SIBEX Optimismul a dus la creşterea implicării speculatorilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 decembrie 2012

Preţurile au crescut în prima jumătate a şedinţei de la mijlocul săptămânii de la Sibex iar speculatorii au părut mai interesaţi de plasamente comparativ cu zilele precedente. Datele din piaţă de la ora 17.00 indicau un volum de 728 de contracte, total aproape cât cel din întreaga zi de marţi. Valoarea tranzacţiilor era de 7,65 milioane lei.

Sesiunea nu a adus schimbări în topul contractelor, derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones fiind din nou cel mai solicitat. Pentru acesta se observau peste 300 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Cumpărătorii beneficiau de creşterea Dow Jones, înregistrată pe fondul unei direcţii similare pe piaţa mamă din SUA, datorată speculaţiilor că FED va extinde măsurile de stimulare. În acelaşi timp, politicienii americani au continuat discuţiile pe tema bugetului. La ora 17.00 cotaţia indicelui creştea la Sibex cu 12 puncte, şi era cotată la 13.282 puncte, amplitudinea aprecierii reducându-se după ora 15.00. Pentru scadenţa martie 2013 numărul contractelor era mult mai mic, de numai 10, iar cotaţia avansa cu 10 puncte, valorând 13.210 puncte.

Şi pariurile pe evoluţia cursului euro/dolar au fost mai intense, pe fondul unei evoluţii "verzi" a euro. La ora 17.00 numărul de contracte era de 230 pe scadenţa martie 2013. Estimările jucătorilor indicau un euro cu 0,22% mai puternic pentru primăvara anului viitor, cotaţia fiind de 1,30440 USD pentru o monedă unică. Tendinţa externă care a influenţat direcţia contractului în discuţie de la Sibiu a fost una descendentă pentru dolar, care a căzut la cel mai slab nivel dintr-o săptămână faţă de euro, sub influenţa posibilelor stimulente monetare despre care se anticipează că vor fi anunţate de către Banca Centrală Americană. De altfel, moneda americană s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor rivale.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni se observa din nou un interes peste media din ultimele săptămâni pentru simbolul DESIF5. Pentru scadenţa decembrie, numărul contractelor a fost de 84 iar cotaţia a crescut cu 2,19% la 1,40 lei/acţiune. DESIF5 a fost tranzacţionat şi pe scadenţa martie 2013, închizând la 1,42 lei/titlu, în creştere cu 2,16%. Numărul contractelor pe acest termen a fost de 37.

Pe segmentul mărfurilor a fost tranzacţionat simbolul DEOIL_LSC care urmăreşte cotaţia petrolului. Se observau 25 contracte şi o evoluţie pe plus care ducea preţul barilului la 86,84 dolari, în urcare cu 1,33%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb