SIBEX Estimări pesimiste ale speculatorilor, pe fondul problemelor din Europa

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 mai 2012

Scăderile au revenit puternic pe piaţa Sibex în şedinţa de la mijlocul săptămânii, conform evoluţiei din prima jumătate a orarul de tranzacţionare. Astfel, atitudinea prudentă manifestată de speculatori în primele două sesiuni faţă de creşterile consemnate pe unele produse şi-a găsit justificare odată cu reîntoarcerea pe minus. Nici lichiditatea nu impresiona, până la ora 16.00 înregistrându-se 2400 de contracte. Valoarea tranzacţiilor era de 28,7 milioane lei. Pesimismul a revenit în întreaga Europă unde indicii s-au depreciat, după ce Italia nu a reuşit să-şi atingă ţinta de vânzări la o licitaţie a datoriilor iar Spania se luptă cu problemele mari din sistemul bancar. În acelaşi timp, încrederea în economia zonei euro a scăzut în luna curentă peste previziunile economiştilor, ajungând la minimul ultimilor 2 ani şi jumătate, fapt care a alimentat pesimismul.

În ceea ce priveşte orientarea "jucătorilor" către activele disponibile, nu a avut loc nicio schimbare, derivatele pe Dow Jones menţinându-se cele mai căutate. Numărul contractelor DEDJIA_RON iunie încheiate până la ora 16.00 era de aproape 1500. Cotaţia indicelui scădea cu 111 puncte, la 12.471 puncte. Pentru septemrie indicele se deprecia, dar cu 79 puncte, la 12.420 puncte. Şi pe piaţa futures din SUA indicele s-a depreciat, dar scăderile s-au mai temperat după ce Comisia Europeană a solicitat ajutor direct pentru băncile din zona euro şi a recomandat obligaţiunile comune ca modalitate pentru gestionarea crizei datoriilor.

Derivatul pe cursul euro/dolar cu marja în lei era al doilea în preferinţele speculatorilor, cu 600 de contracte pe scadenţa iunie şi 150 pe scadenţa septembrie. Moneda comună se deprecia amplu faţă de dolar în raport cu ambele termene. Pentru iunie cotaţia estimată era de 1,24400 USD, în minus cu 0,52% în vreme ce pentru septembrie euro se deprecia cu 0,50%, fiind prognozat un curs de 1,24530 dolari. Pe pieţele externe, moneda unică a căzut la cel mai mic nivel din aproape doi ani.

Lipsa de interes pentru aur s-a putut observa din nou, participanţii preferând în ultima vreme să speculeze pe simbolul SIBGOLD în partea a doua a zilei. La ora 16.00 numărul contractelor era foarte mic, de numai 41 pe scadenţa august şi 9 pe iunie. Pentru ambele se înregistrau deprecieri, cifrate la 11,7 USD pe august şi 8,6 USD pe iunie.

În sectorul derivate pe acţiuni simbolul DESIF5 iunie a atras 48 de contracte şi scădea cu 2,34%, la 1,0351 lei/acţiune, date valabile la ora 16.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb