Şeful ANAF cere analizarea activităţii vămilor, după creşterea contrabandei cu ţigări

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 31 ianuarie 2017

Şeful ANAF cere analizarea activităţii vămilor, după creşterea contrabandei cu ţigări

Novel Research: "Nivelul comerţului ilicit cu ţigări de anul trecut, de 16,8%, este cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent"

Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF: "Recordul contrabandei cu tutun înregistrat în 2016 demonstrează că este absolut necesară reorganizarea structurilor vamale"

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan - Nicolae Stan, a dispus efectuarea unei analize a activităţii din ultimul an a Direcţiei Generale a Vămilor şi a direcţiilor regionale vamale, în vederea identificării cauzelor care au dus la creşterea traficului ilicit cu ţigarete.

Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "Contrabanda cu ţigări aduce pierderi majore economiei naţionale, iar bugetul consolidat al statului are de suferit. Vom intensifica acţiunile de combatere a traficului ilicit cu ţigarete. Simultan,vom declanşa o operaţiune de verificare a tuturor birourilor teritoriale vamale, urmând a lua măsurile legale care se impun în fiecare caz". La finalizarea verificărilor, conducerea ANAF va transparentiza măsurile dispuse.

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat, anul trecut, un nivel mediu de 16,8%, în creştere faţă de media anuală din 2015, care a fost de 16%, regiunea nord-est fiind cea mai afectată de comerţul ilegal, conform studiului Novel Research. Compania arată că nivelul contrabandei de anul trecut este cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent.

Comerţul ilegal cu ţigarete nu înseamnă doar pierderi semnificative la bugetul de stat, dar şi impulsionarea fenomenului de crimă organizată, spun reprezentanţii ANAF.

Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF şi coordonator al activităţii structurilor vamale, subliniază: "Acest record înregistrat în 2016 de piaţa neagră demonstrează încă o dată că este absolut necesară reorganizarea structurilor vamale, în vederea creşterii eficienţei activităţii, precum şi o abordare concertată a combaterii comerţului ilegal. În august 2016, am demarat reoperaţionalizarea structurilor vamale, am relansat şi eficientizat echipele canine, iar în ianuarie 2017 am reînfiinţat echipele mobile. Strategia Naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, iniţiată de Vamă, a fost finalizată şi urmează să fie lansată public. Obiectivul este de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeană. Sunt convins că prin măsurile incluse în Strategia anticontrabandă, care presupun un proces de reorganizare profundă, vom putea reduce contrabanda".

Reprezentanţii industrei apreciază că este necesară o implementare cât mai rapidă a Strategiei Naţionale de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, cu participarea activă a tuturor factorilor cu atribuţii în domeniu.

Pentru reducerea contrabandei sunt necesare mai multe schimbări legislative. Conform studiului, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb