Tehnologia informaţiei va fi un motor pentru crearea de locuri de muncă, generând 5,8 milioane noi locuri de muncă în următorii patru ani, se arată într-un studiu al firmei de consultanţă International Data Corporation (IDC), informează AFP.
IDC prognozează că industria IT va fi un motor pentru scoaterea economiilor din problemele lor, generând peste 75.000 de noi firme în următorii patru ani şi adăugând noi locuri de muncă într-un ritm de trei procente pe an.
"Ţările care stimulează inovaţia şi investesc în infrastructură, educaţie şi dezvoltarea de competenţe pentru cetăţenii lor vor avea un avantaj competitiv major pe piaţa de muncă globală", a declarat directorul general de la Microsoft, Steve Ballmer. "În această recesiune economică, tehnologiile inovativ vor juca un rol vital în realizarea de câştiguri de profitabilitate şi vor permite crearea de noi companii locale şi locuri de muncă înalt calificate care vor alimenta relansarea economică şi vor susţine creşterea economică sustenabilă", a adăugat Ballmer.
"Creşterea cheltuielilor cu tehnologia informaţiei este un semn bun pe măsură ce ieşim din recesiune", a declarat directorul de comunicare de la Microsoft, Scott Selby.
Potrivit acestuia, creşterea locurilor de muncă în domeniile care au legatură cu IT-ul va fi de trei ori mai mare decât creşterea totală a locurilor de muncă.
Producătorul american de software Microsoft a sponsorizat studiul IDC concentrat pe impactul tehnologiei informaţiei în 52 de ţări care asigură 98 la sută din cheltuieile globale de IT. IDC se aştepată ca cheltuielile cu IT în ţările studiate să crească cu puţin peste trei procente anual, de trei ori mai repede decât Produsul Intern Brut până în anul 2013. În plus, ca o veste bună pentru marii producători de software, cheltuielile pentru software ar urma să crească şi mai repede decât chletuielile totale cu IT-ul, înregistrând o creştere de 4,8 procente anual.
În plus, IDC estimează că noile tehnologii vor permite extinderea aşa numitelor servicii de "cloud computing", în care aplicaţiile sunt furnizate online sub formă de servicii în locul programelor software care sunt cumpărate şi instalate pe maşinile de acasă sau de la birou. Banii economisiţi prin utilizarea de software în sistem "cloud", în loc de cumpărarea, menţinerea şi modernizarea aplicaţiilor, este posibil să fie alocaţi pentru introducerea de noi produse şi servicii pe piaţă, mai repede şi mai ieftin, crede Scott Selby. IDC estimează că serviciile "cloud" ar putea genera noi venituri în valoare de 800 miliarde de dolari între sfârşitul lui 2009 şi sfârşitul lui 2013.