SIBEX Declaraţiile lui Mario Draghi au susţinut optimismul jucătorilor futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iulie 2012

În penultima şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures ale Dow Jones şi euro au avut o evoluţie mixtă în primele ore ale şedinţei. Apoi, după prânz, s-a impus o direcţie pozitivă semnificativă, pe fondul influenţei externe. Mai exact, a fost vorba de creşterile de pe bursele europene după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că factorii de decizie din UE vor face tot ceea ce este nevoie pentru susţinerea euro. Comparativ cu zilele precedente, lichiditatea se menţinea la un nivel bun, cu aproape 5000 de contracte, încheiate până la ora 17.10. Valoarea tranzacţiilor se cifra la aproape 60 milioane lei.

Cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană a urmărit futures-ul din SUA, corelându-se cu direcţia indicată de acesta. Iniţial, atât la Sibex cât şi peste ocean preţul indicelui a înregistrat corecţii. Apoi acestea au fost "eliminate", pe ambele pieţe, cotaţia revenind pe "verde" după ce Banca Centrală Europeană a semnalat, prin vocea preşedintelui, că politicienii vor face eforturi pentru supravieţuirea euro. La Sibex, conform datelor de la ora 17.10 .cotaţia DEDJIA_RON septembrie creştea cu 224 puncte la 12.864 puncte. Numărul contractelor era de 3000, produsul fiind cel mai lichid de pe piaţă. Speculatorii aşteptau şi date privind evoluţia şomajului respectiv a comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată din SUA.

Declaraţiile lui Draghi au avut efect tonifiant asupra monedei comune, care a crescut faţă de dolarul american. Astfel, speculatorii pe cumpărare de la Sibex s-au concentrat pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de peste 1200 pe scadenţa septembrie şi 178 pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei comune creştea cu 1,40% pentru scadenţa din toamnă, la 1,23350 USD. Pentru finalul anului era estimat un curs de 1,23240 dolari pentru un euro, după o creştere de 1,31%.

Euro creştea puternic şi faţă de yenul japonez, acumulând 0,89% şi fiind cotat la 95,74 yeni pentru scadenţa septembrie, date valabile imediat după ora 17.00. La aceeaşi oră, numărul contractelor era de 141.

Sectorul valutar se mai remarca şi prin perechea liră sterlină/dolar, cu 100 de contracte pe scadenţa scurtă (septembrie). Moneda din Regatul Unit avansa faţă de dolar cu 0,50% şi era cotată la 1,5539 USD.

Dintre derivatele pe acţiuni, speculatorii au pariat pe aprecierea DESIF5 pe termen scurt. Astfel, pentru acest simbol se observau 62 de contracte şi o cotaţie 1,22 lei/acţiune, în plus cu 1,65%.

Optimismul se reflecta şi pe piaţa mărfurilor, prin creşterea cotaţiei unciei de aur.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.10.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb