Senatul a adoptat astăzi, în plen, o propunere legislativă prin care se dublează cuantumul amenzilor aplicate în cazul săvârşirii faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, ordinii şi liniştii publice, conform Agerpres.
Potrivit propunerii legislative iniţiate de senatorul neafiliat Cosmin Poteraş, constituie infracţiune organizarea de petreceri şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură să tulbure liniştea locuitorilor nu numai în mediul urban cum prevede legea în vigoare ci şi în mediul rural, scrie sursa precizată.
Legea 61/1991, în vigoare, stipulează că "organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban", constituie contravenţie, iar propunerea legislativă elimină sintagma "în mediul urban", informează Agerpres.
De asemenea, sursa menţionată scrie că o altă modificare prevăzută în proiectul de act normativ prevede că faptele de tulburare a liniştii locuitorilor/locatarilor se sancţionează şi dacă acestea se repetă într-un interval de 72 de ore, faţă de 24 de ore cât este stipulat în forma actuală a legii.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative "tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viaţa oamenilor din ce în ce mai des".
"Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice şi vecinătăţi. Oamenii sunt deranjaţi constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activităţi care tulbură liniştea, potrivit Agerpres.
Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente. Creşterea amenzilor pentru tulburarea liniştii publice va aduce mai multe beneficii cetăţenilor dar şi autorităţilor publice", explică Poteraş în expunerea de motive, relatează sursa citată.
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, informează sursa menţionată anterior.
1. Initiativele sunt grotest, numai sa aplice amenzi!
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 05:51)
In loc sa faca legi sau amendamente sa rezolve haosul din legislatie pe care parlamentari trecuti l au creat si care genereaza datorii masive la buget prin atribuiri prin instante romane sau straine, parlamentarii insista sa transforme tara intr un stat politienesc. Din toate modificarile la regulamentul de circulatie au creat numai pagube cetatenilor . Sunt semne ca acum politistii de la rutiera urmaresc prioritar demnitari ai statului, sefi de politie si parlamentari pt ca sa ia permisele. Chiar nu se intelege in guvern ca acest networking e f periculos si imposibil de stopat?! Ce e asta, la final de mandat parlamentarii fac initiative anticetatenesti numai ca sa aiba ceva la activ?!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.03.2024, 09:15)
pretexte de marire incasari si amenzi abuzive!
ce “populatie”…? ca in mai toate orasele demografic in crash…
s c c r e t