SERGIU OPRESCU, ALPHA BANK ROMÂNIA, LA LISTAREA TITLURILOR LA BVB: "Am pus o floare, dar nu a venit primăvara obligaţiunilor ipotecare"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2019

De la stânga la dreapta: Daniel Badea, Managing Partner Cifford Chance Badea (consultanţii Alpha Bank pe partea juridică în acest proiect), Periklis Voulgaris, Vicepreşedinte Executiv Alpha Bank România şi Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv Alpha Bank România.

De la stânga la dreapta: Daniel Badea, Managing Partner Cifford Chance Badea (consultanţii Alpha Bank pe partea juridică în acest proiect), Periklis Voulgaris, Vicepreşedinte Executiv Alpha Bank România şi Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv Alpha Bank România.


Alpha Bank a listat, ieri, la BVB, primele obligaţiuni ipotecare din ţara noastră

Oprescu: "Dorim să oferim consultanţă şi altor bănci, pentru a emite astfel de titluri"

Preşedintele Alpha Bank: "Pentru viitor, avem în vedere emisiunea de obligaţiuni ipotecare verzi"

Alpha Bank are în vedere lansarea de obligaţiuni ipotecare verzi, a spus, ieri, Sergiu Oprescu, preşedintele băncii, în cadrul conferinţei de presă ce a marcat intrarea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a primei emisiuni de obligaţiuni ipotecare din ţara noastră, lansate, în luna aprilie, de Alpha Bank România.

Instituţia de credit doreşte să dezvolte piaţa obligaţiunilor ipotecare din ţara noastră, motiv pentru care intenţionează să ofere consultanţă altor bănci care au în vedere lansarea unor astfel de titluri, conform domnului Oprescu. Oficialul băncii a spus: "Suntem dispuşi ca, împreună cu echipa pe care am format-o, să oferim consultanţă şi altor emitenţi care ar fi interesaţi de o astfel de emisiune, e adevărat că nu pe gratis. Le garantăm colegilor din sistemul bancar că le vom atrage atenţia asupra tuturor pericolelor, pentru că până la urmă vrem să dezvoltăm această piaţă. Suntem conştienţi că prin această emisiune am pus o floare, dar nu a venit primăvara obligaţiunilor ipotecare".

Obligaţiunile ce au intrat ieri la tranzacţionare la BVB au o maturitate de cinci ani, emisiunea fiind formată din 2.000 de titluri ce au fost deja listate la bursa din Luxemburg, având o valoare de 100.000 euro fiecare şi o dobândă EURIBOR 6M + 1,5% pe an.

Titlurile sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate şi au ratingul Baa2 din partea Moody's, la această primă emisiune participând atât investitori instituţionali locali, cât şi internaţionali (inclusiv IFC şi BERD).

"Suntem fericiţi că am reuşit să avem această listare duală, la bursa din Luxemburg şi la cea din România, pentru că acesta a fost un alt obiectiv pe care l-am avut. De a introduce pe piaţa de capital din ţara noastră cât mai multe instrumente financiare, prin care noi accesăm economisirea externă şi o aducem în România pentru a putea fi plasată aici în condiţii mai bune", a spus Sergiu Oprescu.

De asemenea, preşedintele Alpha Bank România a precizat că, în viitor, instituţia pe care o conduce are în vedere emisiunea de obligaţiuni ipotecare verzi: "Pentru a putea lansa un astfel de instrument, trebuie construit un segment de creditare ipotecară de green mortgage şi să construim un portofoliu de credite ipotecare verzi".

În plus, conducătorul Alpha Bank a punctat că ţara noastră are una dintre cele mai bine aliniate legislaţii la cadrul european creat de noua directivă a obligaţiunilor ipotecare.

Sergiu Oprescu a adăugat: "Directiva obligaţiunilor ipotecare la nivel european a fost negociată şi închisă, ca dosar, în timpul mandatului României la preşedinţia Consiliului şi probabil că va intra în vigoare în septembrie - octombrie anul acesta. Ca atare, noi suntem extrem de bine puşi la punct cu ceea ce se va întâmpla prin transpunerea acestei directive în legislaţiile naţionale (...) România a avut implementată relativ de curând legislaţia cu privire la obligaţiunile ipotecare, în anul 2016 - după apariţia ghidului EBA cu privire la obligaţiunile ipotecare - ceea ce ne permite să spunem că ţara noastră are astăzi una din cele mai aliniate legislaţii la cadrul creat de noua directivă a obligaţiunilor ipotecare. Asta înseamnă că nivelul de ajustare sau de transpunere va fi minimal".

Emisiunea de obligaţiuni ipotecare lansate de Alpha Bank România s-a desfăşurat în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, în calitate de aranjor şi Lead Manager şi Alpha Finance România în calitate de Co-Manager. PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale.

Europa are o tradiţie de peste 150 de ani în acest domeniu, piaţa europea­nă acoperind 83% din obligaţiunile ipotecare emise şi având un volum de obligaţiuni ipotecare emise de aproximativ două trilioane euro. Numai în ultimii cinci ani au fost emise obligaţiuni ipotecare în Uniunea Europeană de 400 de miliarde de euro. La nivelul UE, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb