SIBEX Numărul contractelor a crescut în mod surprinzător

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2015

În ultima şedinţă a săptămânii trecute (n.r. - vineri 03.07) au fost încheiate 121 de contracte futures cu o valoare de peste 2 milioane de lei, înregistrându-se cel mai bun volum din 3 iunie încoace, adică din exact o lună. Derivatul "vinovat" pentru această situaţie a fost DEDJIA 15I care a totalizat 113 contracte pe scadenţa septembrie, pe fondul unei scăderi puternice a cotaţiei. La închiderea şedinţei, cotaţia DEDJIA 15I valora 17.635 de puncte, după o scădere de 172 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (-), calculat de ATHEXClear la 17.762 de puncte. Raportat la cotaţia de joi, 2 iulie, deprecierea s-a cifrat la 98 de puncte. Evoluţia bună sub aspectul lichidităţii a derivatului pe cel mai cunoscut indice din lume a fost una surprinzătoare, ţinând cont de contextul financiar încordat adus de criza din Grecia şi în condiţiile în care NYSE a fost închisă vineri, 3 iulie, datorită zilei naţionale a SUA, care se sărbătoreşte în 4 iulie. Totodată, pe pieţele NYSE, Nasdaq şi CME, tranzacţionarea contractelor futures având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average şi mărfuri (aur, petrol) a încetat vineri la ora 20.00 - ora României, astfel că, de la ora menţionată nu au fost asigurate cotaţii de către market maker pentru respectivele produse, după cum a informat operatorul printr-un comunicat pe pagina sa web. "Volumul în urcare poate fi pus pe seama efectelor pe care situaţia din Grecia le are asupra pieţelor, speculatorii fiind o categorie care, în astfel de momente, îşi activează apetitul de risc şi simţurile, încercând să profite chiar şi de un context negativ", a declarat un broker.

În statistica şedinţei a mai punctat doar derivatul pe cursul euro/dolar, cu 20 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda unică a fost cotată la 1,1096 USD, în scădere cu 0,35% faţă de "start of day price".

(-) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ATEXclear-mare realizare. In Botswana nu este clearing? E drept, ar fi ceva mai dificil de realizat cu un stat extracomunitar dar ar fi inca o realizare a pietei de capital romanesti. P.S. Pe EBFPTL10 s-au facut 20 de contracte adica 50 RON (pana la ora aceasta). De ce nu scrieti nimic despre acest produs?E un breaking news. P.P.S. Alt breaking news: SIBEX-ul nu exista!!! (Momentan exista pentru salariatii care isi iau salariile, pentru emitentii care, fara spaga si/sau influenta politica, li s-a permis, perfect legal, sa se transfere de pe o piata RASDAQ (reglementata dupa placul ASF-ului) pe SIBEX unde e reglementata piata, nu-i vb, dar, nu stiu de ce dar nu vreau brokerii sa incheie contracte cu ea.(Piata reglementata, cu emitenti si...cu rulaje care exista...Bine, nu se fac tranzactii zilnic p spot, nici lunar uneori dar piata asta exista. Dura lex...) Urare pentru toti astia de fuserati implicati direct sau indirect in aplicarea legii 151/2014 si a reg. 17/2014: sa muriti in chinuri crunte si voi si amantele/amantii vostri si familiile voastre si copii si rudele voastre care beneficiza intr-un fel de banii obtinuti de voi, lepre economice ce sunteti!! O dorinta clara: vedea-v-as in patru scanduri!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb