SIBEX Finalul săptămânii trecute a adus cel mai bun volum din ultimele trei luni

S.N
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 aprilie 2015

După o serie de şapte şedinţe cu rezultate foarte slabe, în care totalurile zilnice s-au situat între 25 şi 41 de contracte, ziua de vineri 17.04 a adus un volum neaşteptat de bun: 182 de contracte cu o valoare de 2,92 milioane de lei. De altfel, totalul menţionat este cel mai bun înregistrat pe piaţa Sibex din ultimele trei luni (n.a. - din 13.01.2015). Schimbarea spectaculoasă s-a consemnat pe fondul deprecierii extrem de puternice a cotaţiilor futures ale Dow Jones, fapt care a antrenat şi reacţia participanţilor.

Aşadar, derivatul pe cel mai cunoscut indice din lume a fost "vârf de lance", simbolul DEDJIA 15F, care defineşte scadenţa iunie, acumulând 137 de contracte. Colataţia acestuia a închis la 17.691 de puncte, în coborâre cu nu mai puţin de 479 de puncte faţă de "start of day price" (vezi nota), calculat de ATHEXClear la 18.170 de puncte. Raportat la închiderea de joi cotaţia a pierdut 224 de puncte. Pentru scadenţa septembrie, una mult mai puţin "solicitată", numărul contractelor pe Dow Jones a fost de numai 4, iar cotaţia a piedut 649 de puncte faţă de "start of day price" (18.262 puncte), închizând la 17.613 puncte. Evoluţia agresivă pe minus a reflectat fidel ceea ce s-a întâmplat şi pe piaţa americană, unde rezultatele dezamăgitoare ale unor companii şi semnele unei inflaţii în creştere cumulate cu îngrijorările faţă de Grecia au diminuat apetitul de risc al investitorilor.

Pe segmentul derivatelor valutare, s-au consemnat 36 de contracte pe cursul euro/dolar cu scadenţa iunie, iar moneda unică a fost estimată la 1,0811 USD, în creştere cu 0,81% faţă de nivelul de la închiderea anterioară. Şi pe plan extern euro a câştigat teren în raport cu rivalul său tradiţional, dolarul depreciindu-se cu cea mai mare valoare dintr-o lună, după ce datele economice recente au "întunecat" perspectivele Băncii Centrale Americane de a ridica ratele dobânzilor. Dolarul a scăzut faţă de moneda utilizată de 19 naţiuni europene şi după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a prezis că procesul de recuperare economică din regiune se va "extinde şi consolida", ocazie cu care şeful BCE a suferit, săptămâna trecută, un "atac" inedit fiind ţinta unui protestatar care a aruncat cu confetti.

În sectorul derivate pe mărfuri s-au semnat cinci contracte pe preţul petrolului, cu scadenţa în aprilie. Cotaţia OILSC 15E valora 56.04 dolari, nivel în creştere cu 0,56 USD comparativ cu închiderea anterioară.

Notă

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb