SIBEX Paşi uşori către ieşirea din zona de lichiditate redusă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2016

La Sibex, prima jumătate din şedinţa de debut a săptămânii a adus 61 de contracte, cu o valoare echivalentă a 565.495 de lei, volum care confirmă că bursa sibiană a făcut, în ultima perioadă, un progres uşor spre ieşirea din zona de lichiditate foarte redusă, în care s-a zbătut în cele mai multe dintre şedinţele din acest an.

La capitolul produse, participanţii au preferat din nou derivatul pe aur, care totaliza, după aproape opt ore de la deschidere, 30 de contracte pe scadenţa iunie. Simbolul GOLD 16F era cotat la 1272,5 dolari/uncie, după o scădere de 11,5 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare[1], stabilit de ATHEXClear la 1284 USD. Comparativ cu închiderea de vineri metalul preţios se deprecia cu 19 dolari.

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones se înregistrau 26 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. În raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 17.782 de puncte, cotaţia DEDJIA 15F pierdea 107 puncte, fiind estimată la 17.665 de puncte. Comparativ cu preţul de închidere de vineri, indicele se deprecia cu doar 5 puncte .

Pe segmentul derivatelor valutare startul săptămânii nu a adus o amplificare a speculaţiilor. Se consemnau doar 2 contracte pe cursul euro/yen japonez şi 3 contracte pe cursul liră sterlină/dolar. Moneda unică era cotată la 123,54 yeni, în urcare cu aproape un procent faţă de "start of day price" (122.33 yeni). Lira sterlină era estimată la 1,4441 dolari, după o depreciere de numai 0,013% în raport cu "start of day price" (1,4443 USD).

Pe piaţa spot[2] se înregistrau tranzacţii cu 5000 de acţiuni Sigstrat, cotaţia unei acţiuni staţionând la 0,20 lei.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb