Primele ore ale şedinţei de joi de pe piaţa Sibex s-au des-făşurat după acelaşi tipar ca în ziua de miercuri, cu evoluţii neconvingătoare ale cotaţiilor. Speculatorii au absentat din nou de pe piaţă, puţini fiind cei care au plasat ordine, dar pe cantităţi foarte mici. Apoi după prânz, şi mai ales după ora 16.00, s-a detectat creşterea lichidităţii, pe fondul impunerii unei direcţii descendente, care pare să fie un adevărat imbold pentru jucători. Ca urmare, la ora 17.15 se înregistrau peste 900 de contracte iar valoarea tranzacţiilor era de 11,13 milioane lei.
Participanţii au speculat cel mai mult preţul indicelui Dow Jones pe scadenţa decembrie. Numărul contractelor era de aproape 400 iar cotaţia indicelui scădea cu 18 puncte, la 13.008 puncte. Variaţiile au fost mixte şi reduse ca amplitudine. Şi pe piaţa futures din SUA variaţiile erau mici înainte de publicarea raportului privind cererile de şomaj de peste ocean respectiv anunţul privind rata dobânzii din euro-zonă. Ulterior, din piaţa muncii au venit informaţii bune, numărul cererilor de şomaj scăzând cu 25.000, nivel mai bun decât prog-nozele. Cu toate acestea direcţia care părea să se impună era una pe scădere, datorită incertitudinii faţă de situaţia din Europa care este considerată de analiştii americani o "întrebare enormă".
Pe piaţa derivatelor valutare se tranzacţiona perechea euro/dolar care se remarca prin 224 de contracte pe scadenţa decembrie 2012 şi 118 pentru martie 2013, fiind vizibilă extinderea interesului pentru primul termen de anul viitor, pe fondul apropierii finalului de an. Cotaţia monedei comune scădea cu 0,79% pentru scadenţa decembrie, la 1,29870 USD. Pentru primăvara lui 2013 scăderea era de 0,5% iar cotaţia de 1,29950 USD pentru un euro. Şi pe plan extern euro se afla în declin raportat la concurentul său american, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus că factorii de decizie politică din regiune au avut o "discuţie prelungită" cu privire la ratele dobânzilor, înainte de a lua o decizie. Moneda comună a scăzut şi după ce BCE a redus \pard lang1033 previziunile sale de creştere şi a spus că a există în continuare riscuri pentru regiune.
Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se tranzacţiona simbolul care urmăreşte preţul petrolului. Pentru DEOIL_LSC ianuarie 2013 numărul contractelor era de 52 iar cotaţia scădea cu 1,47% la 86,65 dolari/baril. Cotaţia aurului negru s-a depreciat până la minimul pe o săptămână la New-York, ca efect al ştirilor din Europa şi pe fondul "luptei" politicienilor americani de a crea un plan al bugetului.
Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.