SIBEX Numărul contractelor futures a scăzut cu 32% în a doua săptămână din februarie

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie 2015

La Sibex, în cea de-a doua săptămână din februarie, lichiditatea a fost una şi mai redusă, comparativ cu prima săptămână a lunii, înregistrându-se doar 239 de contracte, în scădere cu 32%. Deşi Dow Jones şi petrolul au înregistrat fluctuaţii importante, speculatorii continuă să absenteze de pe piaţă, cele câteva zeci de contracte realizate zilnic fiind rezultatul prezenţei market-makerilor.

Săptămâna a început cu un volum mic, de 66 de contracte în şedinţa de luni 9.12, care a adus, totuşi, o premieră pe anul curent: tranzacţii pe derivatul care urmăreşte evoluţia cotaţiei aurului. A fost, însă, doar un foc de paie, întrucât şedinţele următoare nu au mai adus speculaţii pe metalul nobil. În şedinţa de marţi, 10.02, au fost încheiate 80 de contracte futures, "vârful" de interes al perioadei analizate, pentru ca miercuri, 11.02, volumul să coboare la 45 de contracte. Minimul săptămânii, cu doar 15 contracte, s-a consemnat joi, 12.02, iar în ultima şedinţă (n.r. - vineri 13.02), nivelul a urcat la 33 de contracte, cu o valoare de 567.514 lei.

Simbolul DEDJIA 15C, care urmăreşte cotaţia futures a indicelui american Dow Jones pe scadenţa martie de anul curent, a totalizat 28 contracte, fiind cel mai tranzacţionat produs din ultima şedinţă. Cotaţia de la Sibiu a indicelui american a pierdut 44 de puncte faţă de "start of day price" (vezi nota) (17.997 puncte), dar a acumulat 74 de puncte faţă de închiderea de joi, conform preţului de cotare de 17.964 de puncte. Pentru scadenţa iunie, cotaţia DEDJIA 15F a închis la 17.880 de puncte.

La închiderea sesiunii de vineri, simbolul OILSC 15C, care urmăreşte evoluţia petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa martie, totaliza doar două contracte, Cotaţia futures a barilului s-a oprit la 53,10 dolari, în urcare cu 1,87 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)(vezi nota) şi cu peste doi dolari faţă de cotaţia din sesiunea de joi 12.02.

Nu s-au mai înregistrat tranzacţii pe alte produse derivate din portofoliul Sibex şi nici pe piaţa spot administrată de operator.

Nota: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb