SIBEX Interes neaşteptat pentru derivatele pe acţiunile SIF4

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 noiembrie 2013

După o serie de şase şedinţe consecutive cu lichiditate bună, primele ore din cea de-a doua şedinţă a săptămânii în curs au indicat speculatori ceva mai prudenţi. Apoi, după ora 14.00, sentimentul de prudenţă s-a mai dispersat, interesul revenind uşor. La ora 16.15 numărul contractelor era de 774, iar valoarea acestora se cifra la numai 6,1 milioane lei. Variaţiile nu se remarcau ca amplitudine, acest fapt justificând atitudinea jucătorilor. Cu toate acestea, posibilitatea ca interesul să crească era încă deschisă, depinzând de evoluţia de după deschiderea NYSE. De altfel, nu de puţine ori, "pariurile" pe derivate s-au amplificat puternic între intervalul de la deschiderea bursei de pe Wall-Street şi închiderea Sibex, când se tranzacţionează în paralel cu piaţa de peste ocean şi se receptează direct influenţele tuturor ştirilor care apar.

După aproape şapte ore de la deschidere, în mod surprinzător, speculatorii activi au acordat mult mai multă atenţie derivatelor pe acţiuni autohtone, care de regulă atrag volume modeste. În acest sens se remarca simbolul DESIF4 cu 301 contracte pe scadenţa martie 2014, pentru care preţul unei acţiuni era estimat la 0,7850 lei, în urcare cu 2,86%. Tot pe acest segment se mai remarcau şi derivatele pe acţiunile SIF5, cu câte 31 şi 28 de contracte pe scadenţele decembrie 2013 şi martie 2014. Cotaţiile creşteau cu 0,89 şi 0,54%, la 1,8160 şi 1,8450 lei/acţiune. Se mai tranzacţionau şi derivatele pe acţiunile DESIF3 şi DEFPR, dar numărul contractelor era mult mai mic.

În condiţiile date, liderul obişnuit de pe piaţa Sibex, derivatul pe indicele Dow Jones, nu se detaşase în topul şedinţei. Acesta nu se afla primul loc, ci doar pe doi, cu 198 de contracte pe scadenţa decembrie. Chiar şi aşa, conform opiniei brokerilor, "situaţia se va schimba în partea secundă a şedinţei" când derivatul pe indicele american "îşi va revendica poziţia dominantă pe care o deţine de obicei". La ora 16.15 DEDJIA_RON înregistra o variaţie zero, şi staţiona la valoarea de 16.060 puncte. Pe piaţa futures americană indicii înregistrau variaţii reduse, în condiţiile în care investitorii aşteptau publicarea unor rapoarte privind încrederea consumatorilor şi preţurile locuinţelor.

Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat 176 de contracte pe scadenţa decembrie 2013. Cu acest total, derivatul EUR/USD se afla pe locul trei în preferinţele participanţilor, după circa o jumătate de sesiune. Moneda unică se aprecia cu 0,10% faţă de dolar şi era estimată la1,35350 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb