SERVICIUL ANTIMONOPOL DIN RUSIA: "Mechel" a încălcat Legea concurenţei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 august 2008

"Mechel" a încălcat Legea concurenţei

Cel mai mare producător de cărbune cocsificabil din Rusia, "Mechel", a încălcat Legea concurenţei şi ar putea fi amendată cu până la 15% din cifra vânzărilor interne, anunţă autorităţile antitrust de la Moscova. Serviciul Federal Antimonopol informează că "Mechel" şi-a discriminat clienţii din Rusia, "refuzându-le fără motiv contractele", şi a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, majorând artificial preţurile pentru produsele livrate. În plus, autoritatea arată că "Mechel" este vinovată de acţiuni de tip cartel privind fixarea de preţuri, alături de companiile miniere locale "Raspadsky Coal" şi "Evraz Holding". "Raspadsky Coal", "Evraz Holding" şi "Mechel" controlează peste 50% din piaţa cărbunelui cocsificabil din Rusia.

La momentul stabilirii amenzii, autorităţile vor lua în considerare faptul că "Mechel" cooperează în această anchetă. În opinia analiştilor, "Mechel" ar putea primi o amendă de până la 100 de milioane de dolari, "Evraz Holding" - de 70 de milioane, iar "Raspadsky Coal" - de 40 de milioane.

Cotidianul rus Kommersant notează că "Mechel" ar putea fi obligată să plătească echivalentul a 7-8% din cifra vânzărilor de cărbune destinate pieţei interne şi ar putea să accepte reducerea cu 30% a preţurilor de pe piaţa rusă. Purtătorul de cuvânt al "Mechel", Ilya Zhitomirsky, a refuzat să facă vreun comentariu în acest sens.

Serviciul Federal Antimonopol din Rusia a lansat inves-tigaţia la "Mechel", după ce unii producători de oţel din ţară, precum "Magnitogorsk Iron & Steel" sau "Novolipetsk Steel", i-au adresat plângeri. Compania a fost dur criticată de premierul rus Vladimir Putin, care a declarat că "Mechel" a vândut, în primul trimestru din 2008, materii prime în exterior la preţuri de două ori mai mici decât cele de pe piaţa internă. Putin a cerut Serviciului Federal Antimonopol şi procurorilor din ţară să urmărească cu atenţie deosebită compania "Mechel". Ulterior, reprezentanţii companiei au promis că vor vinde cărbunele cocsificabil la acelaşi preţ pe plan intern şi extern.

"Mechel" are fabrici în Rusia, România şi Lituania. Compania produce cărbune, miniereu de fier, nichel, oţel şi produse laminate. În 2007, producţia "Mechel" a totalizat 21,2 milioane tone metrice de cărbune şi 5,1 milioane tone de produse laminate.

În România, "Mechel International Holdings" AG deţine controlul la combinatele "Mechel" Târgovişte şi "Mechel" Câmpia Turzii, ambele active pe piaţa produselor din oţel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb