ŞEFUL SRI A DEMISIONAT Eduard Hellvig, în locul lui Maior?

Miscellanea #Apărare / 27 ianuarie 2015

Eduard Hellvig, în locul lui Maior?

Actualizare 21:14 ONG-uri: "Cerem SRI să lase la vatră ofiţerii acoperiţi din presă"

Organizaţiile neguvernamentale consideră "firească şi necesară" demisia şefului SRI, George Maior, având în vedere "repetatele atacuri şi presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curţii Constituţionale a României şi a altor opozanţi ai legilor Big Brother", arată un comunicat remis redacţiei din partea Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi semnat de mai multe ONG-uri.

"În acest context solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii.

Recunoaşterea publică a directorului SRI privind existenţa în presă de agenţi/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media. Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârşitoare de voturi) rezoluţia < Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană >. Rezoluţia cere, între altele, statelor membre, să adopte legislaţia necesară pentru a preveni infiltrarea în redacţii a ofiţerilor de informaţii.

Organizaţiile semnatare cer autorităţilor şi să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoţiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenţia datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiţie a UE. Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adotată. Directivele privind cartelele prepay şi cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE. Ca urmare, solicităm autorităţilor române să renunţe la excesul de zel şi să iniţieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii", arată sursa citată.

Semnatarii cererii sunt: Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH; Mircea Toma, Preşedinte, ActiveWatch; Ştefan Cândea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie; Mihail Bumbeş, Preşedinte, Asociaţia Miliţia Spirituală; Tiberiu-Constantin Turbureanu, Preşedinte, Fundaţia Ceata; Vasile Crăciunescu, Preşedinte, Asociatia Geo-Spatial.org; Elena Calistru, Preşedinte, Asociaţia Funky Citizens; Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice; Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI.

(A.C.)

----------

Actualizare 17:28 Înlocuitorul temporar al lui Maior este prim-adjunctul Florian Coldea

Înlocuitor legal al directorului SRI este prim-adjunctul său, funcţie ocupată în prezent de Florian Coldea, conform legislaţiei.

"Directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi trei adjuncţi. Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii", prevede ar. 24 al Legii 14/1992.

(Alexandru Costea)

-----------

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat astăzi demisia de la conducerea SRI preşedintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o, informează Administraţia Prezidenţială.

Pentru preluarea şefiei SRI este vehiculat numele lui Eduard Hellvig, în timp ce pentru SIE ar fi favorit Mihai Răzvan Ungureanu.

Ca o ironie, George Maior declarase sâmbătă, într-un interviu, că preşedintele Klaus Iohannis nu i-a cerut să-şi dea demisia. Întrebat de ziarist dacă asta înseamnă că Iohannis i-a reconfirmat mandatul în fruntea SRI, Maior a spus "Asta puteţi să o spuneţi dumneavoastră".

Eduard Raul Hellvig este europarlamentar PNL. In 2012, odata cu venirea USL la guvernare, Hellvig a ajuns ministrul dezvoltarii regionale si turismului, în perioada 7 mai 2012 - 21 decembrie 2012, preluand acest mandat de la Elena Udrea.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, el a câştigat un mandat de deputat, pe listele USL, în Colegiul uninominal nr. 4 din Ilfov, dar pe 3 septembrie 2013, a demisionat ca sa ajunga europarlamentar ca urmare a vacantarii a doua locuri după numirea Ramonei Mănescu ca ministru al Transporturilor şi a lui Cristian Buşoi în fruntea Casei de Sănătate. Ulterior, la alegerile europarlamentare din mai 2014 a obtinut un nou mandat de europarlamentar.

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedintele PNL, a fost numit recent consilier personal al preşedintelui Klaus Iohannis.

Mihai Răzvan Ungureanu este prim-vicepreşedinte în noul PNL, format din fuziunea dintre PDL şi PNL şi a deţinut funcţiile de ministru de externe al României între anii 2004-2007, director al Serviciului de Informaţii Externe al României între anii 2007-2012 şi a fost prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.

În 2004, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, de unde a demisionat în 2007, când a devenit director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). După această funcţie, Mihai Răzvan Ungureanu a fondat Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta, o organizaţie non-guvernamentală, care îşi propunea unirea tuturor forţelor de dreapta.

În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a candidat la preşedinţia partidului. Mai apoi, a alipit partidul la Alianţa România Dreaptă (ARD), formată din PDL şi PNŢCD. După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forţa Civică şi PNŢCD au reînfiinţat Alianţa Dreptate şi Adevăr.

După fuziunea PNL şi PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit prim-vicepreşedinte al noii formaţiuni. Mihai Răzvan Ungureanu este senator de Arad, din partea ARD, mandat obţinut, prin redistribuire, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Degetul dat lui Johannis aduce ciuma portocalie din nou la butoane. Hai sa il votam pe Johannis ca e neamt si vezi ca apar Predoiu, Ialomitianu, Blejnar&Comp.

    1. probabil tie iti placea ciuma rosie!

      Cei pe care tu ii consideri a fi tot ciuma, mi se par benigni. Nu se auto cloneaza acaparand mai mult decat le este dat. Ciuma infecteaza tot in jur. Rosii sunt doar o gripa in comparatie cu ciuma portocalie.

    Eu vă cerusem demisia de la monumentala gafă cu agenții din presă din week-end. Și am obținut-o. Mă bucur și vă mulțumesc.

    Sper că Hellvig știe care îi este locul într-o democrație. 

    Eduard Hellvig, în locul lui Maior? 

    Bursa are sursa, Make? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb