După ce luni, pe fondul unei evoluţii pe creştere a Dow Jones şi euro, lichiditatea a fost ceva mai bună, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a readus lichiditatea la un nivel redus. După jumătate de şedinţă se observau de puţin peste 400 de contracte iar valoarea aces-tora era de numai 4,6 milioane lei. Cotaţiile derivatelor tranzacţionate evoluau mixt iar variaţiile nu erau foarte ample.
Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat, până la ora 17.30, un număr de 159 contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică a continuat să se aprecieze faţă de dolar, în ton cu piaţa valutară internaţională. Pentru decembrie euro se aprecia cu 0,34% şi valora 1,2933 USD. Pe plan extern moneda comună a avansat faţă de concurentul său nord-american, reuşind să lase în urmă minimul ultimelor trei săptămâni în raport cu dolarul. Aprecierea a venit pe fondul semnalelor din ce în ce mai puternice că Spania este gata să solicite un plan de salvare. Dar incertitudinea asupra momentului solicitării acestuia a menţinut investitorii în expectativă, determinând chiar vânzarea monedei unice la nivelul ridicat atins. Un alt factor de risc este faptul că agenţia de rating Moody's va anunţa în curând revizuirea ratingului din Spania, care ar putea fi retrogradat la nivelul "junk".
În sectorul derivatelor pe indici lichiditatea era una la un nivel mult sub cel de luni. Pentru scadenţa decembrie se înregistrau 140 de contracte DEDJIA_RON. Cotaţia a variat mixt iar la ora 17.30 se specula foarte uşor pe scădere în condiţiile în care indicele pierdea numai un punct, valorând 13.434 puncte.
Pe segmentul mărfurilor, preţul aurului evolua tot pe scădere. În acest context, au fost încheiate peste 25 de contracte SIBGOLD_-RON pe scadenţa octombrie. Cotaţia pierdea 2,6 USD valorând 1772,4 dolari/uncie.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.