Şefii BRICS cer comerţ liber mondial şi un rol mai important pe scena globală

M.D.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 5 septembrie 2017

Şefii de stat ai primelor cinci economii în stadiu de dezvoltare se întâlnesc zilele acestea, la summit-ul BRICS din Xiamen, China, pentru a susţine o implicare mai mare în politica şi economia mondială. Mesajul principal este unul anti-protecţionism în economia globală. BRICS este un acronim pentru numele ţărilor asociate, state în curs de puternică dezvoltare şi reprezintă Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

"Trebuie să construim o ordine mondială mai corectă şi echitabilă," a declarat preşedintele Chinei şi gazda evenimentului, Xi Jinping, la deschiderea lucrărilor, adăugând: "Legăturile noastre din ce în ce mai strânse cu restul lumii cer ca ţările noastre să joace un rol mai activ în guvernanţa globală". El a sugerat o renaştere economică a Chinei pe scena globală. China are deficit comercial pozitiv în relaţia cu celelalte ţări din grupul BRICS.

La summit-ul care continuă şi astăzi, preşedintele chinez şi-a expus punctul de vedere cu privire la comerţul liber, semnalând importanţa crescută a Chinei în lume, chiar poziţionându-se, conform unor analişti, ca provocare directă la adresa politicilor protecţioniste ale SUA.

De altfel, întâlnirea este văzută ca fiind, pe de o parte, una de întărire a imaginii Chinei de jucător în plan global şi, pe de alta, de grupare a statelor membre în faţa autorităţii americane, în special în Asia.

Pekin va investi aproximativ 80 de milioane de dolari într-un plan multilateral de cooperare economică cu celelalte state prezente la summit, precum şi pentru Noua Bancă de Dezvoltare (NDB), un competitor al Băncii Mondiale înfiinţat în Shanghai în 2015. Măsura pare modestă în comparaţie cu investiţiile globale chineze, dar este complementară unei strategii de dezvoltare pe termen lung pe continentul euro-asiatic, cu aproape 125 de miliarde de dolari care urmează să fie investiţi pe termen lung.

De asemenea, statele membre şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la recentul test nuclear al Phenianului, deplorând actul într-un document comun, emis luni. Nu în ultimul rând, şefii de stat au semnat o declaraţie împotriva terorismului. În premieră, alături de Daesh şi alte organizaţii globale teroriste, două grupări din Pakistan au fost condamnate pentru activităţile întreprinse. Măsura este văzută ca un favor politic făcut Indiei.

Mai multe întâlniri bilaterale se desfăşoară în marja summit-ului, poate cea mai importantă fiind cea dintre preşedintele chinez Xi şi premierul Indiei, Narendra Modi. Relaţiile dintre cele două state se încălzesc, atât din perspectiva condamnării grupărilor teroriste din Pakistan, dar mai ales după dezamorsarea unei dispute armate la graniţă comună. În rol de observatori, au mai fost invitaţi şefi de stat din Egipt, Kenya, Tajikistan, Mexic şi Thailanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb