La Sibex, în ultima şedinţă a săptămânii trecute s-au consemnat 41 de contracte, cu o valoare de 237.972 lei, interesul participanţilor fiind unul de nivel mediu. Volumul total din perioada 6-10 iunie s-a situat la 246 de contracte. Cea mai bună sesiune a săptămânii analizate a fost înregistrată miercuri 8 iunie, cu 87 de contracte, iar cea mai slabă chiar la debut, în 6 iunie, cu doar 28 de contracte.
În şedinţa de vineri 10 iunie derivatul pe aur a fost din nou "actorul" principal, cu 29 de contracte atrase pe scadenţa iunie. Simbolul GOLD 16F a marcat o nouă evoluţie "verde", cotaţia metalului nobil crescând la 1271 USD, cu 11,3 dolari, peste start of day price[1] şi cu 11,4 dolari faţă de închiderea de joi 9 iunie. Creşterea semnificativă a preţului futures al aurului de la bursa sibiană a venit pe fondul unei evoluţii similare pe pieţele externe, în contextul discuţiilor despre creşterea dobânzii de referinţă în SUA şi pe fondul randamentelor reduse ale obligaţiunilor din Germania, Japonia şi Marea Britanie. Aşteptările pentru creşterea dobânzilor în SUA au rămas la nivel redus, discuţiile FED privind majorarea pălind în contextul datelor din piaţa muncii, iar aversiunea faţă de risc a investitorilor de pretutindeni a fost amplificată de datele privind aşa numitul Brexit, (n.a. - ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), un sondaj recent al The Independent indicând că 55% dintre britanici cred că Regatul Unit ar trebui să părăsească UE.
În ceea ce priveşte derivatul pe Dow Jones, acesta a adunat 5 contracte pe scadenţa iunie şi 5 pe scadenţa septembrie. Simbolul DEDJIA 16F a fost tranzacţionat pe fondul undei direcţii negative a preţului în raport cu "start of day price". Mai exact, simbolul menţionat s-a depreciat cu 92 de puncte şi a închis la 17.901 de puncte. Comparativ cu închiderea de joi 9 iunie, cotaţia s-a depreciat cu 53 de puncte. Pentru septembrie, DEDJIA 16I a fost cotat la 17.804 puncte, după o scădere de 280 de puncte faţă de start of day price".
Pe segmentul derivatelor valutare s-au consemnat doar 2 contracte pe perechea euro/dolar pe scadenţa septembrie. Moneda unică a fost cotată la 1,1300 dolari, în minus cu 1,94% faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei.
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.