SIBEX Jucătorii futures pariază pe scăderea euro faţă de dolar

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iunie 2013

La Sibex, după aproape jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii, se observau 600 de contracte. Valoarea echivalentă acestora era de 6,76 milioane lei. Interesul speculativ era unul în revenire, după direcţia trasată în partea a doua a şedinţei de marţi, când lichiditatea a crescut pe fondul influenţei ştirilor de peste ocean.

Ca şi în ziua precedentă, cea mai bună lichiditate se menţinea pe sectorul derivatelor pe indici. Pe scadenţa septembrie se înregistrau 300 de contracte DEDJIA_RON. Cumpărătorii erau cei care speculau pe câştig, în condiţiile în care indicele acumula 63 de puncte, valorând 14.755 puncte. Pe piaţa futures americană variaţiile indicilor erau pozitive, semnalizând o direcţie optimistă la NYSE, pe fondul relaxării crizei de numerar din China.

Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat 75 de contracte pe scadenţa septembrie şi 15 pe scadenţa decembrie. Moneda unică a continuat să piardă teren faţă de dolar, influenţată de trendul de pe piaţa valutară internaţională. În cadrul acesteia, moneda utilizată în 17 ţări din UE a scăzut pentru a şasea zi faţă de dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că politica monetară va rămâne una acomodativă. Moneda unică europeană a pierdut două procente faţă de dolar de când preşedintele FED, Ben S. Bernanke, a declarat (n.a. - în 19 iulie) că banca centrală americană ar putea începe să reducă achiziţiile de obligaţiuni în acest an. La Sibex, deprecierea euro pentru scadenţa septembrie era de 0,44%, la 1,30500 USD iar pentru decembrie de 0,38%, la 1,30700 USD.

Pe piaţa derivatelor pe aur speculaţia aurului se realiza pe ambele produse listate: SIBGOLD şi SIBGOLD_RON. Simbolul SIBGOLD era tranzacţionat atât pe scadenţa iunie cât şi pe august, observându-se câte 44 şi 62 contracte. Cotaţia metalului galben scădea agresiv, cu 45,2 şi 36 USD, la 1231 şi 1241 dolari/uncie. Pentru SIBGOLD_RON numărul contractelor era de 37 pe scadenţa iunie iar preţul unciei scădea cu 40,7 dolari, cotaţia valorând 1239,3 USD/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb