SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE FACIAS: Pensionarii cu venituri mici vor avea de suferit daca plafonul pentru pensii va rămâne la 9.4% din PIB

G.D.
Politică / 24 mai 2022

Pensionarii cu venituri mici vor avea de suferit daca plafonul pentru pensii va rămâne la 9.4% din PIB

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia că măsurile asumate de ţara noastră în PNRR referitoare la sistemul public de pensii, respectiv menţinerea pe termen lung a unui plafon de 9,4% din PIB, vor face ca românii sa nu mai aibă posibilitatea de a-şi asigura traiul zilnic din pensie, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în alte state europene cheltuielile pentru pensii se ridică la o medie de 13% din PIB. Teoretic, menţinerea cheltuielilor sub plafonul asumat se va face prin acordarea de stimulente pentru amânarea pensionării, însă în practică există posibilitatea reală ca vârsta de pensionare să crească până la 70 de ani, un prag al vârstei mult mai mare comparativ cu media europeană, corelat cu speranţa de viaţă a românilor.

Indicatorii economici de astăzi arată clar că realitatea este una mult mai tristă decât prognoza celor care au negociat PNRR şi că premisele pe care acesta a fost construit sunt complet false.

În acest moment, situaţia pensionarilor este una critică, veniturile acestora fiind grav afectate de creşterea galopantă a inflaţiei. Din această cauză, pensionarii devin mai săraci pe zi ce trece, fiind absolut necesară o majorare a pensiilor de cel puţin 15%, luând în calcul evoluţia inflaţiei, la care se adaugă jumătate din procentul creşterii economice prognozate de guvernanţi anul trecut.

Concluziile au reieşit în urma analizelor făcute de specialişti în cadrul proiectului privind monitorizarea implementării măsurilor asumate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În ceea ce priveşte celelalte categorii de pensii, prin PNRR România şi-a asumat că nu va introduce categorii noi, iar pensiile speciale existente vor fi raţionalizate.

Important de reţinut este faptul că nicio pensie specială nu va avea un cuantum care să depăşească venitul obţinut în cursul perioadei de activitate, respectiv de cotizare. Conform PNRR creşterile ad-hoc ale pensiilor sunt complet excluse.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe de alta parte, pentru a ajuta bugetul si, implicit, pe bietii pensionari de a caror grija nu mai poate, dl Dan Voiculescu, parinte spiritual al FACIAS, ar putea incepe cu un exemplu personal si ar da banii pe care ii datoreaza in urma condamnarii penale cunoscute. Dar, desigur, ipocrizia nu costa bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb