SIBEX Cotaţiile aurului şi ale Dow Jones şi-au accentuat deprecierea

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 martie 2012

Speculatorii cu poziţii pe vânzare au fost beneficiarii direcţiei descendente a cotaţiilor futures de la Sibex, în prima jumătate a zilei de joi. Lichiditatea era una ceva mai ridicată, în comparaţie cu zilele anterioare, totalul contractelor încheiate până la ora 16.00 fiind de 5000. Valoarea tranzacţiilor se cifra la circa 40 milioane lei. Scăderile au venit în contextul evoluţiei negative a pieţelor bursiere din Europa şi a futures-ului din SUA.

Pe segmentul indici, cotaţia futures a Dow Jones de la Sibex scădea cu 59 puncte pe scadenţa iunie, valorând 12.999 puncte. Numărul contractelor era de aproape 1400. S-au înregistrat tranzacţii şi pe scadenţa septembrie, în raport cu care indicele pierdea 37 puncte şi era cotat la 12.945 puncte. În SUA, cotaţiile futures ale indicilor se depreciau semnalizând deprecieri la NYSE, după ce datele privind producţia din China şi Europa au readus în prim plan îngrijorările privind soliditatea economie globale. Deschiderea de pe Wall Street a confirmat pesimismul şi nici scăderea uşoară a cererilor de şomaj din America la 348.000, nou minim pe ultimii patru ani, nu a schimbat acest sentiment.

Derivatele pe aur era intens tranzacţionate, cu aproape 1500 de contracte SIBGOLD aprilie şi 712 contracte SIBGOLD iunie. Cotaţia metalului galben pierdea 23,1 dolari pe scadenţa de luna viitoare şi 27 dolari pentru cea din iunie, fiind cotate la 1629,7 şi 1630 USD/uncie. La New York, aurul a înregistrat cea mai mare scădere din ianuarie în prezent, după ce rapoarte economice au indicat o posibilă contracţie a producţiei din China pentru a cincea lună la rând. Această situaţie, dublată de întărirea dolarului, au redus cererea de aur. S-au mai observat şi 116 contracte SIBGOLD_RON, cotaţia pe scadenţa aprilie pierzând 20 de dolari şi valorând 1630,1 USD.

Perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, a fost preferată pentru 1124 de contracte pe scadenţa iunie, realizate până la ora 16.00. Cotaţia monedei era de 1,31610 dolari, după o scădere de 0,46 %. Pe pieţele externe euro a scăzut atât faţă de dolar cât şi faţă de yen după ce un indice privind serviciile şi producţia din zona euro s-a redus în martie mai mult decât previziunile economiştilor, impulsionând cererea pentru monede considerate de siguranţă. Dolarul american a atins cel mai înalt nivel din aproape o săptămână în raport cu un coş de şase monede, incluzând euro şi yenul.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, lichiditatea era redusă. Cotaţia DESIF5 iunie era estimată la 1,3368 lei, în minus cu 1,43%, iar numărul contractelor era de numai 25.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb