SIBEX Creşterile au readus cumpărătorii pe piaţă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 iulie 2012

După un debut de şedinţă pe minus pentru cotaţiile Dow Jones şi euro/dolar, speculatorii de pe piaţa Sibex au avut parte, destul de rapid, de o revenire pe plus a preţurilor. Astfel, după jumătate de şedinţă, direcţia dominantă era una "verde". Lichiditatea era în continuare una bună, volatilitatea din ultimele zile ţinând jucătorii în priză. Numărul contractelor era, la ora 17.00, de circa 4700 iar valoarea acestora se situa la 56,6 milioane de lei.

La ora precizată, cel mai lichid produs era derivatul pe Dow Jones. Cotaţia indicelui estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană evolua corelat cu futures-ul din SUA, care a indicat aprecieri anticipând o posibilă evoluţie pozitivă a indicilor la NYSE înainte de publicarea unui raport care ar putea indica o creştere a cererii de locuinţe în luna iunie. La Sibex, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate pe scadenţa septembrie era de aproape 3000. Cotaţia indicelui creştea cu 97 puncte fiind estimată la 12.617 puncte. Optimis-mul îşi găsea pârghii de sprijin şi în evoluţia de la NYSE unde acţiunile americane au "tăiat" traseul descendent din ultimele trei şedinţe, după ce companii cum sunt Caterpillar Inc. sau Boeing Co au obţinut rezultate mai bune decât estimările.

Şi revenirea pe plus a euro faţă de dolar a fost bine primită de speculatori, cumpărătorii grăbindu-se să recupereze din terenul pierdut zilele trecute. Plasamentele s-au soldat cu 900 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa septembrie şi 227 pe scadenţa decembrie, date culese la ora 17.00. Pentru scadenţa din toamnă, moneda unică creştea cu 0,45% şi era cotată la 1,21350 USD. În raport cu termenul din iarnă se observa o apreciere de 0,64% şi o cotaţie de 1,21660 dolari. Direcţia pozitivă de pe piaţa sibiană era alimentată de creşterea monedei comune de pe pieţele externe în raport cu dolarul şi yenul. Euro a oprit astfel o depreciere care dura de cinci zile după ce un oficial al Băncii Centrale Europene a semnalat că există argumente de a oferi o licenţă bancară Fondului de Salvare al Regiunii. Moneda unică a crescut faţă de majoritatea valutelor de referinţă după ce obligaţiunile din Spania şi Italia au avansat, pe fondul optimismului că o putere de protecţie mai mare a Mecanismului European de Salvare va contribui eficient la oprirea crizei financiare.

Euro creştea la Sibex şi faţă de yenul japonez, aprecierea fiind de 0,89%, la un curs de 95,15 yeni pentru o monedă unică pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor era mai redus, cifrându-se la 72, conform datelor de la ora 17.00.

Tot pe segmentul derivatelor valutare se înregistrau 215 contracte pe paritatea liră sterlină dolar, moneda britanică depreciindu-se cu 0,25%, la 1,5470.

Pe segmentul mărfuri, aurul se aprecia pe scadenţa august cu 29,9 USD pentru contractul SIBGOLD şi cu 32,5 USD pentru SIBGOLD _RON.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb