Senatul dezbate, marţi, moţiunea cu titlul "Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă, în timp de pandemie", depusă de PSD. Social-democraţii îl acuză pe ministrul de Interne de bâlbe, contradicţii şi retractări. "Dacă s-ar face un clasament mondial al aberaţiilor decise de autorităţi în timpul pandemiei de coronavirus, cu siguranţă, România ar fi printre primele locuri", afirmă parlamentarii PSD.
Moţiunea va fi dezbătută, marţi, de la ora 15.00 de către senatori, iar la finalul discuţiilor este programat şi votul.
În moţiunea cu titlul "Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă, în timp de pandemie" , PSD susţine că, "dacă s-ar face un clasament mondial al aberaţiilor decise de autorităţi în timpul pandemiei de coronavirus, cu siguranţă, România ar fi printre primele locuri, iar ministrul Marcel Vela ar fi campion la aberaţii, la bâlbe, contradicţii şi retractări".
"Nu există, probabil, niciun ministru de Interne în întreaga lume care să se fi contrazis de atât de multe ori în actele emise pe timpul pandemiei", susţine PSD.
PSD face referire la contradicţii în impunerea restricţiilor prin ordonanţele militare.
"După ce aţi impus obligaţii şi interdicţii în Ordonanţa Militară 1, aţi transformat totul în recomandări în OM 2, pentru ca apoi să reveniţi la interdicţii şi restricţii în ordonanţele militare ulterioare", afirmă PSD.
PSD mai face referire la exportul de produse agroalimentare, dispus printr-o ordonanţă militară şi corectat în următoarea. De asemenea, se face referire, în textul moţiunii, la carantinarea şoferilor de TIR şi a piloţilor, de asemenea, măsură asupra căreia s-a revenit.
"Toate efectele acestor bâlbe, retractări şi aberaţii se răsfrâng, însă, în mod direct în viaţa cetăţenilor. Prin ordonanţele militare 3-4, ministrul Vela îi obligă pe bătrâni să meargă la cumpărături doar după ora 11:00, când cărucioarele, produsele şi rafturile din magazin erau deja contaminate de posibili purtători de coronavirus. Au realizat aberaţia abia în Ordonanţa Militară 10 când, după lungi critici, insistenţe celor în vârstă li s-a dat în sfârşit prioritate la cumpărături. Îmbătat de autoritatea aproape nelimitată pe care i-au conferit-o ordonanţele militare, ameţit de-a dreptul de audienţa colosală pe care o avea când venea îmbrăcat în geaca de tip Top Gun să ne anunţe deciziile de la Guvern, ministrul Vela nici măcar nu a catadicsit să îşi ceară scuze public pentru interdicţiile absurde pe care le-a impus populaţiei şi pe care tot el le-a anulat ulterior", se arată în textul moţiunii.
PSD face, de asemenea, referire la contradicţiile dintre ministrul Vela şi şefii săi politici, afirmând în textul moţiunii că numele Marcel Vela este sinonim cu termenul de haos.
PSD susţine că structurile coordonate de ministrul Vela nu au pregătit ţara pentru pandemie.
"Tot greul pandemiei a fost pus în seama cetăţenilor, timp ce structurile pentru situaţii de urgenţă aflate în subordinea ministrului Vela au neglijat riscurile şi nu au luat măsuri pentru a pregăti ţara în faţa valului epidemic", se ma arată în textul moţiunii.
"După luni de zile irosite din cauza obsesiei PNL pentru anticipate, atunci când pandemia a început să se manifeste şi în ţara noastră, toată presiunea şi tot greul au fost puse pe seama cetăţenilor. Niciun moment ministrul Vela nu şi-a propus să dezvolte în parteneriat cu cetăţenii. Toată gestionarea crizei s-a bazat pe măsuri coercitive, restricţii dure, amenzi usturătoare, dosare penale şi cenzură", se mai arată în ocument.
PSD susţine că amenzile erau "mai de grabă o taxă mascată pe coronavirus" pentru a acoperi găurile din buget.
În textul moţiunii, PSD acuză Guvernul şi pe ministrul Vela de falsificarea datelor despre pandemie.
"Grupul de Comunicare Strategică nu răspunde în niciun fel pentru erorile numeroase din raportările zilnice privind rata deceselor şi a cazurilor confirmate. România este singura ţară din lume în care Guvernul comunică anonim despre evoluţia pandemiei. Nimeni nu ştie cine este responsabil şi cine trebuie tras la răspundere pentru difuzarea de informaţii eronate cu titlu oficial de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Mai mult, acest grup aflat sub autoritatea ministrului Marcel Vela falsifică în mod deliberat realitatea despre pandemie prin omisiunea unor informaţii esenţiale pentru a da populaţiei posibilitate de a forma o imagine completă şi corectă despre criza actuală", se mai arată în textul moţiunii.
PSD susţine că Guvernul ar trebui să compare cifrele din România cu ale ţărlor din zonă, nu cu cele din Vest: "Ar arăta că România a gestionat mult mai prost pandemia în comparaţie cu vecinii săi".
PSD face referire, de asemenea, la cele trei zile după încheierea stării de urgenţă şi până la declararea stării de alertă în care a existat un vid de reglementare în domeniul pandemiei.
"Este cea mai mare gafă a unui guvern de după Revoluţie care, din păcate, se produce într-una dintre cele mai grele perioade pe care o traversează ţara noastră în ultimii 30 de ani. Este mult prea mult! Ministrul Vela trebuie să plece", afirmă semnatarii moţiunii.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spune că moţiunea depusă împotriva sa nu este o "situaţie fatală, extraordinară, deosebită" şi că va folosi această ocazie pentru a spune ce a făcut ca ministru, dar şi ce nu au făcut predecesorii săi, informează News.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2020, 08:44)
Alt circ marca PSD. In timp ce parlamentarii PSD stateau acasa bine-mersi iar salariul le venea integral, omul asta era pe baricade si cauta solutii impreuna cu echipa lui pentru a impiedica raspandirea Covid.
PSD-ului nu ii plac oamenii corecti si bine intentionati care lucreaza pentru tara (chiar daca nu gasesc intotdeauna olutiile optime, dar macar le cauta) ci numai hotii, spagarii, plagiatorii si toti cei care pot deservi baronii locali.
Asta ii deranjeaza mult, ca baronii locali raman fara finantari.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2020, 09:13)
Buna ziua,
D-le Make, va propun ca ziarul Bursa sa abordeze subiectul calitatii si cantitatii muncii prestate de parlamentari.
Societatea consuma multi bani cu intretinerea parlamentarilor, a suitelor acestora (de la consilieri pana la secretare si soferi), cu intretinerea salasului acestora (un colos excesiv de scump intitulat Palatul Parlamentului), cu diurnele, cazarea, hrana (la preturi de nimic de parca ar fi asistati sociali) si sumele forfetare ale acestora, cu dotarea birourilor, cu masinile acestora si motorina consumata si cu birourile din teritorii (care culmea, sunt inchise mereu).
Ce ofera in schimb romanilor acesti parlamentari pentru tot acest efort urias facut de Romania?
Ne ofera maximum 8 luni de activitate pe an (restul de 4 luni reprezinta vacantele platite care le depasesc ca durata chiar si pe cele ale copiilor de gradinita) din care multe zile de asa-zisa "munca in teritoriu" dar care nu exista intrucat birourile lor si sediile partidelor din teritorii si sectoarele din Buc. sunt permanent inchise.
Practic lucreaza maximum 8 luni pe an si 3 zile pe saptamana (adica 113 zile din totalul de 365 zile cate are un an).
Pentru atat de putin noi, romanii, platim atat de mult?
Daca se lucreaza atat de putin inseamna ca parlamentarii nu au de lucru si atunci ar trebui concediati multi dintre ei (pentru ca asa se procedeaza in orice "companie" care nu poate da de lucru tuturor angajatilor), astfel incat sa ramana 300 de parlamentari.
CCR-ul si avocatul poporului nu s-au sesizat inca in legatura cu aceasta problema si care incalca vointa si dorinta natiunii si referendumul votat de popor in urma cu multi ani?
De ce oare?
PROPUN ca:
- numarul parlamentarilor sa fie cel votat de natiune - 300 - iar banii alocati acestora de la buget sa fie pentru 300 parlamentari (iar daca sunt mai multi, sa imparta acesti bani atfel incat sa se incadreze in anvelopa salariala pentru 300 parlamentari)
- vacanta parlamentara sa fie la fel de mare pe cat este concediul oricarui angajat din Romania (30 zile)
- parlamentarii sa aiba program de lucru (mai ales in teritoriu) ca orice angajat din Romania
- parlamentarii sa aiba fisa postului ca orice angajat din Romania si sa poata fi concediati pentru incalcari ale acesteia sau ale legislatiei romane, ca orice angajat din Romania.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2020, 10:12)
Printre actiunile "utile" natiunii, derulate de Parlament, se numara si participarea anuala la campionatul de fotbal al echipelor parlamentare. Pentru asta cheltuie Romania bani cu parlamentarii - ca sa joace fotbal.
Distractie de 5* pe cheltuiala romanilor iar pentru acest efort urias in interesul tarii trebuie sa le platim si pensie speciala (ca doar sunt "speciali").