Sentinţa fostului administrator al pădurilor Harvard din ţara noastră, amânată a doua oară

A.P.
Ziarul BURSA #Companii / 20 iunie 2014

Vânzarea pădurilor, sub tăcere

Preşedintele şi directorul executiv al Harvard Management Company, Jane Mendilo, se retrage din aceste funcţii la sfârşitul anului

Tribunalul Botoşani a amânat săptămâna această, pentru a două oară, sentinţa soţilor Lipan Secu, acuzaţi luare de mită în dosarul pădurilor deţinute de Universitatea Harvard în ţară noastră, prin societatea Scolopax. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul tribunalului, sentinţa trebuia pronunţată iniţial pe data de 5 iunie anul curent, fiind amânată pentru 18 iunie, dată la care s-a amânat iarăşi pentru sfârşitul lunii - 30 iunie. Anterior, în aprilie, aceeaşi instanţă a hotărât înlocuirea arestului la domiciliul al inculpaţilor cu judecarea acestora în stare de libertate cu interdicţia de a părăsi municipiul Botoşani şi de a contacta martorii.

Dragoş Lipan Secu (fost administrator Scolopax) şi soţia acestuia, Mariana, au fost reţinuţi la începutul acestui an de procurorii DNA, sub acuzaţia că ar fi luat mită de la cei care vindeau păduri către Scolopax. Prejudiciul estimat era de 4,45 milioane de lei la care se adăuga un sejur în Gran Canaria (Spania) şi un automobil Chrysler Sebring, potrivit rechizitoriului DNA. Pentru recuperarea banilor, procurorii au instituit sechestru asigurător pe acţiunile şi părţile sociale deţinute de cei doi la diverse firme, pe bunurile lor imobile şi conturile bancare.

Acţionarii Scolopax sunt entitatea Phemus Corporation, care are 99,99% din acţiuni şi persoană fizică Ernst Jonas Einar Jakobsson. Phemus Corporation este înregistrată la aceeaşi adresă cu Harvard Managament Company (HMC), companie care administrează fonduri în valoare de 32,7 miliarde de dolari ale universităţii americane Harvard.

Fondul de investiţii Phemus deţine 32.000 de hectare de pădure în România, care valorează peste 125 de milioane de dolari. Cele mai mari suprafeţe sunt în Vrancea, Suceava şi Buzău.

Chiar înainte de izbucnirea scandalului, Universitatea Harvard a început să pună în vânzare terenurile din România. La acea vreme, Kevin Galvin, Senior Director Harvard Public Affairs& Communications, transmitea ziarului BURSA că vânzarea nu are legătură cu situaţia creată de soţii Lipan Secu şi că tranzacţiile sunt parte a unei acţiuni ce a început din luna noiembrie 2013.

Din această vară, Kevin Galvin s-a retras din cadrul Universităţii, după 12 ani, potrivit publicaţiei The Harvard Crimson. De asemenea Jane Mendillo, preşedinta şi directorul executiv al HMC, a anunţat că va renunţa la poziţiile deţinute la sfârşitul acestui an, conform aceleiaşi surse.

În ţara noastră, deşi avea drept de preempţiune, prin Romsilva, statul român a decis să nu achiziţioneze terenurile scoase la vânzare, pe fondul lipsei lichidităţilor, potrivit unor declaraţii, din această primăvară, ale lui Adam Crăciunescu, directorul Romsilva.

Cazul a captat atenţia publică în această primăvară şi este în continuare învăluit în mister.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Green Gold Management, administratorul Scolopax, refuză să dea detalii despre stadiul vânzărilor de terenuri forestiere care au fost demarate la sfârşitul anului trecut. Surse spun că, de fapt, chiar societatea Green Gold Management, de origine austriacă, ar fi interesată de achiziţia unora dintre aceste terenuri. La aceeaşi adresă cu Green Gold Management care se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri este înregistrată şi societatea Green Gold RomWood care are ca obiect de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alo, asta-i treaba de servicii de informatii. Nu de alta, dar vorbim de societati internationale mari, de coruptie locala si de o bogatie naturala care trebui protejata si in mod public, nu numai privat. Si mai lasati barfele locale si politice, mai apucati-va si de cele care atrag respectul cetatenilor straini la adresa noastra. Sa ne protejam putin natura ca natie si vom fi putin mai respectati in strainatate, ne va creste valoarea si poate nu mai este nevoie sa vindem Electrica si alte intreprinderi "cu discount" sau fara sa fie garantat pretul de catre intermediari, ca ne rad si curcile straine.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb