SERGIU OPRESCU, ARB, AVERTIZEAZĂ: "Iniţiativele legislative - risc de «furtună perfectă» în sistemul bancar"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iulie 2016

"Iniţiativele legislative - risc de «furtună perfectă» în sistemul bancar"

Sergiu Oprescu: "Băncile şi clienţii trebuie să ia în calcul riscul creşterii dobânzilor şi să nu accelereze prea tare creditarea, pentru că unele împrumuturi acordate în aceste condiţii pot deveni neperformante"

Bancherii nu au negat posibilitatea de reducere a avansului creditelor ipotecare

Oprescu: "Accesul companiilor la finanţare este foarte scăzut, există o problemă a cererii"

Proiectele de lege din domeniul bancar au constituit din nou unul dintre subiectele abordate de conducerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a subliniat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. "Trebuie tratate cu responsabilitate maximă toate iniţiativele legislative care afectează stabilitatea financiară, altfel riscăm un scenariu de tip «furtuna perfectă» în sistemul bancar românesc".

În sectorul bancar există o problemă a cererii, accesul companiilor la finanţare fiind foarte scăzut, a mai spus domnul Oprescu.

Domnia sa a menţionat că principalele probleme ale sectorului real sunt nivelul de fiscalitate, impredictibilitatea mediului fiscal, concurenţa şi lipsa cererii.

Costul impredictibilităţii este mai mare decât orice alt cost, în orice industrie, au atras atenţia reprezentantanţii Asociaţiei.

Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB, a precizat că, sub impactul mai multor proiecte legislative - cum ar fi Legea dării în plată, iniţiativa privind conversia creditelor, transpunerea Directivei 17, modificarea statutului ANPC - vom asista la efecte cumulate care ar putea să facă ravagii în domeniu.

Legile care conduc la restricţionarea accesului la credite au impact direct pe creşterea economică a României, avertizează Sergiu Oprescu, subliniind că acest impact trebuie evaluat şi văzut care va fi efectul în bănci şi în economie.

Sunt necesare măsuri pentru încurajarea disciplinei financiare, a celei contractuale şi a disciplinei de plată, conform domniei sale.

Nivelul scăzut de intermediere financiară oferă ţării noastre un potenţial ridicat de creştere a PIB, prin expansiunea creditului neguvernamental, atrag atenţia sursele citate, evidenţiind faptul că România are un potenţial destul de mare de creştere a creditării. Sergiu Oprescu susţine că există mecanisme pentru potenţarea creditării, dar că trebuie făcută o analiză a acestora: "Cu cât creşte nivelul de neperformanţă, cu atât creditarea pe acel segment scade. Ar trebui să vedem ce duce la creşterea neperformanţei - indisciplina financiară, hazardul moral, o criză, variaţii pe ratele dobânzii. Unele sunt dependente de noi, altele nu".

Rata de neperformante de la noi este de 13% şi sunt previziuni că aceasta va scădea sub 10%, în următorii ani. O proporţie de 4% din NPL sunt credite neperformante nete, neprovizionate, potrivit datelor ARB.

Acestea arată că, în decembrie 2015, rata împrumuturilor neperformante din scetorul construcţiilor era de 39%, faţă de 20% în servicii, 25% în comerţ, 23% în industrie şi 23,3% în agricultură.

În condiţiile unui potenţial important de creştere a creditării, Conducerea ARB avertizează că este posibil că dezvoltăm creditarea într-un moment în care nivelul dobânzilor este foarte scăzut. "De aceea, trebuie să fim atenţi să nu creem probleme. Este nevoie de o abordare prudentă", atrage atenţia Sergiu Oprescu.

Dobânzile bancare se află la minime istorice, atât în ţara noastră, cât şi pe plan internaţional, însă şi băncile şi clienţii trebuie să ia în calcul riscul creşterii acestora şi să nu accelereze prea tare creditarea, întrucât unele împrumuturi acordate în aceste condiţii pot deveni neperformante în momentul în care dobânzile vor creşte, potrivit domnului Oprescu, care a precizat: "Este un moment de minim istoric. Nu te duci la momentul de minim istoric şi accelerezi foarte puternic, pentru că, de fapt, eşti uşor pro-ciclic". Şeful ARB spune că existenţa acestui risc nu trebuie tradusă în interdicţia de a acorda sau a contracta un credit, dar că atât clientul, cât şi banca trebuie să fie conştienţi de situaţie. În opinia domnului Oprescu, în momentul în care un client solicită un credit, reprezentantul băncii ar trebui să-l avertizeze după cum urmează: "Dacă o să îţi crească dobânzile până la momentul la care, spre exemplu, valoare ratei în salariul tău o să crească la 40% (presupunând că nivelul anterior era inferior), tu vei fi confortabil cu această rată în viitor? Te gândeşti în momentul de faţă că ar putea să ajungă acolo?".

Nu trebuie ca băncile să interzică împrumuturile, dar trebuie să aibă o abordare responsabilă, ceea ce este de aşteptat şi din partea clientului, a completat Sergiu Oprescu.

Luminiţa Runcan: "Ne vom trata în continuare clienţii cu respect, chiar dacă au făcut darea în plată la o altă bancă"

Luminiţa Runcan, vicepreşedinte ARB, a precizat, răspunzând la întrebarea dacă băncile analizează reducerea avansului la creditele ipotecare, că toate instituţiile bancare se uită peste analizele existente în acest sector, dar că nu există date suficiente pentru ca băncile să ia o decizie. Domnia sa a precizat: "Trebuie să avem răbdare. Ne uităm la analize, dar nu avem suficiente date ca să luăm o dicizie. Cu toţii ne uităm la această chestiune, iar când vom avea o decizie o vom comunica".

O bancă are tot interesul să fie tot timpul apropape de clienţi, susţin oficialii ARB, precizând că, atunci când condiţiile de creditare o vor permite, "cu siguranţă băncile vor schimba condiţiile astfel încât să se adreseze cu toată responsabilitatea pentru ca activitatea de creditare să nu aibă de suferit".

"Este prea devreme să avem o concluzie. Dorinţa fiecărei bănci este să fie competitivă, iar una din condiţiile competitivităţii estre avansul", a completat Sergiu Oprescu.

Recent, BRD a anunţat că analizează posibilitatea reducerii avansului la creditele ipotecare, după ce, în urmă cu doar câteva luni, a majorat acest avans, în contextul aprobării Legii dării în plată.

Doamna Runcan a ţinut să precizeze: "Cu toţii ne vom trata în continuare clienţii cu respect, chiar dacă au făcut darea în plată la o altă bancă".

Referitor la Legea dării în plată şi la numărul redus al notificărilor, domnul Oprescu a menţionat: "Nu contează numărul notificărilor de dare în plată, contează legea. Putea să nu fie nicio notificare, tratamentul de provizionare era acelaşi. Cerinţa de capital a crescut, în funcţie de portofoliul fiecărei bănci. Probabil că solvabilitatea o să scadă după luna mai, când a intrat în vigoare legea".

Sergiu Oprescu a făcut o prezentare a evoluţiei creditării în perioada de dinaintea, din timpul şi de după criză.

Datele prezentate arată că ţara noastră a înregistrat cele mai mari creşteri înainte de 2009, însă după criză creditarea a ajuns chiar la stagnare, existând posibilitatea ca acesta să fie momentul reluării finanţării economiei de către bănci.

Sergiu Oprescu a menţionat: "În perioada de dinainte de criză, noi am navigat cu viteza cea mai mare, am avut o creştere anuală de 47 de puncte procentuale, însă plecând de la o bază foarte scăzută. Dar toate ţările din regiune erau în zona respectivă de creştere. Post criză, 2008 - mai 2016, vedem că ne-am temperat foarte mult din punct de vedere al creditului neguvernamental, ne-am dus către zona de zero, adică stagnare şi chiar o uşoară dezintermediere, pe fondul repoziţionării segmentelor din creditul neguvernamental. Două ţări - Polonia şi Cehia - au rămas în zonele pozitive superioare de creştere a creditului neguvernamental în această perioadă, o ţară în schimb s-a dus în zona de scădere profundă, cu 6 puncte procentuale anual, iar Bulgaria a ajuns cam în acelaşi segment ca noi".

Şeful Asociaţiei Române a Băncilor a menţionat că s-a produs o mutare de pe creditul de consum, pe perioade mai mici şi mai scump, pe creditul ipotecar, pe termen mai lung şi mai ieftin, şi ca efect al programului Prima Casă. România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere pe creditul ipotecar, însă are cea mai scăzută pondere în PIB, între ţările menţionate de preşedintele ARB.

Creditarea pe termen lung pentru companii se află, de asemenea, la un nivel scăzut, respectiv 34% din total credite companii, faţă de o medie europeană de 58%.

Opinia Cititorului ( 61 )

  1. Iar e legea darii in plata de vina.

    Mai schimbați placa asta obosita. 

    1. Pana azi au avut pierdere de catva euro pe avocati si listare de cateva harti sa conteste ldp.

    Măcar recunoaște ca creditele vândute acum sunt viitoarele bombe în cazul creșterii dobânzilor.

    1. Prima casa s-a dat tuturor doritorilor ,indiferent de bonitate.

      Nu e clar ca oamenii aia or sa-și piardă casele?

      2-3 procente la dobanda și instant o sa avem default 19 -15  

      Uite cine dadea lectii, unul dintre aia care stau cu mana-ntinsa"da bre si mie o scutire trai-ti-ar famelia". Voi ati avut bonitate? Ca totusi unii dintre voi avansurile pe cate 2-3 credite de consum.

      Perfect de acord cu tine. Acum daca tot au recunoscut bancherii, sa recunoasca si marele izvor de drept impreuna cu dom' demnitar ca din cauza panicii create de legea lor foarte multi oameni, in special tineri, s-au inghesuit pe aceste credite viitoare bombe cu ceas. Cei doi nu mai pot schimba nimic acum, dar macar, asa, ca sa arate totusi un strop de barbatie.

    Cineva de prin Cisnadie ia cu articolul asta niste palme peste ochi de sar scantei si fire de cioc. Scaderea avansurilor inseamna ca speculantii de gen Hadareanu, Stanescu sau Mitache nu vor mai avea ciopor de clienti la chirii si nici preturi scazute la cumparat cat mai multe case. Asta se traduce in golirea contului GCCC de la ING Bank :)))))))

    1. Scăderea avansului arată că băncile au constatat lipsa cererii de credite. Vor continua să-l scadă pe măsură ce prețurile vor scădea.

      Creditele ipotecare cu avans de 3000 euro, s-au epuizat. Deci au rămas cele cu avans de 2500 euro, la un avans de 20% va exista cerere pentru locuinte de 10 000 euro. 

      Cu sau fără 500 euro economisiți, asta e ce puteți obține în România. :D

      Case de 10.000 euro? Unde le gasesti Pavel Lucian Vasile?:))))) Medicamentele alea prescrise sa stii ca nu sunt doar de tinut in cutie, ar fi bine sa mai si iei vreo cateva. Cat iti iei de la speculantii imobiliari Hadareanu si Bejan pentru propaganda asta jegoasa?! Iti iese macar de chirie pe luna?

      Cineva din Cisnadie va rade voua-n nas la orice ora. Si poate tipari pe hartie moale declaratiile cheliosilor sau barbosilor din tagma voastra si sa se stearga undeva cu ele. Sunteti niste nulitati si veti ramane niste nulitati, vedete sunteti numai in microuniversul vostru. Ia-ti o femeie, insoara-te, ocupa-te de copii, ca nu va ramane dupa tine nimic altceva decat ingrasamant pentru pamant. Din pacate, un ingrasamant toxic. Esti bolnav, omule, grav bolnav.

       

      [...] Cum naiba ai vazut case ieftine si chiriasi multi? De fapt asta at trebui sa se intample si se va intampla. Casele vor fi tot mai ieftine si chiriasii isi vor permite sa le cumpere. Vrei nu vrei asta e calea cea dreapta. Si sa iti mai day o veste buna ca de la tine din subsol nu prea se stie. Mai nou dezvoltatorii fac rate directe la locuintele ce le vand si peste pretul initial pun o suma fixa in plus, care nu depaseste 10% din valoarea locuintei. Mai mult aceasta suma se aduna la restul valorii fara avans si se imparte la numarul de luni. In concluzie va cam duceti dracu de camatari legali care sunteti voi. Hai sictir!

      Draga speculantule imobiliar,

      Ma bucura sa vad ca de cand s-a aflat averea ta nu mai ai tupeul sa te afisezi ca o victima a sistemului bancar, cu tineretea furata de sacali, cu medicamentele ingerashului bolnav furate de gulerele albe...MINCIUNI. Ghinionul tau e ca nici judecatorii nu pus botu' la vrajeala asta vanturata de tine, cu toata consilierea juridica a "marelui izvor de drept". 

      Tu speculator de chirii si de garantii, ca era sa uit, m-am prins de schema ta cu chiriasii, acolo pe Remetea, ii tii o vreme, doua, trei luni, ii dai afara si aduci altii. In felul asta "impusti" mereu garantiile. Iti merge mintea, n-am ce zice, ca altfel nu faceai atata avere.

      Bun, deci, tu ca speculant imobiliar cu state vechi stii bine ca preturile nu au cum sa scada mai mult de 20-30%. Procentul asta la avansuri de 35% e nimic, nu inlesneste cu nimic accesul la credite. In schimb cei ca tine, la vreo 2 case cumparat pe un pret cu 30% mai mic decat acum, au un castig considerabil. Si cum Zilisteanu si alti experti au spus chiar azi ca vor creste chiriile, atunci castigul vine tot la tine, asta ca sa explic cum stau treburile cu casele si chiriile. In rest, nu mai incerca sa dai tu explicatii, nu-ti ies, lasa-i pe aia din grupul la care dai tu mezanplasul ca sa iti apere afacerile si sa iti planga la cap de "victima a sistemului" ce esti :))))) 

      Noroc ca e sanatos sefu' de la Cizmarie. E un om fff sanatos. La fel si aia care iti platesc tie salariul de postac, Necula, Robu, Calin, fosta bancherita Cristofurakis, bai, ce mai numai oameni unul si unul aveti acolo, sanatosi la cap, plin de probitate morala, acum scuza-ma, m-am gandit la astia si trebuie sa iau ceva de greata...

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Draga avocat al escocilor isterici si fara par pe capatana, mumii uitate de timp prin cavourile benereului... Noi, cand vedem cat de curajos esti mataluta din spatele tastelor si cum iti dai aere de `ielita` a `faiantei`, ne gandim cu mila la sarmana ta familie care te-o facut... Ca una pe care s-o intretii tu, ne indoim ca ai... Numai o `flocuta` stearpa ar sta cu tine si te-ar idolatriza pentru ragaielile in punga, pe care le emiti p-aci. Vrem sa-ti spunem ca nici in cot nu ne doare pe noi nici de Zilisteanu si de niciunul din aparatorii camatarilor tai, ai escrocilor care castiga cate-o garsoniera pe luna din furtisaguri. Daca nu ai realizat pan-acu, in Romania s-a cutremurat sistemu'. Sistemu' vostru de tip `Caritas`, microprudential supravegheat de data asta nu de un smecher tuciuriu, ci de un mason care vinde vin la negru. Asa ca lasa-ne tu cu morala asta de doi bani, cand voi sunteti dumnezeii escrocheriilor. Sapa-n alta frate, Dorele, aici e beton!

      Psihopatule, stim cu totii ca tu esti cel care cauta mizerii despre fiecare om in parte. Uiti totusi ca nu cauti in directia care trebuie. Ia vezi tu la stapanii tai cam ce averi au ei si apoi vino sa facem niste comparatii. Apreciez ca imi ti mie socoteala la ce averi am, insa ti-am mai spus si in trecut ca omiti niste lucruri si amplifici altele, ca la banca! Despre tupeul meu iti spun ca inca nu ai vazut nimic, in timp ce tatucul tau Lovelescu are o voce tot mai stinsa cand apare la TV. Pe de alta parte tine cont de un lucru: faptul ca eu nu sunt o persoana publica si ca folosesti numele meu in scopul denigrarii si intimidarii, dar mai mult expui informatii care nu sunt adevarate, si toate acestea fara voia mea, inseamna ca ma calomniezi. Acum, tu sa te gandesti ca roata se invarte. Ah, si legat de postarea ta de dinainte, imi spui mie ca preturile nu au cum sa scada. Psihopatule, unii dintre voi chiar va doriti ca preturile sa creasca sau sa stagneze, insa directia e cea care trebuie. De fapt voi astia din banci tineti cel mai tare de preturile imobiliarelor si ati mai si incercat sa racolati dinte marile companii de profil. Se pare totusi ca nu va mai merge. Deci baga bine la cap acest lucru. Tot urlii in punga pe aici in speranta ca vei reusi sa manipulezi ceva. Esti deja prea neinsemnat si desigur, un tip fara personalitate care are pretentia a fi ascultat de cineva, atata timp cat nu stie macar cine esti. Esti de fapt nimeni, un nimeni care se zbate pentru ca laturile bancherilor sa nu iasa la suprafata si ataci aici oameni pe care nici macar nu I-ai vazut in fata si arunci cu o nesimtire tipica unui bancher, tot felul de minciuni. Daca atat ai invatat de la marii tai idoli atata faci. In incheiere, sa te ti bine ca atunci cand vei fi gasit si nu mai dureaza mult, nu vei pati nimic fizic din punctul meu de vedere (nu pot lovi animale) insa noi asti de care tot vorbesti aminceput sa ne pricepem deja la procese, iar tu va trebui sa ai cel putin foarte mult timp pentru a face fata :) Si sa inchei cu deja bine stiutul, Hai Sictir!

      Cat de penibil...........ce sa mai vorbim. Este clar ca acesti platiti de banci folosesc la comanda, orice mijloc de dezinformare. Doamne, in ce tara traim. Oare cetatenii cand vor mai avea drepturi?

      Multe exemple in Piata de la A la Z.

      Ex. 

      Www.studiumgreen.ro 

      Www.luxor-floresti.ro 

      Www.and reimuresanusud.ro 

      Fara credit, nu lucrez la nici una din aceste firme, le-am luat din piata az Cluj, 

      Inca  

      Www.ibercarpati.ro

      Etc 

      Londra se clatina in 3 luni scad procentul care l-ai mentionat.

      Experti au spus ca nu vine criza la noi de peste ocean, inclusiv Isarescu care e in functie dupa ce a ratat aderarea la moneda euro din 2014. 

      Haha

      Asa este.

      De acord cu garsoniera/luna castig legal al bancherilor. 

      Te felicit!

      Cheamal in judecata pe acest om,institutie care il plateste. 

      3. Rate direct la dezvoltator: Daca nu te incadrezi la un credit bancar, iti poti lua un apartament nou in Doamna Ghica Plaza cu plata in rate la dezvoltator. Perioada pe care poti face ratele la dezvoltator poate ajunge pana la 36 de luni. Ai nenumarate optiuni de finantare flexibila si te vom ajuta sa o alegi pe cea mai potrivita, in functie de felul in care ti-ai planificat bugetul. Pentru detalii contacteaza departamentul nostru de vanzari la tel. 031 425 13 61 ;

      Avantajele ratelor la dezvoltator: 

      – nu necesita dovezi care atesta capacitatea de plata 

      – accesul mult mai rapid la finantare 

      – posibilitatea ajustarii avansului 

      – dobanda mica sau chiar 0% 

      – birocratie redusa 

      – asigurarea de viata sau cea pe imobil nu este obligatorie 

      In acest sens, Doamna Ghica Plaza pune la vanzare apartamente noi cu o gama larga de oferte care includ optiunea de a accesa rata direct la dezvoltator. Aceasta este menita sa ajute pe oricine vrea sa isi cumpere un apartament nou in Bucuresti, dar evita creditele bancare si dobanzile mari. Apartamentele moderne din complexul rezidential Doamna Ghica Plaza pot fi achizitionate cu 15% avans si 0% dobanda.

      36 de luni doar?

      Ce treaba are avansul de 15% cand trebuie sa il platesti in 36 de luni? E nonsens. 

      Apartamente de Vanzare Cluj - Rate de la Dezvoltator! 

      Transa 1.  

      Se achita un avans pentru rezervare de 2.000 EURO TVA inclus, la semnarea promisiunii de vanzare - cumparare. 

      Transa 2. 

      La receptionarea apartamentului, se va achita diferenta de pana la 15% din valoarea apartamentului. 

      Transa 3. 

      Restul sumei (diferenta de 85% din pretul apartamentului), se va esalona in rate fixe, egale pe maxim 8 ani. 

      Ei, in 8 ani am patit multi dintre noi creditul inapoi. Merita?

      nu sunt angajatul firmei: citadela-cluj.ro/apartamente-d e-vanzare-cluj-napoca/cum-cump ar

      Conditiile de aici sunt perfecte!

      Normale, umane. 8ani e durata corecta a unui imobil maxim, 6-8ani. 

      Clujul da solutia pentru mitici!

      Punem Cluj Capitala? 

      Sunt curios cum au gandit daca omul nu mai poate plati.

      Sper si cred ca au gandit-o ca daca 1 se impotmoleste dupa 1 an, clientul 2 cand cumpara ii plateste ratele inapoi ex  

      clientului 1 prin dezvoltator. 

      Rog Bursa sa ne prezinte cateva modele de contract din diferite orase mari, Cluj, Timisoara, Iasi, Bucuresti. 

      Cred ca si dezvoltatori ar dori sa isi faca reclama, cred ca e un moment prielnic sa ofere alternativa la banci.

      Ura clientului pe banca, acesta e un contract exceptional sa eviti banca. 

      Riscul de a se impotmoli este redus considerabil. La dezvoltator nu mai ai surprise de crestere a ratei atunci cand nici nu te astepti, ca la banca. Ai o suma fixa pe care o dai lunar. Important este ca aceasta suma chiar nu are dobanzi. Deci timp de 8 ani locuiesti in casa ta si o platesti la pretul real. Ce poate fi mai bun? Pana la urma si pentru cei care dau in plata poate fi o treaba foarte serioasa atata timp cat bancile ameninta cu rahatul lor de birou de credite. Inca nu inteleg ca s-a cam terminat cu asta.

      Birou de credite, avans de 40%, dobanzi fara numar robor, euribor, asigurare casa, asigurare de viata cand poti sa platesti 8 ani aceeasi rata.

      Speculantule, de ce nu te duci tu tati sa depui actiune in Tribunal? Cumva pentru ca va trebui sa dovedesti ca nu ai mai multe case pe numele tau, ca nu ai anunturi de inchiriere imprastiate pe net, ca ai castigat proocesul cu Bancpost sau ca esti admin intr-un grup care se ocupa cu intimidarea si amenintarea? :)))))) Am vazut cat de bine te pricepi la procese, te astept sa depui actiune, nimic nu m-ar face mai fericit decat sa te batjocoresc in sala de tribunal asa cum meriti si sa te fac si "persoana publica" daca tot am ocazia, macar sa te stie tot poporu'. Salutari la Cisnadie!

    Iote ce-l opareste pe domnul bancher: "sub impactul mai multor proiecte legislative - cum ar fi Legea darii in plata, initiativa privind conversia creditelor, transpunerea Directivei 17, modificarea statutului ANPC - vom asista la efecte cumulate care ar putea sa faca ravagii in domeniu." Pai, exact asta si trebuie, domnule, draga: niscai ravagii care sa mature toate (...) de la varful sistemului bancar.

    1. Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      (...) primeste de la Bursa lista cu toate IP-urile care il deranjeaza pe el, pe (...) Zamfir sau pe aprodul Pipiperea, ceea ce cam poate atrage o plangere pe numele celei/celui care da cu goarna. Netrebnicul primeste lista inca din octombrie in speranta ca va descoperi(el care e (...)) cine isi permite sa ii strice imaginea de mare eBou, pardon, erou. Intre timp mai e putin si se face un an de cand "investigheaza" timp in care i s-au aflat lui toti speculantii imobiliari si toti escrocii care il priponesc ca pe un strigoi in geam. Colac peste pupaza in rastimpul asta i-au plecat si cativa "finantatori" grasi care erau in cardasie cu el:)))))))

      Așteptam sa vedem plângerea .☺

      De un an o tot spune.

      Cine sa faca plangere Vasilescu?

      Acolo trebuie buletin, cnp si ei sunt pontati la banca ca vand credite ca depozite nici Arb nu mentioneaza ca vine grosul din tiparnita. 

      Iti raspunzi singur postache? :))))) Putini rspanditi pe un perimetru mai mare ca sa para mai multa lume, asta de la Antena 3 o stiti:))))))))

      Berbecule sunt altu'.

    Daca vor scadea avansurile sunt curios daca o

    sa isi mai scoata Gcccistii bortoasele gestante pe la Bnr sau Cotroceni sa mugeasca din toti bojogii ca "le fura bancile tineretea"  

    1. Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Imi cer scuze, dar sunt doar un trol trist si din aceasta cauza ma tot iau de voi, imprumutatii in CHF. Il ador pe Putin si imi place propaganda bolsevica. Atat ma duce capul, sa fiu "postac" este jobul la care ma pricep cel mai bine (dovada toate mesajele mele de pana acum)

      In fapt, toata lumea vrea ca avansurile sa fie tot mai mici. bancile au manipulat cand le-au crescut. auzisem ceva ca deja plang pentru ca hop, nu mai pot sa dea credite. S-a terminat "prima casa" . Pai nu ati vrea sa se faca pentru voi si a doua casa? Ha? Ti-ai dracu de nemernici.

      Bancile sa acorde credit daca cersetori nu platesc sa plateasca statul!

      In Sua au facut asa fara probleme. 

    Vrem transparenta, corectitudine, parteneri cu banca nu pumn in gura.

    Nu au scazut deloc actiunile bancilor dupa intrarea in vigoare a ldp, sunt putine solicitari, Arb a panicat pe toata lumea. 

    Brd care lucreaza si nu are timp de comunicate vrea sa scada avansul de la 45 la 15% sa nu isi i-a catrafusele?

    Consiliul concurentei amendeaza bancile care scad avansurile usturator. E influenta asupra politicului. 

    O oferta de pret se face pe 3-5-10 ani nu pe 3 luni cum a facut Brd.

    5 ani sa tina avansurile unde le-au urcat sa vanda Bt si Otp care au avans mic restul sa plece cele de la Viena cu ciocu' mare, care au primit amenzi de la Cjue si ajutoare de stat sa nu le fie pulsul o linie. 

    Stam foarte bine pe langa Italia unde este 40%.

    Unii inteleg mai greu desi e clar: "Putea să nu fie nicio notificare, tratamentul de provizionare era acelaşi. Cerinţa de capital a crescut, în funcţie de portofoliul fiecărei bănci. Probabil că solvabilitatea o să scadă după luna mai, când a intrat în vigoare legea"

    1. De unde sa faca provizioane daca ei nu au bani?

      De ex. Bcr-Erste, , Ing au fost salvate de la faliment.

      Vindem pielea ursului din padure. 

    Cum anume modificareacstatutului anpc va face printre altele ravagii pe piata bancara? Poate pt ca anpc nu se va stradui sa piarda proces dupa proces cu bancile?

    1. Ai prins porumbelul din declaratia Arb-ului!

    eu daca as fi actionar la astfel de banci as concedia rapis conducerea.Sa iei decizia cresterii avansului brusc si sa-l faci practic mai mult decat dublu fara sa realizezi ca iti vei da cu stangul in dreptul denota grave lacune de competenta manageriala.In mod normal se face cum a facut BT adica se creste avansul moderat si se monitorizeaza impactul.Oare cei care au facut avansul 35-40% chiar si-au inchipuit ca vor da credite cu avansul asta ?Noaptea mintii sa vii sa te plangi ca numai dai credite cand singur ai crescut avansul la cer.

    1. Corect

      Cum turica inapoi acum. 

    Acum vreo 3 ani cand ajunsese francul 3,5 ron au fost specialisti din banci care ziceau ca e momentul pt imprumuturi in franci pt ca francul mai mult de atat nu poate creste :) Pai uite unde e riscul chiar la specialistii bancilor :) Puneti burta pe carte baieti sau angajati altii mai buni.Doar competentii vor rezista in vremuri tulburi

    Domnul Oprescu indeamna la scenarii de tipul rata ajunge la 40% din venit.Pai domnule , se dau o groaza de credite mai ales pe PC unde rata din plecare depaseste cu mult nivelul asta deci in caz de crestere a dobanzilor unii se vor trezi cu rata la 80% din venit pt ca pleaca din 60%.Atunci sa vedeti neperformante.

    1. De ce s-au dat mii de PC, oare, in ultimele 3 luni? Ah, mi-am adus aminte, din cauza fricii create pe piata de legea lui Zamfir [...].

      Asa este si toata sefimea bancara inchide ochi la aceste viitoare npl.

      Plus ca e pe 30 de ani, si-a rupt femurul, ... e npl. 

    Mai lipsea sa dea credite in yeni ca se apucase Kuroda de tiparit :)

    Arb nu maaaaaaai minti de ingheata apele!

    Ai ldp, ai Brexit, nici o banca nu si-a cerut insolventa-falimentul!

    Relati a corecta client -banca doresc! 

    De vina sunt legea darii in plata, Arcul de Triumf si salamul de Sibiu. Altceva nu mai stiu decat predictibilitate/impredictibil itate. Singurul lucru ce-i deranjeaza pe bancheri cu adevarat este impredictibilitatea bonusului lor; trust me, am lucrat demult in banca si am vazut cum se joaca cu cifre pe care literalmente NU LE INTELEG ! Habar n-au sa coreleze factorii care fac diferenta intr-o firma care vrea credit, cu factorii din piata. Habar n-au de studii de industrie; tot ce inteleg este cash. In 98 cand am plecat din banca mai erau ceva oameni ok care lucrau in creditare si care intelegeau business. Prin 2004-2005 bancile aveau "vanzari" atat de mari caci nu faceau fata. Produsele de creditare se vindeau by default. Au angajat incepatori, NU le-au facut training adecvat si i-au aruncat direct in fata clientului pe principiul ca "ala cumpara oricum ". Peste 1 an, incepatorul cu 4-500 de euro a trecut strada la alta banca si a primit 800-1000 euro salariu caci avea "deja" 1 an de experienta ! Ceea ce, la lipsa de personal de atunci corelat cu cererea majora de credite , a fost ceea ce a si primit. Si uite asa, 2-3 scheme d'astea cu trecut strada si au ajuns multi la 2.500 -3000 euro FARA SA AIBA ACUMULARI serioase, intelegerea de substanta a meseriei lor. Si uite asa, prostitutia profesionala a fost bagata sub pres dupa trecerea unor ani. A venit criza, ciu-ciu cereri de credite , deci ciu-ciu bonusuri. Multi au fost dati afara,altii retrogradati. Nu ma bucur ca li s-a intamplat asta, pentru ca vinovati sunt leaderii bancari care au lasat asta sa se intample. Oricum, cu cateva exceptii, sistemul nostru bancar este plin de CIURUCURI. Doar ca n-au aflat inca.

    1. La cat de tare urla sefi te cred.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb