Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, vineri, că premierul Ludovic Orban a afectat independenţa puterii judecătoreşti atunci când i-a îndemnat pe pe magistraţi "să judece cu mai multă atenţie". Scorul a fost de 6 voturi pentru, 2 împotrivă şi 3 voturi au fost nule, conform g4media.ro
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ, a anuntat pe 25 iunie, în şedinţa Plenului, că a sesizat Inspectia Judiciară "pentru a face verificări, în temeiul art. 30 din Legea 317/2004".
Orban a făcut declaraţia în contextul în care Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea de guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice,
Verificările cerute de şefa CSM vizează posibila afectare a "independenţei, impartialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor".
"De aseară, de când au apărut în spaţiul public afirmaţiile premierului, am solicitat transcriptul acestora şi, de dimineaţă, toate materialele care au apărut pe presă, împreună cu transcriptul, le-am transmis Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări", a spus Ţînţ în şedinţa CSM.
În schimb, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu i-a luat apărarea lui Orban şi a spus că interpretările date afirmaţiei premierului sunt "extrapolate".
Un alt membru CSM, Judecătorul Bogdan Mateescu, a zis că în acest caz membrii CSM s-au sesizat imediat, în timp ce la alte declaraţii, cum ar fi aceea în care judecătorii au fost făcuţi "şobolani", Consiliul a intervenit şi după opt luni (n.red. comparaţia dintre magistraţi şi şobolani îi aparţine lui Liviu Dragnea).
Declaraţia lui Ludovic Orban făcută: "Este vorba despre o suspendare care este decisă până la judecarea de fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă."
1. Sica si Plavanul au acaparat Ciolanul!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 24.07.2020, 17:34)
Sica e mic copil pe langa Plavan, in ceea ce priveste ingerintele in problemele Justitiei, incalcarile la foc automat ale Constitutiei si stergerea la fund cu deciziile CCR!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2020, 18:31)
Ciolannu ti-o baga -n vlad Tepes (sic)
1.2. Veacul facut pe Centura! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 24.07.2020, 18:40)
Cainii si arabii si-o baga periodic in ma-ta, pe Centura! Ai si tu grija de parasuta aia care ti-a dat viata!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2020, 18:35)
CSM trebuie incuiat la origine si aruncata cheia in Vidraru.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2020, 21:47)
Pe langa justitie a afectat si economia precum si bunul simt.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2020, 07:43)
La ce să te aștepți de la niște judecători pentru care singurul scop in viață este să iasă la pensie!
4. De cand
(mesaj trimis de sabin în data de 25.07.2020, 07:49)
se pricep niste sclavi din csm la organizarea si functionarea unui minister economic? Ei nu si-l vad pe al lor?
5. Afectat independenţa justiţiei ????
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2020, 12:14)
Cuuuumm...??? Înseamnă că i-a PLĂCUTTTTT.....!!!!