Serbia respinge un nou plan european de normalizare a relaţiilor cu Kosovo

F.D.
Internaţional / 6 noiembrie 2022

Serbia respinge un nou plan european de normalizare a relaţiilor cu Kosovo

Guvernul sârb a respins sâmbătă drept "inacceptabilă" o propunere a Germaniei şi Franţei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo care includea recunoaşterea de către Serbia a independenţei fostei sale provincii, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Nu ne oferă posibilitatea de a dialoga, deoarece baza de la care se porneşte (că Kosovo este independent) este inacceptabilă pentru noi", a explicat ministrul de externe sârb Ivica Dacic, potrivit postului de radio B-92.

Consiliul Securităţii Naţionale "a concluzionat în unanimitate că această propunere este inacceptabilă", a anunţat Dacic, care a adăugat că ţara sa îşi menţine poziţia de a nu participa la sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.

"Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva?", a subliniat el. "Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privinţă nu sunt generoşi, cum nu sunt nici în ceea ce priveşte intrarea (Serbiei - n.r.) în Uniunea Europeană", a spus ministrul.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi-a exprimat vineri convingerea că propunerea Franţei şi Germaniei presupune un "progres şi un salt înainte în procesul" de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

Şeful diplomaţiei europene a adăugat că, în zilele următoare, vor fi analizate răspunsurile celor două părţi la acest plan şi a reamintit că normalizarea relaţiilor lor este "foarte importantă" pentru aspiraţiile celor două ţări de a deveni într-o zi membre ale Uniunii Europene.

Deşi detaliile propunerii franco-germane nu au fost făcute publice, mass-media regională a indicat că aceasta ar presupune ca Serbia să accepte independenţa Kosovo şi intrarea fostei sale provincii ca ţară suverană în Organizaţia Naţiunilor Unite. În schimb, Serbia ar primi ajutor financiar şi posibilitatea unui proces mai rapid de intrare în UE.

Biroul lui Borrell a avertizat sâmbătă că tensiunea reînnoită între Serbia şi Kosovo pune în pericol munca de mediere desfăşurată în ultimii ani şi "îngreunează situaţia de securitate din regiune".

Reprezentanţii sârbilor din nordul Kosovo au decis sâmbătă să părăsească instituţiile de stat din această entitate pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi.

UE a avertizat că această măsură ar putea creşte tensiunea şi a insistat ca Kosovo să prelungească termenul limită pentru schimbarea plăcuţelor de înmatriculare după 21 noiembrie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Bravo Serbiei. Nu recunoastem Kosovo, nici Taiwan. Aceste separatisme incalca legea internationale.

    1. Dar Transnistria o recunosti:-)?

      Transnistria este o provincie autonoma A REPUBLICII MOLDOVA. Pare ca nici asta nu stii.... incompetent....

    pacat ca ziaristul nu aminteste ca nici romania nu a recunoscut Kosovo .

    Din Uniunea europeana 4 tari nu recunosc kosovo ; spania, grecia , slovakia si romania  

    deci daca aceste 4 tari nu pot fi convinse sa recunoasca kosovo = de ce ar recunoaste serbia ?  

    de aceste 4 tari europene nu recunosc kosovo ?

    pentru ca deschid cutia pandorei a modificarilor granitelor in europa . 

    1. Inca din Grecia antica Diogenes cauta cu lampa un on cinstit.

      Cam asa cauti si articole oneste. 

      Felicitari comentatorului de mai sus. 

      ar mai fi de adaugat urmatoarele puncte :

      1.spania nu recunoaste kosovo  

      de ce ? = On 2022, Spanish Prime Minister Pedro Sánchez reaffirmed the country's opposition to its recognition, stating that the Kosovo declaration of independence violates international law 

      intrebare = cum de spania vede ca declaratia de independenta a kosovo violeaza legea internationala si celelalte tari din europa gen germania , franta , marea britanie nu vad acest lucru ?  

      Nu intreb de SUA ca stim ca SUA vede numai ce vrea ea si adevarul este numai si numai advearul SUA . 

      2. daca va uitati cine recunoaste Kosovo din tarile mari ale lumii G20 veti vedea cei doi poli ai lumii = Among the G20 countries, eleven have recognised Kosovo as an independent state: Australia, Canada, France, Germany, Italy, Japan, South Korea, Saudi Arabia, Turkey, the United Kingdom and the United States. Eight, however, have not: Argentina, Brazil, China, India, Indonesia, Mexico, Russia and South Africa. 

      astfel vedeti cei doi poli de putere din lume ( un pol care recunoaste kosovo si un pol care nu recunoaste kosovo ) 

      Europa ar trebui sa fie ingrijorata = SUA spune ca SUA si europa reprezinta lumea dar .... 

      cine este celalalt bloc : Rusia cu China , india ,indonesia si cele mai mari tari din america latina = brazilia , argentina , mexico, plus africa de sud .  

      recent s-au alaturat arabia saudita care va atrage toata lumea musulmana .  

      deci opozitia la SUA si Europa este semnificativa nu doar ca numar ci prin faptul ca aceste tari au mari resurse naturale , technologie si forta ieftina de lucru . 

      uitati-va la ce au construit arabii de exemplu in dubai , qatar si arabia saudita . 

      aceasta opozitie la SUA se va descurca bine merci fara SUA si europa . 

      uitati-va apoi la problemele interne din SUA si europa  

      sigur lumea poate spune ca SUA si Europa si Japonia sint tari bogate dar uitati-va si la datorii si la datorii fata de PIB = cea mai mare datorie din lume SUA cu 31 de trilioane !  

      cea mai mare datorie fata de PIB = japonia cu 269 % din PIB !  

      deci da sint tari bogate dar care traiesc pe datorie ! deci sint sau nu sint bogate ?  

      de exemplu europa si japonia au foarte putine resurse naturale si amindoua saint foarte dependente de importuri de energie si nu numai ! 

      3.cind SUA si europa au desprins cu forta Kosovo de serbia prin bombardamente asupra belgradului ( peste 1000 de morti multi civili )  

      = rusia a spus ca 1.SUA au deschis cutia pandorei a modificarilor de granite -care contravin legilor internationale si 2 . acest lucru se poate repeta si in alte locuri  

      20 de ani mai tirziu a venit rindul ucrainei .  

      pentru ca ucraina NU a respectat acordurile de pace din 2015 = rusia incearca sa desprinda donbasul si crimeea de ucraina .  

      asa cum kosovo are o populatie majoritar albaneza asa si crimeea si donbasul au o populatie majoritar rusa ( lucru evident ignorat si chiar ascuns de propaganda din SUA , europa sau romania ) 

      4. Este evident ca razboiul din ucraina este un razboi dintre SUA si rusia . 

      De la al doilea razboi mondial SUA si rusia s-au razboit peste tot prin lume .  

      Incepind cu korea in anii 50 , cuba anii 60 , america latina ( venezuela mai recent dar si bolivia sau nicaragua ) africa ( angola si mai recent mali si libia ) si apoi asia ( afghanistan , siria , palestina )  

      Un general american afirma recent ca este mai ieftin si in acelasi timp mai usor de acceptat de publicul american aceasta situatie in care SUA da bani si inarmeaza o tara si o armata straina sa lupte cu rusia .  

      Deci e mai ieftin pentru SUA sa inarmeze armata ucrainei sa lupte cu rusia ( de aceea zelensky cere bani de la sua si europa = de fapt el cere plata ! )  

      publicul american nu ar accepta acest razboi daca soldatii morti ar fi soldati americani !  

      plus sa nu uitam propaganda de razboi = cum publicul american a acceptat ca armata SUA sa bombardeze irakul si civilii din irak si apoi sa intre in irak si sa il dea jos pesaddam hussein = cu motivul ca saddam hussein are "arme de distrugere in masa " 

      faptul ca armata americana a cautat ani de zile si nu a gasit aceste arme de distrugere in masa este doar un detaliu nesemnificativ nu-i asa ?  

      pacat ca acum acest razboi dintre USA si rusia a ajuns sa se joace in europa . 

      asa cum toate tarile unde s-a desfasurat recent acest razboi au fost distruse = asa va fi distrusa si europa . 

      pacat ca politicienii din europa nu vad acest lucru dar ...ce pot sa faca decit sa recunoasca ca europa este sub controlul si dominatia SUA . 

      si daca SUA vrea razboi cu rusia aici in europa = europa nu se poate opune pentru ca este slaba !  

      Si prin distrugerea nordstream europa a devenit dependenta energetic de SUA ( ceea ce SUA si-a dorit pentru ca le-a fost frica ca europa si in special germania a intrat in alianta si dependenta de rusia )

    Kosovo este istoric o veche regiune a Serbiei cu populatie majoritar albaneza, ca Harghita si Covasna. Serbia are 100% dreptate!

    Kosovo este Serbia... Poporul sarb are sange in instalatie si nu se lasa dus de nas de Germania si Franta... Bravo lor... Inclusiv Romania nu a recunoscut Kosovo trebuie precizat acest lucru important....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb