SIBEX Lichiditatea săptămânală s-a redus cu peste 30%

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 aprilie 2013

La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii trecute a adus un volum de 1387 de contracte cu o valoare de aproape 17 milioane de lei. Speculatorii au fost destul de activi, fără a ridica însă ştacheta la un nivel superior de interes. La totalul menţionat, s-au mai adăugat 528 de contracte întrucât şedinţa de vineri a fost una de scadenţă pentru participanţii cu poziţii des-chide pe scadenţa aprilie pentru contractele futures SIBGOLD si SIBGOLD_RON. Casa Română de Compensaţie a închis sâmbătă poziţiile futures rămase deschise pe res-pectivele simboluri iar acestea s-au adăugat la contracte încheiate pe piaţă, astfel că lichiditatea totală a ultimei şedinţe a săptămânii a fost de 1915 contracte. Pentru toată perioada 22-27.04 volumul a fost de circa peste 7700 de contracte, unul mult inferior rezultatelor din săptămâna anterioară, faţă de care a scăzut cu peste 30%.

Derivatul pe Dow Jones s-a menţinut şi vineri, 26.04, cel mai lichid produs, cu 623 de contracte pe scadenţa iunie. Ultima tranzacţie s-a rea-lizat la o valoare 14.651 de puncte, preţ în urcare cu 6 puncte.

O activitate bună s-a înregistrat pe piaţa derivatelor valutare. Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, s-au concretizat în aproape 300 de contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică s-a apreciat faţă de dolar cu 0,14%, la o valoa-re de 1,3035 USD. Au fost încheiate şi 163 de contracte pe perechea euro/yen japonez pe scadenţa iunie. Moneda unică europeană s-a depreciat cu aproape un procent, şi a fost cotată la 127,88 yeni.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri, în condiţiile în care ziua de vineri a fost ultima în care participanţii au putut specula pe scadenţa aprilie, s-a observat reorientarea acestora către termenul următor, anume iunie. Au fost încheiate 123 de contracte SIBGOLD, simbol pentru care s-a înregistrat o creştere de 14,1 USD, la un preţ de 1469 dolari/uncie. S-au realizat şi 55 de contracte SIBGOLD_RON, derivat cu mărimea de 10 uncii. Preţul aurului a crescut în acest caz cu 65 USD, şa 1455 dolari. Tot pe segmentul mărfuri au fost încheiate şi 65 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa mai. Barilul a fost estimat la 93 dolari, după ce s-a depreciat cu 0,64%.

Pe segmentul derivate pe acţiuni lichiditatea a fost redusă iar pe piaţa spot nu s-au consemnat tranzacţii.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb