Sectele asasinilor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 17 noiembrie 2015

Cătălin Avramescu

Masacrele din Paris au adus din nou în atenţie - dacă mai era nevoie - Islamul radical. În zilele şi în săptămânile care urmează vom afla mai multe despre cei care au plănuit şi au executat atentatele în care, până acum, au pierit peste 130 de oameni. Până atunci, am să mă limitez la o expunere istorică. Terorismul apocaliptic nu a apărut în 2015, ci are un trecut complex.

Una dintre cele mai cunoscute grupuri religioase care a predicat asasinatul este aceea de la care provine şi termenul de "asasin". Este vorba despre secta asasinilor (secolele XI-XIII), o varietate a Islamului ismaelit (o formă de şiism). Numele provine de la presupusa folosire a haşişului de către unii dintre adepţii acestei secte. Conform lui Marco Polo, asasinii erau conduşi de un misterios "Bătrân de pe Munte". Acesta avea la dispoziţie un grup de fanatici pe care îi trimitea să îi elimine pe aceia cu care era în conflict. Asasinii se infiltrau în apropierea celor pe care urmau să îi ucidă, după care atacau cu pumnale otrăvite, chiar cu preţul vieţii lor. Între asasinatele trecute în contul acestei grupări se numără mai mulţi lideri musulmani şi cruciaţi.

Asasinii au dispărut atunci când au întâlnit un inamic mai dur decât ei: mongolii. Aceştia au început o campanie sistematică de cucerire a fortăreţelor sectei, urmată de masacrarea adepţilor acesteia.

Prima mişcare de acest tip a apărut în interiorul Islamului încă de la începuturi, din secolul al VII-lea. Este vorba despre secta kharijiţilor. Un cărturar musulman arăta despre aceştia: "Dacă se vor întări vreodată, vor corupe întregul Pământ... nu vor lăsa în viaţă pe nimeni, nici un bărbat, nici o femeie şi nici măcar un copil, pentru că, după ei, aceştia sunt corupţi şi trebuie ucişi cu toţii".

Cazul cel mai interesant, cred, este acela al sectei thugilor, din India. Spun că este mai interesant pentru că aici avem de-a face cu o grupare din timpurile moderne, spre deosebire de altele, despre care aflăm în cronici vechi şi greu de verificat (dacă nu cumva suspecte în ce priveşte unele detalii). Secta thugilor (Thuggee) a existat preţ de câteva sute de ani. A fost un fel de asociaţie criminală, animată însă de credinţe religioase radicale. Thugii, din câte se cunoaşte, practicau un cult al zeiţei hinduse Kali, asociată cu moartea şi distrugerea.

În secolul al XIX-lea a existat o adevărată psihoză a atacurilor organizate de thugi. Se pare că aceştia se infiltrau între călători, care, pe vremea aceea, erau orgnanizaţi în caravane. La momentul potrivit, se năpusteau asupra victimelor şi le ştrangulau, după care le mutilau cadavrele.

Se spune uneori despre acest fel de secte violente că nu pot fi combătute. Fatalismul nu are nici un fundament. Realitatea este destul de diferită. Englezii au fost brutal de eficienţi în eradicarea mişcării thugilor. O combinaţie de pedepse draconice şi de măsuri de segregare a grupurilor periculoase a dus la destrâmarea sectei thugilor într-un interval destul de scurt.

În secolele XIX-XX a existat în Filipine (între triburile Moro) o campanie de violenţă inspirată de Islamul radical. Este vorba de Juramentado (în traducere, "cei care au făcut jurământ"). La fel ca în cazul asasinilor medievali, adepţii acestei forme de Islam au organizat atacuri sinucigaşe împotriva grupurilor de creştini. Ei credeau că astfel vor ajunge mai repede în Paradis.

Nici lumea creştină nu a fost scutită de astfel de derapaje. În anii 1980 a apărut, în Uganda, o sectă numită Mişcarea pentru Restaurarea celor Zece Porunci. Între fondatorii săi se număra un individ care producea bere de banane şi un pastor care avea viziuni ale Raiului. În anul 2000, atunci când Mişcarea a intrat în colaps, autorităţile au descoperit sute de cadavre care au fost îngropate de adepţii sectei.

Ce au în comun aceste mişcări? Toate sunt "secte ale morţii", adică grupuri în al căror ritual ideile despre moartea violentă au un rol central.

Pentru adepţii acestor mişcări, moartea (proprie sau a altora) are o valoare purificatoare. Ei cred că îndeplinesc un ordin divin atunci când sunt ucişi în frenezia crimei sau atunci când îi ucid pe alţii.

Iată de ce analizele obişnuite nu surprind natura acestor grupuri. Adesea folosim categorii generale precum "religie" sau "ideologie" pentru a descrie mentalitatea şi motivaţiile teroriştilor sinucigaşi. Desigur că, până la un punct, şi aceste noţiuni sunt utile. Uneori, teroriştii au idei naţionaliste (sau doar tribale). Alteori, ei exprimă şi poziţii politice (sau pretins morale). Dar esenţial este altceva. Ei sunt fixaţi pe ideea Morţii. Pentru ei, actul terorist este un "ritual de trecere".

Sectele asasinilor nu sunt nici produsul direct al sărăciei, nici al "exploatării" şi nici al simplelor frustrări psihologice. Ele sunt reţele sociale care reunesc indivizi obsedaţi de Moarte. Trebuie să înţelegem această realitate antropologică înainte de a spera să găsim un răspuns pe măsura ameninţării pe care o reprezintă la adresa ordinii moderne.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Nu obsesia Mortii a "sectelor de asasini" este cauza terorii actuale, ci doar dorinta lor uriasa de razbunare pe cei pe care-i considera ca le-au facut raul.

     

    Dar cred că autorul omite un două aspecte foarte importante.

     

    Primul este globalizarea. Sub nicio formă nu fac propagandă terorismului ci are un aspect investigativ. Un jurnalist de investigație a urmărit firul celui care este considerat coordonatorul atacurilor (presupus în viață, undeva în Siria). Ei bine, ISIS are o revistă online în care acest om a apărut acum câteva luni și în care povestea într-un interviu cum a derulat atentatul anterior (da, nu o să credeți, dar este recidivist). Spunea de multe ori cum Allah a închis ochii necredincioșilor și i-a permis să își facă misiunea și să se retragă în siguranță. Nu este o fițuică ci o revistă destul de glossy, cu poze profesionale care îi arată ca pe niște pop-stars (cu mitraliere dar părul în vânt). Aproape un fel de GQ sau FHM. Înțeleg că zece mii de islamiști din toată lumea au fost atrași de propaganda ISIS. Acest lucru nu se întâmpla cu bandele de ucigași pe care autorul le descrie. Odată sub embargou, acele bande se stingeau de la sine. Nu sunt convins că este cazul și acum. 

     

    Al doilea lucru este cadrul politic care include și finanțarea lor. ISIS obține 40 de mil $ din traficul cu petrol. Au o flotă de 1000 de tiruri-cisternă cu care transportau petrolul din câmpurile siriene către agenți din piața neagră. SUA doar acum câteva zile a luat decizia să bombardeze 100 dintre aceste tiruri. Iar argumentul Pentagonului la întrebarea "de ce nu până acum?" a fost că se temeau pentru civilii care ar fi fost folosiți ca scuturi umane. Fapt este că sunt jucători regionali foarte puternici: Arabia Saudită, Qatar, Turcia care alimentează ISIS, ideologic, politic dar și financiar. Cu un astfel de sprijin, ISIS nu va dispărea. 

    Dle autor, ISIS nu mai este doar o sectă. Pare a fi o expresie teroristă de protest a Islamului la acțiunile politice din Orientul Mijlociu, de care Occidentul nu este străin. Așa cum acțiunile Israelului au creat Hamasul și Hezbollah, așa pare că acțiunile Occidentului au creat ISIS. Iar primele au fost create în 1987, deci vor împlini 30 de ani în curând și sunt în linia întâi a luptei împotriva ISIS, nefiind de acord cu autorul că ar trebui să dispară. 

    1. Am citit acum 2 ore ceva care îmi confirmă spusele. Și confirmă și subestimarea ISIS pe care o face autorul ce îi compară cu o sectă nefericită.

       

      The Independent, Patrick Cockburn, "Paris attacks: No security can stop ISIS – the bombers will always get through" 

       

      "Există puține semne că liderii G20 adunați în Turcia au înțeles natura conflictului în care sunt angajate. Strategia militară ISIS este o combinație unică de terorism urban, tactici de gherilă și război convențional. În trecut, multe state au folosit terorismul împotriva adversarilor, dar, în cazul lui Isis, echipe de suicid cu accent pe obiectivele ușoare civile acasă și în străinătate sunt o parte integrantă a strategiei sale de a duce un război. 

       

      Când YPG (kurzii) au capturat punctul ISIS de trecere a frontierei în Turcia, la Tal Abyaḑ în luna iunie, grupul s-a răzbunat prin trimiterea de luptători deghizați în orașul kurd din Kobani unde au sacrificat peste 220 de bărbați, femei și copii. 

       

      Când Rusia a început campania aeriană împotriva ISIS și a jihadiștilor extremi la 30 septembrie, ISIS a raspuns cu o bombă plantată într-un avion rusesc ce pleca din Sharm el-Sheikh care a ucis 224 de pasageri. 

       

      O altă greșeală făcută de liderii G20 este de a subestima constant ISIS. David Cameron a declarat că nu ar trebui să fie demn de numele de "stat islamic", dar, din păcate aceasta este o stare reală și ISIS este un stat mai puternic decât jumătate din membrii ONU, cu o experiență armată, serviciul militar obligatoriu, fiscalitatea și controlul tuturor aspectelor de viață în zona vasta pe care o controlează. 

       

      Atâta timp cât există, se va proiecta puterea prin intermediul operațiunilor sinucigașe precum cele pe care tocmai le-am văzut la Paris. Deoarece obiectivul potențial este populației civile în ansamblu, nici o creștere a controalelor sau de supraveghere de securitate nu va fi eficace. Atentatorul cu bombe va reuși mereu să treacă."

      Din comentariul dumitale transpare o admiratie greu retinuta fata de niște criminali abominabili, fără nimic omenesc in ei, conferindu-le niste merite imaginare.

      Ca si al-qaida, ISIS este creatia americanilor, care acum se pare ca i-au scapat de sub control. 

      Deci, asa-zișii luptatori nu au niciun merit in initierea , planificare, inarmarea miscarii.  

      Industria de armament are nevoie de niste prosti exaltati ca sa fie carne de tun pentru experimente la dimensiunile unui razboi real.  

      Atentatul de la Paris este o dovada ca n-au nimic in cap. 

      Pe vremea războiului egiptean-israelian, circula un banc;

      Infruntare intre Ali, inarmat cu un Kalasnikov si Strul, care conducea o tancheta.  

      Ali, transpirat de furie tragea rafala dupa rafala inspre Strul, impasibil.  

      La un moment dat, se lasa linistea.  

      -Ce faci, Ali, nu ma mai impusti?  

      -Pai, nu mai am gloante!

      -Aha, si, nu cumperi de la mine? 

      Eu am selectat pasajele care argumentau o teză contrară articolului din Bursa. Acesta din urmă susține prin asocierea cu elemplificările făcute că ISIS este o sectă cu ritual sinucigaș.

       

      Părerea din The Independent susține că este mai mult decât atât. Și nu, nu este o afirmație admirativă, cum spui, ci una critică. Nu am găsit relevant pentru ideea pe care o urmăream un alt pasaj, dar dacă îl vrei, el spunea: 

      "The only real solution is the destruction of ISIS: this can only be done by a US and Russian air campaign against it in partnership with those on the ground who are actually fighting it. " 

    Asasini sunt cei care au invadat Palestina, Afganistanul, Iraq-ul, Libia, Siria, cei care au schimbat conducerea, aleasă democratic, din Egipt. Teroriști-state! Jidano-americanii și aliații lor, dejecțiile umanității, sub sigla NATO !!

    ... reţele sociale care reunesc indivizi obsedaţi de Moarte.

    Interesant (si periculos); ne-ati putea explica si modul/mecanismul prin care le-a fost indusa aceasta obsesie. Si de ce doar la unii dintre ei? avand in vedere ca "la nasterea" in acelasi mediu, pruncii deveniti asasini, aveau aceeasi incarcatura genetica. 

    Nu cred că sunt de acord cu ce s-a concluzionat în finalul articolului.

    "reţele sociale care reunesc indivizi obsedaţi de Moarte. Trebuie să înţelegem această realitate antropologică" 

     

    Să facem o paralelă cu un alt articol, apărut acum 2 zile, în The Guardian. Scris de Scott Atran, un antropolog cu credențiale excelente. "An American and French anthropologist who is a Director of Research in Anthropology at the Centre National de la Recherche Scientifique in Paris, Senior Research Fellow at Oxford University in England, Presidential Scholar at John Jay College of Criminal Justice in New York, and also holds offices at the University of Michigan." 

     

    "Mindless terrorists? The truth about Isis is much worse" 

     

    Dl Atran a citit Manifestul ISIS, numit "Managementul Sălbăticiei/Haosului", scris în urmă cu 10 ani de aripa mesopotană a Al-Queda, ce va deveni ISIS. Și a găsit elementele definitorii care justifică acțiunile ISIS. Iată un exemplu: 

     

    "În cazul în care o stațiune turistică pe care cruciații o patronează ... este lovită, toate stațiunile turistice din toate statele lumii vor trebui să fie asigurate de forțe suplimentare, care sunt de două ori ca cele obișnuite, și o creștere uriașă a cheltuielilor." 

    -- Deci atentatele din stațiunile turistice au ca substrat un motiv economic. Secătuirea de resurse a inamicilor. Ei știu că occidentalul vrea vacanțe iar statul trebuie să i le asigure. Câți soldați sunt în Predeal, Sinaia, Mamaia? Niciunul. Ce ar însemna pentru statul român să pună câte 100 de soldați în fiecare stațiune, după modelul Israel? Mari cheltuieli. 

     

    "Captează răzvrătirea tineretului, energia și idealismul lor, și capacitatea lor de sacrificiu de sine, în timp ce nebunii le predică moderație, securitate și evitarea riscului." 

    -- Dacă articolul din Bursa ne spune că adolescentul de 15 ani din echipa de teroriști de la Paris era un soi de "emo", pasionat de moarte pe rețelele de socializare, savantul din The Guardian ne arată că ISIS canalizează frustrarea și revolta tinerească, energia, către niște obiective criminale. Mie mi se pare că emo sunt niște depresivi în timp ce teroriștii sunt revendicativi și vindicativi. 

     

    "Lucrează pentru a expune slăbiciunea puterii centralizată a Americii prin a o împinge să renunțe la războiul psihologic media și războiul proxy prin intermediari până când se luptă direct." 

    -- Bun ... au realizat asta dar sincer să fiu nu înțeleg câștigurile strategice altele decât a realiza o diviziune și mai mare între lumea creștină și cea islamică. Și a se extinde în Zona Gri. Această zonă gri este cea a musulmanilor occidentalizați. 

     

    "Citându-l pe Bin Laden, revista ISIS a spus: "Lumea de azi este împărțită. Bush a spus adevărul când a spus: "Ori ești cu noi sau sunteți cu teroriștii", dar "teroristul" real fiind cruciații occidentali. Acum a venit timpul pentru un alt eveniment pentru a aduce ... diviziunea lumii și de a distruge Zonele Gri". Atacurile din Paris au fost cea mai recentă tranșă a acestei strategii care vizează Europa, așa cum au făcut-o atacurile recente din Turcia. Vor fi mult, mult mai multe evenimente." 

     

    După aceste elemente introductive, autorul caracterizează mișcarea foarte dramatic. 

    "Renașterea mișcării arabe sunnite radicale, la care Isis este avangardă acum, este o mișcare dinamică, revoluționară contraculturală de proporții istorice mondiale, cu cea mai mare și mai diversă forță de luptă voluntară de la al doilea război mondial. În mai puțin de doi ani, ea stăpânește sute de mii de kilometri pătrați și milioane de oameni. În ciuda faptului că a fost atacat din toate părțile de dușmani interni și externi, nu a fost degradat într-o măsură apreciabilă, în timp ce se înrădăcinează mai puternic în zonele pe care le controlează și își extinde influența sa în buzunare tot mai adânci de-a lungul Eurasiei." 

    -- Nu s-a născut la fel și comunismul? Nu a avut la bază mișcările sociale legitime ale muncitorilor? 

     

    "Pur și simplu tratarea Isis ca o formă de "terorism" sau "extremismului violent" maschează amenințarea. Respingerea ei ca "nihilistă" reflectă o evitare intenționată și periculoasă a încercării de a înțelege și de a se ocupa cu misiunea profund ispititoare, morală a ISIS de a schimba și de a salva lumea. Adevărul este mult mai complicat. Abu Mousa, ofițer de presă Isis în Raqqa, spune: "Noi nu trimitem oameni înapoi pe timpul porumbelului purtător. Dimpotrivă, vom beneficia de dezvoltare. Dar într-un mod care nu contrazice religia." 

     

    Isis umple golul oriunde există o stare de "haos" sau "sălbăticie", la fel ca în Asia Centrală și Africa. Și în cazul în care nu există haos suficient în ținuturile necredincioase, numite "Casa războiului", urmărește să-l creeze, la fel ca în Europa. 

     

    ISIS exploatează conștiincios dinamica tristă dintre creșterea islamismului radical și renașterea mișcărilor xenofobe etno-naționalist care au început să submineze în mod grav clasa de mijloc - de temelie a stabilității și democrației - în Europa într-un mod care amintește de denigrarea pe care comuniștii și fasciști au făcut-o pe seama democrației europene în anii 1920 și '30." 

     

    "Când am depus mărturie în față Senatului American, am spus: ceea ce inspiră actorii letali în lumea de azi nu este atât de mult Coranul sau învățăturile religioase. Este o cauză palpitantă care promite glorie și respect. Jihadul este un angajator egalitarist, de egală-oportunitate: fraternitate, carieră rapidă, glorios, rece - și convingător. 

     

    În iulie 2014 un sondaj ICM a sugerat că mai mult de unul din patru tineri francezi cu varste cuprinse intre 18 si 24 ani au părere favorabilă sau foarte favorabilă pemntru ISIS, deși doar 7-8% din Franța sunt musulmani. 

    Dornici de a recruta, ISIS poate petrece sute de ore încercând să înroleze un singur individ, pentru a afla cum problemele personale și plângerile s-ar potrivi într-o temă universală de persecuție împotriva tuturor musulmanilor." 

    1. Dupa secole de razboiaie , orori , cuceriri, dominatii si infrangeri , dupa evolutia tehnologica si a civilizatiei umaniste ... Occidentul chiar a ajuns sa creada in drepturile si libertatile fundamnetale ale omului , in democratie , in separarea religiei de stat , in libertatea de expresie ,in libertatea de constiinta ...toleranta fata de cei ce nu sunt ca ei . Sunt valori in care cred , pe care le promoveaza . Civilizatia musulmana este indoctrinata de perceptele religiei islamice , Au valori diferite de occident , terorismul a devenit parte a religie unora dintre ei ... Sunt departe de drepturile si libertatile omului ( cum trateaza femeile in sec 21), de libertatea de expresie , de constiinta , de democratie si toleranta fata de cei ce nu se incadreaza in dogma . Pentru ei civilizatia occidentului este degenerata , decadenta , un pericol pentru islam , si ea trebuie distrusa , anihilata, cucerita ... . Si atunci problema care se pune este ... cum pot convietui pasnic , intr-un "multiculturalism pasnic si armonios " aceste moduri diferite de a vedea relatiile din comunitate , de a se raporta la ceilalti . Poti trai in "armonie , " pasnic ...cu cel ce vrea sa te elimine ? Teroristii nu sunt decat.... "fructe " ale acestei ideologii . Ori ideologia care justifica omorarea celorlati , sau moartea ta ... ca sa omori pe cei ce nu sunt ca tine trebuie combatuta , interzisa . Trebuie plecat de la combaterea ideologiei care justifica crimele si de la taierea circuitului banilor care le sustin . De aici trebuie pornit . Degeaba bombardeaza ei pe unde vor ... daca sursa , pepinierea terorismuli produce noi si noi teroristi internauti si frustrati ca pe internet.

      Mesajul 5.1 nu aparține cititorului Cristi C.

      Este un fals și o prostie. "Civilizația musulmană" nu are cum spune plastograful. Comentariul 5 vorbea despre Islamism, nu despre Islam. Inainte sa mai furi identitati, invata care este diferenta dintre cele doua, ba furaciosule. 

      Cand plastograful ne atrage atentia asupra vietii femeii in Islam, se crede superior. Vai de capul lui de roman.

       

      Egipt: "A 2012 United Nations Women's study found that 33% of women in Egypt have experienced physical domestic violence in their lifetime" 

       

      Iordania: "The 2012 United Nations Women's study found that at least 1 in 5 women in Jordan has experienced physical domestic violence in her lifetime" 

       

      Siria: "Another study found that 21.8% of women have experienced some form of domestic violence" 

       

      Romania Protectia Copilului Sector 6: "17,8% dintre femeile din România declară că au fost de-a lungul vieţii victime ale unui tip sau altul de violenţă în familie". 

      Exista tari unde este mai rau. Dar Romania este in rand cu Egipt, Iordania si Siria. 

      Kskslkwnnshhsbebshusn

      Cine scrie despre islam ar fi bine ca mai intii sa citeasca coranul. Numai dupa aceea sa se pronunte daca cine l-a scris a fost intreg la minte sau nu.

      Islamofob inseamna criminalofob. In coran exista cultul omorului celui care nu crede ce scrie in coran. Omor pentru care criminalul primeste de la Alah ocazia de a face sex de dimineata pina seara in fiecare zi. 

      Chiar daca unde pune bomba sunt si copii, musulmanul tot va avea parte de sex in raiul lor. Asta ii face fericiti. Nu conteaza citi omori, pot sa fie si copii, important e ca musulmanul sa aibe parte de cit mai mult sex.  

      Femeia in islam e egala cu ciinele si multe alte nedreptati. 

      Pericolul nu e islamofobia, a se citi criminalofobia, ci simpatia asta stupida pentru ceva rau, simpatie in care se afla multi inalti functionari UE desprinsi de realitate. 

      Chiar si musulmanii pasnici poarta in ei germenele raului tocmai pentru ca sunt musulmani. Urmasii lor pot fi teroristi. Multi sunt pasnici fie din comoditate sau frica de a se sinucide dar simpatizeaza cu teroristii. Altii sunt pasnici tocmai pentru ca nu respecta ce scrie in coran si nu au pornit la jihad.

      Faptul ca unii musulmani sunt asupriti de alti musulmani nu ii face mai buni pe acestia din urma cita vreme vor sa ramina la islam. 

      Crestinismul este SALVAREA NOASTRA din fata antciristului care se apropie cu repeziciune, cuvantul Domnului se implineste cu precizie.

      Nu avem nevoie de ateisti, care de fapt sunt afiliati masoneriei si ocultismului slujind satanei prin stiinta si practici oculte. Stiinta ne-a adus si bine.... dar mai mult rau oare ce lucru bun ne-a adus descoperirea substatntelor radioactive????? Enola 

      Mesajul 5.5 nu aparține cititorului Cristi C. Mizerii pe mm pătrat. Săracul, este cam analfabet și în vârstă (scrie cu î nu cu â și o se lovește cu capul de "criminalofobie").

      "Creștinismul este cu siguranță cea mai ridicolă, cea mai absurdă și cea mai sângeroasă religie care a infectat vreodată această lume.

       

      Maiestatea Voastră va face rasei umane un serviciu veșnic prin extirparea acestei superstițiî infame, nu printre cei care formează gloata, care nu sunt demni de a fi luminați si care sunt apți pentru orice fel de jug; Eu mă refer la extirparea ei din oameni cinstiți, din oameni care gândesc sau care doresc să gândească. 

      ...

      Regretul meu în moarte este că nu vă pot ajuta în această întreprindere nobilă, cea mai bună și cea mai respectabilă pe care mintea umană o poate indica". 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb