Senatul a adoptat, ieri, proiectul de lege privind Codul Fiscal, prin care Guvernul îşi propune reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice, potrivit ministrului Finanţelor Publice Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.
Oficialul a declarat că "modificările legislative frecvente aferente acestui act normativ, necesare pentru funcţionarea sistemului de impozite şi taxe din România, au generat unele dificultăţi în interpretarea şi în aplicarea anumitor prevederi" din domeniul fiscal.
Potrivit lui Eugen Teodorovici, pe termen mediu, Guvernul şi-a propus continuarea măsurilor de creştere a eficienţei sistemului fiscal prin rescrierea Codului Fiscal. Domnia sa a spus că documentul îşi propune "reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice".
În timp ce experţii din domeniu sunt de părere că noul Cod Fiscal are şi capcane ascunse, urmând ca, în paralel cu reducerea unor taxe, să crească alte impozite, senatorul PNL Mărinică Dincă subliniază că acest cod este "fără viziune, este nelegitim, este mincinos şi pervers": "Vom avea mai mulţi şomeri,vom avea taxe mai mari şi mai multe, vom avea, din păcate, un nivel de trai mai scăzut (...) şi vom avea un consum şi mai mic decât acum".
Senatorul PNL a declarat că este un Cod fiscal împotriva românilor, deoarece creşte numărul de taxe şi ar duce la închiderea a şi mai multor societăţi comerciale.
El a explicat că documentul prevede majorarea impozitelor pe terenuri, clădiri şi maşini şi că preţul alimentelor nu va scădea după reducerea TVA în acest sector.
Creşterea impozitelor pe terenuri, clădiri şi maşini înseamnă "costuri suplimentare pentru cei care produc alimente, pentru cei care procesează alimentele, pentru cei care transportă alimentele şi, mai ales, pentru cei care le vând".
Proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală au fost aprobate de Guvern în data de 25 martie.
Consiliul Fiscal a avizat negativ proiectul Codului Fiscal, având în vedere "probabilitatea extrem de ridicată" ca implementarea prevederilor iniţiativei legislative "să conducă la deviaţii de proporţii de la ţintele bugetare pe termen mediu".
Instituţia apreciază că aplicarea noilor măsuri fiscale "va conduce la o deteriorare permanentă de amploare a poziţiei fiscale structurale". Guvernul a anunţat că, din iunie, va fi redusă TVA la produsele agro-alimentare, de la 24% la 9%, pe tot lanţul, urmând ca din 2016 TVA să scadă, pentru toate produsele, de la 24% la 20%.
Conform noului Cod fiscal, pe piaţa muncii ar urma ca, din 2017, să fie reduse contribuţiile sociale atât la angajat, cu 3 puncte procentuale, cât şi la angajator, cu 2,3 puncte procentuale, iar deducerile pentru drepturile de autor vor creşte de la 20% la 40%. Printre altele, impozitele pe venit şi pe profit vor scădea, din 2019, de la 16% la 14%, "taxa pe stâlp" urmând să fie eliminată.
Intenţia autorităţilor este ca ţara noastră să depăşească, în cel mult 10-12 ani, media europeană de PIB pe cap de locuitor şi să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE.
Proiectul de lege privind Codul fiscal urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, forul legislativ decizional.