SIBEX Martie, cea mai slabă lună din primul trimestru, la Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 aprilie 2012

În martie, speculatorii de la Sibex au fost mai prudenţi în comparaţie cu primele două luni din an. Ca urmare, volumul de tranzacţionare s-a redus, totalul din cele 22 de şedinţe fiind de circa 170.000 de contracte. Este cel mai scăzut volum de tranzacţionare din primele trei luni ale anului. Comparativ cu luna februarie, volumul s-a înjumătăţit. Chiar şi în aceste condiţii, numărul contractelor a fost mai mare cu aproximativ 28% faţă de luna similară din 2011. Din perspectiva valorii tranzacţiilor, totalul din martie anul curent s-a ridicat la 1,66 miliarde lei, menţinându-se ridicat datorită tranzacţiilor cu derivatele Dow Jones. Raportat la totalul din primul trimestru, numărul contractelor este de aproape 750.000, mai mult decât dublu în comparaţie cu primul trimestru din 2011, bursa sibiană menţinându-şi, în ciuda reculului din martie, tendinţa de creştere faţă de anul precedent.

În clasamentul lunii s-a impus derivatul pe indicele Dow Jones, cu peste 78.000 de contracte încheiate pe scadenţele martie şi iunie, cea din urmă fiind mai lichidă, cu 42.500 de contracte. Pentru scadenţa iunie, DEDJIA_RON a înregistrat o creştere lunară de 290 de puncte şi a închis la 13.153 de puncte, speculatorii pe cumpărare obţinând câştiguri ridicate.

Pe locul secund în top s-a situat derivatul pe perechea euro/dolar, cu peste 34.000 de contracte realizate pe scadenţele martie şi iunie. Scadenţa iunie a fost mai lichidă cu 23.600 de contracte. Traseul preţului pentru acest termen a fost unul uşor "verde", cotaţia euro încheind luna la 1,3351 USD, în urcare cu 0,23%.

Pe locul trei s-a clasat derivatul pe uncia de aur, având simbolul SIBGOLD, cu circa 26.500 de contracte, dintre care aproape 24.000 pe scadenţa martie. Pentru acest produs s-a înregistrat o reducere considerabilă a volumului comparativ cu luna februarie, când a fost cel mai tranzacţionat instrument. Faţă de prima zi a lunii, cotaţia SIBGOLD pe scadenţa aprilie a pierdut 61,2 dolari şi a închis la 1662 USD. Astfel, după două luni de creştere, aurul a intrat în recul, atât ca preţ, cât şi ca volum.

În ultima sesiune a lunii, intensitatea tranzacţiilor a fost din nou redusă, numărul total al contractelor fiind de numai 2300, cel mai scăzut volum zilnic din martie. Valoarea tranzacţiilor a fost de 27,2 milioane lei. Derivatul pe Dow Jones a fost, vineri 30 martie, cel mai lichid, cu 1200 de contracte pe scadenţa iunie. Cu aproape 500 de contracte încheiate tot pe scadenţa iunie s-a mai remarcat şi derivatul pe perechea euro/franc elveţian.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb