, largely designed based on clues from American and European writings on implosion devices and intelligence from other country's weapons testing, weighing 1550 kilograms was detonated on a 102 meter tower in China. 

      NORRIS, ROBERT S. (1996-03-01). "French and Chinese Nuclear Weapon Testing". Security Dialogue. 

      Putem face o legătură interesantă în timp.

       

      Aflăm din istoricul americanilor de la NTI că: 

      17 January 1955 

      The Soviet government announces that it will assist China and several Eastern European countries pursue 

      "research into the peaceful uses of atomic energy." 

      — John Wilson Lewis and Xue Litai, China Builds the Bomb (Stanford, California: Stanford University Press, 1988), p. 

      41; Alice Langley Hsieh, Communist China's Strategy in the Nuclear Era (Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall, 

      1962), pp. 20-21. 

       

      Pe 17 ianuarie 1955, sovieticii au anunțat că vor asista aliații comuniști (China și țările din Estul Europei) în inițierea în folosirea energiei nucleare în scopuri pașnice. 

       

      În China se dezvoltă un reactor și un ciclotron. 

      27 April 1955 

      China and the Soviet Union sign an agreement for Soviet assistance for research on nuclear physics and the 

      peaceful use of atomic energy. The agreement also includes a provision for the Soviet Union to supply a nuclear 

      reactor and a cyclotron. 

       

      Să vedem ce s-a întâmplat în România. 

      "First nuclear facilities in Romania were a VVRS research reactor (1957) and U120 cyclotron (1959), both Soviet Union made. Today the VVRS reactor is under decommissioning at Horia Hulubei National Institute of Physics and Nuclear Engineering-IFIN HH." 

       

      Deci, sovieticii s-au ținut de cuvântul din ian 1955. Au livrat energie nucleară pentru scopuri pașnice către aliații comuniști. Și noi ne-am ales cu un reactor de cercetare și un ciclotron. Aceleași lucruri le-au obținut și chinezii. România nu și-a dorit obținerea armei nucleare. China și-a dorit-o iar șeful delegației chineze care studia pentru specializare prin URSS (pe care le făceau și românii) era Qian Xuesen liderul programului de cercetare și dezvoltare a programului de rachete care a primit un Ph.D. în fizică la Caltech și a lucrat la Jet Propulsion Laboratory in California. 

       

      Dacă este să folosim formula de încheiere a articolului "Însă problema principală rămâne politica de proliferare a terorii nucleare pe care a iniţiat-o URSS-ul ". Această "politică" a URSS ne-a dat nouă astăzi capabilitatea energiei nucleare și a cercetărilor în domeniul nuclear medical. Aceeași contribuție ca și Chinei, pe care URSS a dus-o de nas că "uite că îți voi da bomba", "na că nu-ți mai dau bomba". Acest sprijin este numit "teroare nucleară" când, în fapt, a dus la punerea bazelor centrului de cercetare de la Măgurele. Ce dezinformare stupidă și o manipulare pentru idioți. 

      Ești un tantalau obsedat. Faci copy-paste degeaba. Sovieticii vorbeau despre aplicații pașnice și construiau arme. Chinezii au dat informație Pakistanului. Articolul este corect. Nu vezi cât de penibil ești cu copy-paste de grădiniță? Ai o problema, tratează-te.

      Tăntălău cocalar, insiști degeaba să demonstrezi că știi să citești. Articolul este fals în legătură cu "proliferarea terorii".

       

      Americanii au avut tehnologie nucleară și au vândut-o și altora. Să citez unui urangutan ca tine din discursul lui Eisenhower din 1953? 

       

      President Eisenhower's Atoms for Peace Program 

      ===================== ================== 

      On 16 July 1945, the United States set off the world's biggest atomic explosion. Since that date in 1945, the United States of America has conducted forty-two test explosions. Atomic bombs are more than twenty-five times as powerful as the weapons with which the atomic age dawned, while hydrogen weapons are in the ranges of millions of tons of TNT equivalent. 

      Today, the United States stockpile of atomic weapons, which, of course,increases daily, exceeds by many times the total equivalent of the total of all bombs and all shells that came from every plane and every gun in every theatre of war in all the years of the Second World War. A single air group whether afloat or land based, can now deliver to any reachable target a destructive cargo exceeding in power all the bombs that fell on Britain in all the Second World War. 

       

      The more important responsibility of this atomic energy agency would be to devise methods whereby this fissionable material would be allocated to serve the peaceful pursuits of mankind. Experts would be mobilized to apply atomic energy to the needs of agriculture, medicine and other peaceful activities. A special purpose would be to provide abundant electrical energy in the power-starved areas of the world. 

       

      Thus the contributing Powers would be dedicating some of their strength to serve the needs rather than the fears of mankind.  

       

       

      În 1953, președintele Eisenhower admitea că americanii construiau arme atomice pe bandă rulantă, dintre cele mai puternice. Dar și că Puterile lumii (cele patru, printre care și URSS) se angajau în folosirea cu simț maxim de răspundere a energiei atomice în aplicații pașnice ale umanității, agricultură, medicină și altele. Că vor livra energie din abundența către zonele defavorizate ale lumii. 

       

      Ce spui tu, maimuța înnebunită, mai sus? Că sovieticii fabricau arme? Asta făceau și americanii, și francezii. Și cu toții vorbeau despre pace și despre folosirea pașnică a energiei nucleare. Cele două lucruri nu sunt incompatibile. Sau sunt la fel de grave de ambele părți. Nu pari să fii foarte deranjat de discursul lui Eisenhower, reprezentant al singurei puteri mondiale care a folosit armele nucleare asupra unei populații civile, neînarmate, neavertizate și care a ars de vie în cele două orașe japoneze fără să fi știut ce a lovit-o. 

       

      Ce-ar fi să taci până când îți trece criza de isterie? Articolul este fals în esență, dovedește necunoaștere a faptelor istorice. O spun asta cu empatie de confrate academic al lui Avramescu. 

      Pakistanul nu este un aliat vechi al SUA? Nu a cumparat sute de avioane de la americani? Nu a cumparat de la britanici in 1969 o instalatie de extras plutoniu la nivelul de puritate cerut de o arma nucleara, aflata la Windscale in UK? Nu a cumparat de la francezi instalatii de prelucrare a combustibilului nuclear? Nu a cumparat invertoare din Olanda si Belgia? China si-a oferit poligonul de testare a bombelor.

      Cred ca Avramescu se tăvălește de râs dacă citește asta. Ce te face sa crezi ca esti confrate academic cu el? Copy-paste de pe Russia Today? Halatul, cât e halatul?

      Cocalarul! a venit iar cocalarul

      Mosu parca esti un natarau ca tot spui de Russia Today. Nu vezi ca esti singurul care pronunta cuvintele astia care ma doare. Eu ii urasc pe rusi si tu imi faci rau la ficati. Ce viermii mei vrei de la Russia Today?

      Cocalarul e antisemit.

    Regimul comunist nord-coreean și-a creat un arsenal nuclear ca efect la uciderea a 2 milioane de nord-coreeni de către bombardamentele americane din 1953, ordonate de către președintele Truman. Această tragedie de proporții inegalabile în lumea contemporană a ambiționat regimul comunist să dezvolte tehnologie militară nucleară.

    1. How many Americans know that “over a period of three years or so,” to quote Air Force Gen. Curtis LeMay, head of the Strategic Air Command during the Korean War, “we killed off … 20 percent of the population” of North Korea?

      Naziștii au exterminat 20% din populația Poloniei. La fel au făcut și americanii cu populația Coreei de Nord.

      Supreme Court Justice William O. Douglas visited Korea in the summer of 1952 and was stunned by the “misery, disease, pain and suffering, starvation” that had been “compounded” by air strikes. U.S. warplanes, having run out of military targets, had bombed farms, dams, factories, and hospitals. “I had seen the war-battered cities of Europe,” the Supreme Court justice confessed, “but I had not seen devastation until I had seen Korea.”

      Războiul dintre cele două state s-a declanșat de către Nord care a invadat Sudul în 1950. Ce nu se știe este că Sudul, aliatul americanilor, era condus de Syngman Rhee care a fost un dictator adept al capitalismului. El este responsabil pentru suprimarea opoziției politice prin asasinate (cazul lui Kim Gu). Serviciul de securitate al lui Rhee este responsabil de masacre precum cel din insula Jeju unde comisia sud-coreeană a stabilit mai târziu că au existat 14 373 de victime. Soldații americani erau martori dar nu au intervenit să oprească crimele forțelor de securitate din Sud care ucideau femei și copii. Masacrul a durat un an și s-a terminat în 1949. Abia în 2006, guvernul coreean din sud și-a recunoscut atrocitățile și a cerut scuze. Acesta este contextul în care Coreea de Nord a trecut granița spre Sud în 1950, în scopul anihilării regimului criminal de la Seul și a unificării peninsulei.

      a venit tantalaul rosu, obsedatul copypaste, zis si cristi c

      hehehe 

      Cocalarule, esti liber sa iti tragi un ciocan peste gura spurcata si mintea analfabeta!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb