SIBEX Criza de lichiditate se prelungeşte

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 august 2012

La mijlocul săptămânii, speculatorii au absentat din nou de pe piaţă, puţini fiind cei care au fost activi. Ca urmare, lichiditatea era una foarte scăzută, criza de lichiditate în care a intrat piaţa sibiană încă de la debutul acestei săptămâni prelungindu-se. După aproape jumătate de şedinţă numărul contractelor era de 700 iar valoarea de 6,8 milioane lei.

Participanţii care au tranzacţionat au speculat cel mai intens preţul indicelui Dow Jones pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de aproape 300 iar cotaţia indicelui scădea cu 76 puncte, la 13.045 puncte. Pentru decembrie, cotaţia indicelui pierdea 90 puncte, scăzând sub pragul de 13.000 de puncte, pe un volum foarte redus, de numai patru contracte. Cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană a urmărit futures-ul din SUA care evolua pe scădere, afectat de scăderea cererii pentru petrol din America şi de cea a exporturilor Germaniei, elemente care au alimentat temerile că economie globală regresează.

Perechea valutară euro/leu a continuat să fie tranzacţionată pe trei scadenţe, la ora 16.30 înregistrându-se 142 de contracte pentru septembrie, 40 pentru decembrie şi 20 pentru martie 2013. Pe termen scurt, euro avea o evoluţie pozitivă, apreciindu-se cu 0,16% faţă de leu, la 4,57 lei. Pe termen mediu (decembrie), euro era cotat la 4,6 lei iar pe orizontul cel mai îndepărtat (martie 2012) moneda comună creştea cu 0,18% la 4,610 lei. Direcţia era una decorelată de cursul oficial, care a continuat să scadă pentru a treia zi la rând, BNR perseverând să intervină indirect pentru susţinerea monedei naţionale. Totuşi, ritmul de apreciere a fost unul mai slab.

Tot pe piaţa derivatelor valutare se mai tranzacţiona şi perechea euro/dolar. Numărul contractelor încheiate era de 145 pe scadenţa septembrie. Cotaţia monedei comune scădea cu 0,62% pentru scadenţa din toamnă, la 1,2331 USD. Şi pe plan extern euro se afla în declin raportat la concurentul său american, după ce scăderile înregistrate de producţia industrială şi de exporturile Germaniei a evidenţiat că, în UE, criza datoriilor suverane afectează şi economiile cele mai mari ale regiunii.

Euro se deprecia şi faţă de yenul japonez, pierzând 0,70% şi fiind cotat la 96,8 yeni pentru scadenţa septembrie, date valabile la ora16.15. La aceeaşi oră, numărul contractelor era de numai patru.

Se mai tranzacţiona, dar tot cu o lichiditate redusă şi simbolul DESIF5. Numărul contractelor era de 34 iar cotaţia creştea cu 1,36% la 1,2975 lei/acţiune.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Erau vremuri cand pe piata se tranzactionau SIF-urile cu volume de mii de contrcate si erau mii de pozitii. CRD administra sume importante, piata mergea. Dow Jones a uncis piata, i-a imbogatit pe unii care cica au facuit MM si au indepartat jucatorii de pe alte derivate pe actiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb