Sezonul virozelor a debutat la Buzău. Primii pacienţi, copiii de grădiniţă`

Ana Felea
Miscellanea / 6 octombrie 2020

sursa foto: spitalulbuzau.ro

sursa foto: spitalulbuzau.ro

"Este foarte greu să faci diferenţa între răceală, gripă şi COVID-19", dr. Gina Anica, şef Pediatrie Spitalul Judeţean Buzău

Unitatea de Primiri Urgenţe Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Buzău este luată cu asalt de părinţii care îşi aduc micuţii la consultaţii după ce au făcut febră şi au dificultăţi în respiraţie. Sunt semnalele care indică faptul că sezonul virozelor respiratorii a debutat, iar primii pacienţi sunt din rândul copiilor de grădiniţă. Potrivit cifrelor comunicate de şeful secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Buzău zilnic la Urgenţe ajung 20-30 de copii, alături de cei de grădiniţă sunt aduşi cu aceleaşi afecţiuni şi bebeluşi.

"Odată cu reintrarea în colectivitate a crescut şi numărul enterovirozelor şi a virozelor respiratorii. Avem 20-30 de prezentări pe zi. În perioada aceasta, avem copii de grădiniţă şi sugari. În marea lor majoritate, se prezintă cu simptome respiratorii şi febră foarte mare. Foarte puţini cu simptome digestive", a explicat la o televiziune locala dr. Gina Anica, şef Pediatrie Spitalul Judeţean Buzău.

Din fericire, deocamdată, copilaşii nu dezvoltă forme grave astfel că foarte puţin dintre cei care cer ajutorul pediatrilor rămân internaţi la spital.

"Medie este de 3 -4 internări pe zi. Aşteptăm să crească numărul de internări în lunile următoare. Pe secţie avem moment locuri. Aici toţi cei care rămân sunt testaţi. Avem saloane tampon în care stau copiii cu aparţinătorii până la venirea rezultatelor. Abia după ce vin rezultatele, pacienţii sunt mutaţi în zone sigure", a spus Gina Anica.

În contextul pandemiei de coronavirus, sezonul virozelor şi cel al gripei se anunţă a fi destul de dificil. Asta pentru că cele trei afecţiuni dezvoltă o simptomatologie asemănătoare.

"Este foarte greu să faci diferenţa între răceală, gripă şi COVID-19. Şi SARS-CoV-2 este un virus şi la fel se manifestă ca şi celelalte. Sigur că îi considerăm pe toţi suspecţi COVID-19. Dar, în ceea ce priveşte testarea noi avem nişte reguli. Urmăm definiţia de caz şi din experienţa noastră, vă pot spune că întotdeauna facem o anamneză şi copii pozitivi COVID-19 au avut şi adulţi acasă infectaţi. Deci nu am avut nicioadă copii care să fie ei primii infectaţi", a punctat Gina Anica.

Vaccinarea antigripală, recomandată

O speranţă ca formele de boală din această perioadă să nu fie unele foarte grave ar fi vaccinarea antigripală. Asta ar face, explică specialiştii, ca micuţii să fie protejaţi cel puţin în faţa virusului gripal.

"Primesc mesaje şi telefoane de la foarte mulţi părinţi nu ştiu dacă să facă vaccinul antigripal. Din păcate, mulţi sunt reticenţi. Recomandarea mea este să facă vaccinul antigripal pentru că au fost cazuri foarte urâte de gripă în ianuarie-februarie 2020, cu febră persistentă când micuţii aveau nevoie chiar de hidratare, cu mijloace de scădere a febrei la spital, şi atunci eu consider că măcar pe partea aceasta de gripă să-i protejăm pentru că va fi o situaţie destul dificilă pe viitor", a mai spus Gina Anica.

Şeful de la Pediatrie recomandă, în acelaşi timp, ca părinţii să-şi urmărească micuţii încă de la primele semne de boală şi dacă simptomatologia este uşoară, respectiv copilul nu mănâncă, are febră uşoară, atunci trebuie sunat medicul de familie. În cazul în care starea generală a copilului este una proastă, cu febră mare, vărsături atunci copilul trebuie adus la Urgenţe.

Medicii se aşteaptă ca vârful sezonului gripal să fie atins în noiembrie-decembrie, iar perioada critică să continue până în ianuarie chiar februarie 2021, când virusul gripal se va suprapune şi cu virusul SARS-CoV-2, situaţie în care se aşteaptă ca Spitalul Judeţean să fie suprasolicitat, mai ales că, anul acesta bolnavii diagnosticaţi cu gripă nu mai pot fi trataţi la Boli Infecţioase, secţia fiind tranformată în unitate COVID-19 pentru adulţi.

Aproape 8000 de copii ar putea fi vaccinaţi gratuit

Programul de vaccinare antigripală gratuit desfăşurat prin Direcţiile de Sănătate Publică a debutat la Buzău. Judeţul a primit deja tranşele de vaccin antigripal pentru bebeluşii de la şase luni şi copii de până la cinci ani. Dozele au fost repartizate către medicii de familie care au început vaccinarea însă se lovesc de refuzul părinţilor.

"S-a schimbat prioritizarea acestor grupe de lecţie pentru că am început să-i protejăm pe cei mai mici. Vaccinul este pentru toţi copiii, nu doar pentru cei cu afecţiuni cronice. Din păcate, foarte mulţi au refuzat pentru că nu şi-au manifestat disponibilitatea de a-şi aduce copilul la vaccinare. În acelaşi timp, s-ar putea ca oamenii, în timp, să verifice, să vadă că acest vaccin nu dă reacţii urâte asupra copiilor şi să-şi dorească şi ei imunizarea. Cel mai înţelept lucru pe care ar putea să facă părinţii este să-şi protejeze copilul cu acest vaccin antigripal care are specificitate pe grupe de vârstă şi care asigură un confort, o siguranţă, pentru aceşti micuţi pentru care asocierea dintre două virusuri circulante la ora aceasta, adică virusul gripal şi SARS-CoV-2, nu ar fi benefică. Sunt părinţi care judecă vis-a-vis circulaţia restrânsă la care copilul este supus, consideră că dacă familia se protejează, copilul este cu risc foarte mic. Dar copilul iese, se joacă, nu poţi să-l laşi în casă şase luni, şi atunci chiar dacă familia este protejată şi are o barieră pentru acest virus, micuţul este expus la un risc pe care îl putem evita", a explicat pentru şansanews.ro Carmen Scântei.

În farmacii, vaccinul va ajunge în noiembrie

În farmacii, prima tranşă de vaccin antigripal a fost distribuită încă din septembrie. Însă, dozele s-au epuizat în doar câteva zile, deşi repreznetantul Colegiului Farmaciştilor, vicepreşedintele Răzvan Prisada, spune că numărul de doze distribuit a fost mai mare decât cantitatea totală de vaccin distribuită în tot sezonul anului trecut.

Următoarea tranşă de vaccinul antigripal ar fi trebuit să ajungă în două săptămâni de la distribuirea primelor doze, adică în octombrie, însă, se pare că, acest lucru se va întâmpla abia în luna noiembrie.

Estimarea aparţine vicepreşedintelui Colegiului Farmaciştilor, Răzvan Prisada, care a stat de vorbă cu marii producători din ţară şi care au explicat că mai întâi trebuie asigurate dozele pentru Programul Naţional de Vaccinare Antigripală Gratuită, derulat prin Direcţiei De Sănătate Publică, respectiv prin medicii de familie.

"Am avut discuţii cu producătorii şi se pare că următoarele tranşe de vaccin antigripal vor ajunge în farmacii abia în luna noiembrie. În acest context, revin cu mesajul către toţi pacienţii eligibile pentru vaccinarea gratuită să se adreseze medicilor de familie care vor primi în octombrie dozele necesare", a explicat Răzvan Prisada.

Anul acesta, se mai aşteaptă ca în luna noiembrie să mai fie livrate farmaciilor încă 250.000 de doze, asta înseamnă un număr până în 20 de doze pentru fiecare farmacie.

"Momentul ideal pentru vaccinarea antigripală ar fi către finalul lunii octombrie, chiar începutul lunii noiembrie, pentru a putea avea o acoperire şi pentru al doilea val de gripă sezonieră, din februarie- martie 2021", a explicat pentru şansanews.ro, Răzvan Prisada.

În octombrie DSP Buzău ar trebui să primească dozele pentru vaccinarea adulţilor din categoriile de risc. În total, Buzăul a solicitat 60.000 de doze de vaccin antigripal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb