Semne de întrebare în jurul tranzacţiei Nuclearelectrica - Arcelor Mittal Galaţi

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 februarie 2013

Semne de întrebare în jurul tranzacţiei Nuclearelectrica - Arcelor Mittal Galaţi

Nuclearelectrica: "Având în vedere evoluţia preţului pe piaţa spot de energie, cu o tendinţă clară de scădere faţă de luna ianuarie, preţul oferit de Arcelor Mittal a fost considerat bun"

Nuclearelectrica a ales să răspundă ofertei de cumpărare de energie a Arcelor Mittal Galaţi şi a vândut combinatului gălăţean circa 1,8 milioane MWh cu 181 de lei/MWh. Licitaţia a avut loc pe piaţa PCCB administrată de OPCOM.

Arcelor Mittal Galaţi este printre cei mai mari consumatori de energie în badă din ţara noastră. Consumul de energie în bandă (24 de ore din 24, şapte zile din şapte) este preferat de producători, care pot avea o predictibilitate a afacerilor şi veniturilor. La o cantitate de energie atât de mare, pe o perioadă mare de timp, preţurile de tranzacţionare sunt mai mici decât media pieţei.

Stategia Nuclearelectrica a stârnit, totuşi, mirare în piaţă deoarece, în urmă cu puţin timp, Arcelor Mittal Galaţi solicitase pentru 1,9 milioane MWh un preţ maxim de 182 de lei/MWh. Majoritatea tranzacţiilor recente de pe PCCB s-au încheiat la preţuri între 190 şi 200 de lei/MWh. Aceste tranzacţii nu au vizat, însă, cantităţi de energie atât de mari şi nu au fost pentru o perioadă de timp atât de lungă.

Întrebaţi de ce a ales Nuclearelectrica, tocmai acum, să răspundă ofertei de cumpărare a Arcelor Mittal Galaţi, reprezentanţii companiei ne-au răspuns: "La datele la care preţul din oferta Arcelor Mittal era de 182 lei/MWh (04.02.2013 şi respectiv, 12.02.2013), Nuclearelectrica SA a considerat acest preţ ca fiind mic şi, conform regulilor de piaţă, a încercat să obţină pentru vânzarea pachetelor sale un preţ mai bun.

La data 31.01.2013, s-a definitivat preţul mediu pe PZU (piaţa spot) pentru luna ianuarie, anume 181,31 lei/MWh. În acest context, Nuclearelectrica SA a scos la vânzare oferte cu licitaţii programate pentru data de 12.02.2013, la un pret de 195 lei/MWh, care nu s-au atribuit din lipsă de participanţi.

Având în vedere evoluţia preţului pe PZU, cu o tendinţă clară de scădere faţă de luna ianuarie, preţul oferit de Arcelor Mittal în data de 21.02.2013, chiar dacă era cu un leu mai mic faţă de oferta iniţială a combinatului, a fost considerat un tarif bun pentru vânzarea pachetului Nuclearelectrica SA, în acest context de piaţă".

Oficialii producătorului de energie ne-au precizat căîn tranzacţia încheiataă cu Arcelor Mittal au ţinut cont şi de intenţiile unor parteneri de a denunţa contractele încheiate în trimestrul IV al anului trecut.

Potrivit datelor publicate de OPCOM, la vremea respectivă, Nuclearelectrica a vândut energie, pentru acest an, cu un preţ peste 220 de lei/MWh.

Din decembrie, cotaţiile de pe piaţa spot cunosc un trend descendent, pe fondul scăderii consumului de energie, dar şi al ieşirii Hidroelectrica din situaţia de forţă majoră. Scăderea preţului energiei pe piaţa spot a atras şi o scădere a energiei vândute în contracte la termen, pe PCCB. Multe din licitaţiile organizate de producătorii de energie, în ultima lună, au fost anulate din lipsă de oferte de cumpărare.

Arcelor Mittal Galaţi, mulţumit că a reuşit să cumpere energie de pe PCCB

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi şi-au exprimat mulţumirea pentru că au reuşit, în sfârşit, să cumpere energie de pe PCCB. Ei ne-au precizat: "Arcelor Mittal Galaţi îşi desfăşoară activitatea într-o industrie afectată la nivel internaţional de criză, compania fiind forţată să implementeze rapid decizii drastice pentru a rămâne competitivă pe piaţă. În ciuda condiţiilor foarte dificile, am continuat să investim pentru îmbunătăţirea productivităţii, pentru reducerea costurilor fixe şi am crescut flexibilitatea forţei de muncă.

Fiind unii dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, facem eforturi majore pentru a ne putea asigura cantitatea de energie necesară operării şi am plasat oferte de cumpărare pe bursa de energie OPCOM.

Pentru că suntem o companie intens consumatoare de energie şi printre cele mai mari unităţi industriale din România, ArcelorMittal Galaţi este îngrijorată de preţul final al energiei, cu toate costurile adiţionale: transport, distribuţie, certificate verzi, taxe de cogenerare, costuri de echilibrare şi accize. Suntem extrem de îngrijoraţi de creşterea explozivă a costurilor cu energia, din cauza măsurilor de acordare de subvenţii pentru energia regenerabilă şi de liberalizare a preţului gazului din producţia internă. Pentru noi, aceste evoluţii necesită o re-echilibrare urgentă, pentru a nu pierde sustenabilitatea activităţilor noastre industriale din România".

Potrivit conducerii Arcelor Mittal Galaţi, la sfârşitul anului 2011, compania a finalizat una dintre cele mai mari investiţii din ţara noastră - modernizarea Furnalului 5, în valoare de 80 de milioane de euro. Oficialii societăţii susţin că toate măsurile drastice luate în ultima perioadă au ajutat Arcelor Mittal Galaţi să facă faţă cererii în scădere, permiţându-i să rămână pe piaţă şi să le oferim clienţilor tipurile de produse şi de servicii de care au nevoie.

Referitor la angajaţi, compania a decis să readucă o parte din activităţile efectuate de companiile contractoare şi le-a redirecţionat către echipe interne. De asemenea, pentru a continua reducerea costurilor fixe, ArcelorMittal Galaţi a implementat Scheme de Plecări Voluntare, oferind compensaţii financiare acelora care au dorit să părăsească unitatea.

Oficialii Arcelor Mittal Galaţi susţin că fabricarea oţelului este un proces intensiv energetic, iar companiile din acest sector, au nevoie de preţuri corecte, predictibile şi sustenabile la energie, pentru a putea continua să concureze pe piaţa exporturilor şi să îşi păstreze activităţile în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb